Cvjetacu ili karfiol,mnogi izbjegavaju jer ih nadima ili jednostavno ne vole njezin miris
O njenim ljekovitim dejstvima mozete vise procitati ovdje!
Ja je iskoristim na vise nacina jer se jedino tako pojede brzo i neprimjetno:)
Sve odokativno napraviti jer zavi koliko cvjetace pohujete!?
Umakati do pola kuhanu cvetacu u smjesu i lagano spustati u zagrijano ulje,prziti dok ne ispliva na povrsinu i dobiju rumeno-zitu boju!
Na masnoci proprziti sitno isjeckani luk,celer,mrkvu i sjemenke komoraca.
Prziti sve zajedno dok povrce polovisno ne omeksa,zatim sipati 1 litar povrtnog temeljca.
kuhati oko pola sata.Prije sluzenja dodati 1 zlicu kisele pavlake ,sol i biber!
Posuti listicima persina!
*kolicinu morate sami odrediti spram kolicine cvjetace i ostalih dodataka!
Ponekada dodam leblebiju ili kuhani krompir!!
Skuhanu cvetacu iskomadati na cvetove,staviti u zdjelu,dodati kapare,ljubicasti luk(ja ga predhodno stavim u vodu sa limunovim sokom ),kuhano jaje...preliti sa salatnim preljevom i posluziti!
O njenim ljekovitim dejstvima mozete vise procitati ovdje!
Ja je iskoristim na vise nacina jer se jedino tako pojede brzo i neprimjetno:)
Pohovana cvjetaca
Potrebne namirnice za smjesu:
Jaja,voda,brasno,sol,kurku ma
*Ulje za przenje
Sve odokativno napraviti jer zavi koliko cvjetace pohujete!?
Umakati do pola kuhanu cvetacu u smjesu i lagano spustati u zagrijano ulje,prziti dok ne ispliva na povrsinu i dobiju rumeno-zitu boju!
Juha/corba od cvjetace
1/2 manje glavice cvjetace
1 mani luk
1 mrkva
2 stapke celera
sjeme komoraca
persun
1 srednji krompir
par listica svjezeg djumbira
1 zlica kisele pavlake
sol,biber
Na masnoci proprziti sitno isjeckani luk,celer,mrkvu i sjemenke komoraca.
Prziti sve zajedno dok povrce polovisno ne omeksa,zatim sipati 1 litar povrtnog temeljca.
kuhati oko pola sata.Prije sluzenja dodati 1 zlicu kisele pavlake ,sol i biber!
Posuti listicima persina!
Salata od cvjetace/karfiola
Skuhana cvjetaca
Skuhana jaja
Salatni preljev
Ljubicasti luk
Slani kapari
Salatni preljev
Cvetacu skuhati u vodu
Ja je kuham samo do pola,jer zelim salatu sa cvrstom cvetacom a ne da mi se raspada,a tako radim i za pohovanje jer se cvetaca jos przenjem obradi!
Skuhati jaja.
Napraviti salatni preljev.
(maslinovo ulje balsamico ocat,sol,biber,senf)
Malo slanih kapara
Ljubicasti luk
Ponekada dodam leblebiju ili kuhani krompir!!
Skuhanu cvetacu iskomadati na cvetove,staviti u zdjelu,dodati kapare,ljubicasti luk(ja ga predhodno stavim u vodu sa limunovim sokom ),kuhano jaje...preliti sa salatnim preljevom i posluziti!
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.