4. ožu 2015.

Licka pita



            Za one koji vole jednostavne,izdasne ,ukusne kolace.
Ovo bi uz malo vise kreme i divne dekoracije mogla biti velika ,socna torta jer sam kolac je dosta socan,ne zapinje u grlu kada se jede.
Napravljen od namirnica koje pretezno imamo kuci.


Napraviti 2 biskvitna tijesta,crno i bijelo/zuto.
Za 1. tijesto je potrebno:
3 jaja-odvojiti bjelanjak od zumanjak

150gr secera
1 limun,narendana korica limuna i sok
200gr brasna
1/2 vrecice praska za pecivo ili jedna zlicica
100ml mlijeka
100ml ulja
**ja sam napunila casu (250ml)pola ulje,dopunila s mlijekom*
Jaja odvojiti,umutiti najprije bjelanjke,zatim u drugoj posudi umutiti zumanjke i secer..dodati narendanu limunovu koricu ,a sok iscjediti.
sipati ulje i mlijeko.
Brasno prosijati s praskom za pecivo,pa dodati u smjesu.
dodati ulupani snijeg od bjelanjaka i lagano rucno umijesati kuhacom u smjesu.
Istresti u papirom postavljenu tepsiju/32x24/to je moja tepsija,vi ,uzmite srednje velicine ,onu sto pravite rolat.
Peci na 200C oko 20-ak minuta.
Sada pravimo 2-o biskvitno tijesto ,na isti nacin:

3 jaja,
150gr secera
200gr brasna
1/2 vrecice praska za pecivo ili 1 zlicica
100ml mlijeka
100ml ulja 2-3 zlice kakaa


Ponovo odvojiti jaja,umutiti cvrst snijeg..izmixati zumanje i secer,dodati ulje,mlijeko,prosijano brasno s praskom za pecivo i kakaom..na kraju umijesati cvrsto ulupan snijeg od bjelanjak.
Istresti u iste velicine tepsiju..mozete koristiti istu tepsiju ,samo ne zaboravite izvaditi prvi biskvit smile emoticon
Peci na 200C oko 20 minuta.
Ohladiti biskvite i presjeci vodoravno,da se dobiju 2 bijela i 2 crna biskvita..
filovati kremom 
700ml mlijeka

120gr brasna(ja stavim 3zlice gustina ,a ostalo obicno brasno)
250gr secera
250gr maslaca
2 vanilin secera
limunovog soka,ako volite taj okus

Skuhati kao puding..odvojiti malo mlijeka u koje razmutite brasno..ostalo mlijeko u serpi stavite kuhati..kada zakuha,sipati razmuceno ,bez grudvica,brasno..mijesati dok se ne zgusne..skloniti s vatre i u jos vruce umijesati maslac....ohladiti.
Ohladeno umutiti dobro da se dobije lagana krema..dodati limun ako volite i filovati biskvite.
Nafilovan kolac ostaviti par sati kako bi biskviti pokupili vlaznost iz fila i omekanili..time se krema jos vise zgusne ,biskviti omekane,a kolac je lako rezati.


Po zelji preliti cokoladnom glazurom ili secerom u prahu.
ako prelivate cokoladu,ja koristim 200gr tamne cokolade za kuhanje+4 zlice ulja,a kolac o

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.