13. kol 2016.

PAJ SA MALINAMA

            Jedna ljetna,brza poslastica.
Najbolje je koristiti kiselkasto voce u nadjevu zbog kontrasti zasladjenog mlijeka koje je dosta slatko.
Keks ako nemate ovaj sto ga ja koristim,koristite sasvim obican keks uz dodatak 1 zlice kokosa!!








Podloga od keksa
250g keksa"granita' ili neki slican
125g maslaca
1-2 zlice soka od narance

             Samljeti keks,dodati otopljeni maslac i napravite mrvice,..ako se puno prosipaju,dodati zlicu-dvije soka od narance.
Obloziti kalup za paj (23cm) i ostaviti u frizider dok se osatlo pripremi.

Nadjev/fil
2x395g zasladjeno kondenzirano mlijeko
1/2 salice limunovog soka
1/2 salice narancinog soka
1 salica svjezih ili zamrznutih malina
(moze i drugo kiselkasto voce)
5 zumanjaka

Meringue
5 bjelanjaka
3/4 salice secera
        

                 Zajedno u zdjeli izmutiti zumanjek,i zasladjeno kondenzirano mlijeko,dodati iscjedene sokove i sve izmijesati te sipati u ohladjenu podlogu od keksa.



Odozgo poslagati maline.
Sada dobro umutiti bjelanke i secer u cvrsti snijeg...stvaiti snijeg u vrecicu za ukrasavanje i lagano itiskati hrpice po povrsini malina.





Ako zelite mozete samo vlaznom zlicom stavljati gore kao zlicnjake.
Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 160C oko 30 minuta...da snijeg dobije malo boje!




Nema komentara:

Objavi komentar