Kolac ili torta od sira bolje je poznat pod nazivom "Cheesecake"!
Ja ,osobno volim okus sira u slasticama,pa je zbog toga i ovaj kolac napravljen!
Da bi napravili kolac/tortu potrebno vam je malo vremena i par namirnica koje mozda vec imate u frizideru.
Keksice izmrviti,ja radim u sjeckalici za hranu...pa dok jos motor radi dodati istopljen maslac ili kekse staviti u vrecicu za zamrzivac,malo deblju,pa oklagijom lagano prelaziti preko njih dok se ne usitne...staviti u zdjelu i dodati istopljen maslac.
Kalup za pecenje obloziti papirom za pecenje,zatim istresti unutra samljeveni keks i rukom lagano obloziti kalup ,okolo i po dnu.
Ostaviti tako pripremljen kalup u frizider dok se pripremi nadjev.
U sjeckalicu za hranu,staviti krem sir i secer i izraditi da nema grudvica.dodati marakuju,kiselo vrhnje,vaniliju,pa ponovo mutiti da se dobije lijepa homogena smjesa.
dodati jaja i ponovo sve umutiti.
Smjesu istresti u pripremljeni kalup.
Odozgo svuda posuti sjemenke marakuje i promjesati zlicom.
Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu pa peci na 160C oko 45 minuta!
kolac/torta,mora da se jos uvijek "mrda" u sredini kada je protresete..ako je tako nakon pecenja,tada iskljucite rernu a vrata rerne malo otvorite.
"
*Ja stavim drvenu kuhacu,to mi je najbolji razmak,da zrak moze da izadje..ostaviti tako 20-ak minuta u rerni.
Kolac/tortu izvaditi i ostaviti preko noci u frizideru da se okladi.
Servirati tortu po zelji!
Ja ,osobno volim okus sira u slasticama,pa je zbog toga i ovaj kolac napravljen!
Da bi napravili kolac/tortu potrebno vam je malo vremena i par namirnica koje mozda vec imate u frizideru.
Za podlogu kolaca je potrebno:
- 250 g keksa sa okusom djumbira
- 80g maslaca
- Sirni nadjev:
- 500g krem sira
- (philadelphija)
- 150ml mesnatog dijela marakuje,bez sjemenki
- (potrebno je najmanje 10 plodova marakuje,zavisi od velicine ploda)
- 130 g secera
- 300g kiselog vrhnja
- 2 vanilin secera
- 3 jaja
- 2 zlice sjemenki marakuje
Kalup,(20cm) za tort
papir za pecenje
Keksice izmrviti,ja radim u sjeckalici za hranu...pa dok jos motor radi dodati istopljen maslac ili kekse staviti u vrecicu za zamrzivac,malo deblju,pa oklagijom lagano prelaziti preko njih dok se ne usitne...staviti u zdjelu i dodati istopljen maslac.
Kalup za pecenje obloziti papirom za pecenje,zatim istresti unutra samljeveni keks i rukom lagano obloziti kalup ,okolo i po dnu.
Ostaviti tako pripremljen kalup u frizider dok se pripremi nadjev.
U sjeckalicu za hranu,staviti krem sir i secer i izraditi da nema grudvica.dodati marakuju,kiselo vrhnje,vaniliju,pa ponovo mutiti da se dobije lijepa homogena smjesa.
dodati jaja i ponovo sve umutiti.
Smjesu istresti u pripremljeni kalup.
Odozgo svuda posuti sjemenke marakuje i promjesati zlicom.
Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu pa peci na 160C oko 45 minuta!
kolac/torta,mora da se jos uvijek "mrda" u sredini kada je protresete..ako je tako nakon pecenja,tada iskljucite rernu a vrata rerne malo otvorite.
"
*Ja stavim drvenu kuhacu,to mi je najbolji razmak,da zrak moze da izadje..ostaviti tako 20-ak minuta u rerni.
Kolac/tortu izvaditi i ostaviti preko noci u frizideru da se okladi.
Servirati tortu po zelji!
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.