Preskoči na glavni sadržaj

Cokoladna torta





                Fina torta koja se pravi od dvije vrste biskvita,oba su sa orasima,ali jedan sadrzi kakao,a drugi ne..kuhana krema od zumanjaka..

Tamni biskvit:

4 jaja-odvojiti bjelanjke od zumanjaka
100gr secera
4 zlice ulja
4 zlice mlijeka
6 zlica brasna
1/2 vrecice praska za pecivo
150gr mljevenih oraha
2 zlice kakaa


U dubljoj posudi dooobro umutiti bjelanjke i secer,dodati ulje i mlijeko,te prosijano brasno,kakao i prasak za pecivo,na kraju dodati orahe.
Istresti u postavljen papirom za pecenje,kalup (24cm)za torte i peci na 200C oko 25-30 minuta,zavisno od debljine biskvita.
**Obicno ovaj biskvit pecem u velikom plehu i samo ga prepolovim,ovaj puta je u okruglom kalupu,pa sam je pekla malo duze.

Peceno izvaditi na resetku da se ohladi.
Ohladeno presjeci vodoravno na pola,da se dobiju dva podjednaka biskvita.

Bijeli biskvit:


4 bjelanjka
150gr secera
150gr krupnije mljevenih oraha..ja sam sjeckala
1 zlica brasna


Bjelanjke dobro izmutiti sa secerom,dodati orahe koje izmijesamo zajedno sa brasnom,tako se orasi lijpo rasporede po biskvitu.
Peci u istom kalupu ali sada smanjiti temperaturu na 160C i peci oko 35-40 minuta.

Kuhana krema:


4 zumanjka

100gr secera
100ml mlijeka
1 zlica gustina
2 vanilin secera okusa burbon vanilije
250gr maslaca


Gustin,zumanjke i secer izmijesati u tekucu smjesu pomocu malo mlijeka,ostalo mlijeko(nema puno,ali sto je preostalo)zakuhajte u serpici,kada pocme da vri,sipajte smjesu zanjaka u serpicu i mijesajte sve dok se ne zgusne...dobicete gustu kremu.
dok je jos toplo,staviti maslac izrezan na komadice...ne brinite ,maslac ce se otopiti,kada je ohladi ,dobro izraditi mixerom,dobicete finu basurnastu kremu.

Ganaz krema:


200gr tamne cokolade
500ml slatkog vrhnja za kuhanje



Vrhnje staviti u serpicu i na laganoj vatri zagrijavati,ali ne dozvoliti da provri..dodati iskidanu cokoladu i izmijesati da se istopi...potpuno ohladiti.


**Ovo treba najprvo uraditi,tako da se ohladi do slaganja torte **



Ja sam tortu slagala po svojoj zelji,vi uradite kako se vama svida.
Kao sto sam rekla ,ove biskvitepravim kao snite,tako da ih pecem u velikom plehu i presjecem na pola.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …