Preskoči na glavni sadržaj

Licka pita



            Za one koji vole jednostavne,izdasne ,ukusne kolace.
Ovo bi uz malo vise kreme i divne dekoracije mogla biti velika ,socna torta jer sam kolac je dosta socan,ne zapinje u grlu kada se jede.
Napravljen od namirnica koje pretezno imamo kuci.


Napraviti 2 biskvitna tijesta,crno i bijelo/zuto.
Za 1. tijesto je potrebno:
3 jaja-odvojiti bjelanjak od zumanjak

150gr secera
1 limun,narendana korica limuna i sok
200gr brasna
1/2 vrecice praska za pecivo ili jedna zlicica
100ml mlijeka
100ml ulja
**ja sam napunila casu (250ml)pola ulje,dopunila s mlijekom*
Jaja odvojiti,umutiti najprije bjelanjke,zatim u drugoj posudi umutiti zumanjke i secer..dodati narendanu limunovu koricu ,a sok iscjediti.
sipati ulje i mlijeko.
Brasno prosijati s praskom za pecivo,pa dodati u smjesu.
dodati ulupani snijeg od bjelanjaka i lagano rucno umijesati kuhacom u smjesu.
Istresti u papirom postavljenu tepsiju/32x24/to je moja tepsija,vi ,uzmite srednje velicine ,onu sto pravite rolat.
Peci na 200C oko 20-ak minuta.
Sada pravimo 2-o biskvitno tijesto ,na isti nacin:

3 jaja,
150gr secera
200gr brasna
1/2 vrecice praska za pecivo ili 1 zlicica
100ml mlijeka
100ml ulja 2-3 zlice kakaa


Ponovo odvojiti jaja,umutiti cvrst snijeg..izmixati zumanje i secer,dodati ulje,mlijeko,prosijano brasno s praskom za pecivo i kakaom..na kraju umijesati cvrsto ulupan snijeg od bjelanjak.
Istresti u iste velicine tepsiju..mozete koristiti istu tepsiju ,samo ne zaboravite izvaditi prvi biskvit smile emoticon
Peci na 200C oko 20 minuta.
Ohladiti biskvite i presjeci vodoravno,da se dobiju 2 bijela i 2 crna biskvita..
filovati kremom 
700ml mlijeka

120gr brasna(ja stavim 3zlice gustina ,a ostalo obicno brasno)
250gr secera
250gr maslaca
2 vanilin secera
limunovog soka,ako volite taj okus

Skuhati kao puding..odvojiti malo mlijeka u koje razmutite brasno..ostalo mlijeko u serpi stavite kuhati..kada zakuha,sipati razmuceno ,bez grudvica,brasno..mijesati dok se ne zgusne..skloniti s vatre i u jos vruce umijesati maslac....ohladiti.
Ohladeno umutiti dobro da se dobije lagana krema..dodati limun ako volite i filovati biskvite.
Nafilovan kolac ostaviti par sati kako bi biskviti pokupili vlaznost iz fila i omekanili..time se krema jos vise zgusne ,biskviti omekane,a kolac je lako rezati.


Po zelji preliti cokoladnom glazurom ili secerom u prahu.
ako prelivate cokoladu,ja koristim 200gr tamne cokolade za kuhanje+4 zlice ulja,a kolac o

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …