7. tra 2019.

Kolac/torta od sira i marakuje

        Kolac ili torta od sira bolje je poznat pod nazivom "Cheesecake"!
Ja ,osobno volim okus sira u slasticama,pa je zbog toga i ovaj kolac napravljen!
Da bi napravili kolac/tortu potrebno vam je malo vremena i par namirnica koje mozda vec imate u frizideru.






Za podlogu kolaca je potrebno:
  1. 250 g keksa sa okusom djumbira
  2. 80g maslaca
  3. Sirni nadjev:
  4. 500g krem sira
  5. (philadelphija)
  6. 150ml mesnatog dijela marakuje,bez sjemenki
  7. (potrebno je najmanje 10 plodova marakuje,zavisi od velicine ploda)
  8. 130 g secera
  9. 300g kiselog vrhnja
  10. 2 vanilin secera
  11. 3 jaja


  • 2 zlice sjemenki marakuje

Kalup,(20cm) za tort
papir za pecenje


   Keksice izmrviti,ja radim u sjeckalici za hranu...pa dok jos motor radi dodati istopljen maslac ili kekse staviti u vrecicu za zamrzivac,malo deblju,pa oklagijom lagano prelaziti preko njih dok se ne usitne...staviti u zdjelu i dodati istopljen maslac.

Kalup za pecenje obloziti papirom za pecenje,zatim istresti unutra samljeveni keks i rukom lagano obloziti kalup ,okolo i po dnu.
Ostaviti tako pripremljen kalup u frizider dok se pripremi nadjev.


U sjeckalicu za hranu,staviti krem sir i secer i izraditi da nema grudvica.dodati marakuju,kiselo vrhnje,vaniliju,pa ponovo mutiti da se dobije lijepa homogena smjesa.
dodati jaja i ponovo sve umutiti.

Smjesu istresti u pripremljeni kalup.
Odozgo svuda posuti sjemenke marakuje i promjesati zlicom.

 Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu pa peci na 160C oko 45 minuta!

kolac/torta,mora da se jos uvijek "mrda" u sredini kada je protresete..ako je tako nakon pecenja,tada iskljucite rernu a vrata rerne malo otvorite.
"
*Ja stavim drvenu kuhacu,to mi je najbolji razmak,da zrak moze da izadje..ostaviti tako 20-ak minuta u rerni.

Kolac/tortu izvaditi i ostaviti preko noci u frizideru da se okladi. 

Servirati tortu po zelji!


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.