3. tra 2019.

Cvjetaca/karfiol

    Cvjetacu ili karfiol,mnogi izbjegavaju jer ih nadima ili jednostavno ne vole njezin miris
O njenim ljekovitim dejstvima mozete vise procitati ovdje!

Ja je iskoristim na vise nacina jer se jedino tako pojede brzo i neprimjetno:)



Pohovana cvjetaca





Potrebne namirnice za smjesu:


Jaja,voda,brasno,sol,kurkuma

*Ulje za przenje

Sve odokativno napraviti jer zavi koliko cvjetace pohujete!?

Umakati do pola kuhanu cvetacu u smjesu i lagano spustati u zagrijano ulje,prziti dok ne ispliva na povrsinu i dobiju rumeno-zitu boju!




Juha/corba od cvjetace




1/2 manje glavice cvjetace 
1 mani luk
1 mrkva
2 stapke celera
sjeme komoraca
persun
1 srednji krompir
par listica svjezeg djumbira
1 zlica kisele pavlake
sol,biber

Na masnoci proprziti sitno isjeckani luk,celer,mrkvu i sjemenke komoraca.
Prziti sve zajedno dok povrce polovisno ne omeksa,zatim sipati 1 litar povrtnog temeljca.
kuhati oko pola sata.Prije sluzenja dodati 1 zlicu kisele pavlake ,sol i biber!
Posuti listicima persina!





Salata od cvjetace/karfiola




Skuhana cvjetaca
Skuhana jaja
Salatni preljev
Ljubicasti luk
Slani kapari
Salatni preljev

         Cvetacu skuhati u vodu

Ja je kuham samo do pola,jer zelim salatu sa cvrstom cvetacom a ne da mi se raspada,a tako radim i za pohovanje jer se cvetaca jos przenjem obradi!

 Skuhati jaja.

Napraviti salatni preljev.

(maslinovo ulje balsamico ocat,sol,biber,senf)
Malo slanih kapara
Ljubicasti luk

*kolicinu morate sami odrediti  spram kolicine cvjetace i ostalih dodataka!
Ponekada dodam leblebiju ili kuhani krompir!!

Skuhanu cvetacu iskomadati na cvetove,staviti u zdjelu,dodati kapare,ljubicasti luk(ja ga predhodno stavim u vodu sa limunovim sokom ),kuhano jaje...preliti sa salatnim preljevom i posluziti!

















Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.