Tamni biskvit:
4 jaja-odvojiti bjelanjke od zumanjaka
100gr secera
4 zlice ulja
4 zlice mlijeka
6 zlica brasna
1/2 vrecice praska za pecivo
150gr mljevenih oraha
2 zlice kakaa
U dubljoj posudi dooobro umutiti zumanjke i secer,dodati ulje i mlijeko,te prosijano brasno,kakao i prasak za pecivo,na kraju dodati orahe,te snijeg od bjelanjaka.
Istresti u postavljen papirom za pecenje,kalup (24cm)za torte i peci na 200C oko 25-30 minuta,zavisno od debljine biskvita.
**Obicno ovaj biskvit pecem u velikom plehu i samo ga prepolovim,ovaj puta je u okruglom kalupu,pa sam je pekla malo duze.
Peceno izvaditi na resetku da se ohladi.
Ohladeno presjeci vodoravno na pola,da se dobiju dva podjednaka biskvita.
Bijeli biskvit:
4 bjelanjka
150gr secera
150gr krupnije mljevenih oraha..ja sam sjeckala
1 zlica brasna
Bjelanjke dobro izmutiti sa secerom,dodati orahe koje izmijesamo zajedno sa brasnom,tako se orasi lijpo rasporede po biskvitu.
Peci u istom kalupu ali sada smanjiti temperaturu na 160C i peci oko 35-40 minuta.
Kuhana krema:
4 zumanjka
100gr secera
100ml mlijeka
1 zlica gustina
2 vanilin secera okusa burbon vanilije
250gr maslaca
Gustin,zumanjke i secer izmijesati u tekucu smjesu pomocu malo mlijeka,ostalo mlijeko(nema puno,ali sto je preostalo)zakuhajte u serpici,kada pocme da vri,sipajte smjesu zanjaka u serpicu i mijesajte sve dok se ne zgusne...dobicete gustu kremu.
dok je jos toplo,staviti maslac izrezan na komadice...ne brinite ,maslac ce se otopiti,kada je ohladi ,dobro izraditi mixerom,dobicete finu basurnastu kremu.
Ganaz krema:
200gr tamne cokolade
500ml slatkog vrhnja za kuhanje
Vrhnje staviti u serpicu i na laganoj vatri zagrijavati,ali ne dozvoliti da provri..dodati iskidanu cokoladu i izmijesati da se istopi...potpuno ohladiti.
**Ovo treba najprvo uraditi,tako da se ohladi do slaganja torte **
Ja sam tortu slagala po svojoj zelji,vi uradite kako se vama svida.
Kao sto sam rekla ,ove biskvitepravim kao snite,tako da ih pecem u velikom plehu i presjecem na pola.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.