Jedan od jednostavnijih kolaca za pripremu.
Ukusan,izdasan,dekorativan!!
Prhko tijesto
(donji dio)
1.5 salica brasna
230g maslaca
1/2 salice secera u prahu
1/2 salice samljevenih badema sa opnom(ne oguljeni)
Sve namirnice staviti u multipraktik,pulsirati da se stvore mrvice.
Dodati 1 zlicu vode ili soka od limuna ili narance i jos par puta okrenuti mrvice da da pokupe tekucinu i da se formira tijesto,koje treba izvaditi van i doraditi na radnoj povrsini.
Dobiveno prhko tijesto,razviti u tepsiju 20x30 oblozeno papirom za pecenje ili prmazano masnocom i posuto brasnom i peci 10-ak minuta u predhodno zagrijanoj rerni na 180C.
Izvaditi tepsiju van iz rerne i lagano premazati djem ,po vasem ukusu ali je dobro da bude malo kiselkast!
Lagano premazivati jer tijesto nije peceno i mozete ga pokidati ako grubo razmazujete djem!
Sada treba napraviti BISKVITNO tijesto od kokosa,koje ce biti gornji dio kolaca .
Biskvit od kokosa:
4jaja
1.5 salica secera u prahu
vanilija,po ukusu
(2 vrecice su taman)
3salice kokosa
2.5 stviti u biskvit,a ostatak treba posuti po kolacu prije pecenja!!
1 salica brasna
U dublju posudu staviti jaja i secer i dobro umutiti da se zapjene.
Dodati brasno i kokos i sve lijpo izmijesati da se sjedini.
dobiveno biskvitno tijesto preliti preko kolaca koji smo premazali djemom,poravnati,posuti ostatak kokosa(1/2 salice)i staviti nazad u rernu da se kolac ispece do kraja.
Peci oko 20 minuta na 180C
Salica je 250ml
Ukusan,izdasan,dekorativan!!
Prhko tijesto
(donji dio)
1.5 salica brasna
230g maslaca
1/2 salice secera u prahu
1/2 salice samljevenih badema sa opnom(ne oguljeni)
Sve namirnice staviti u multipraktik,pulsirati da se stvore mrvice.
Dodati 1 zlicu vode ili soka od limuna ili narance i jos par puta okrenuti mrvice da da pokupe tekucinu i da se formira tijesto,koje treba izvaditi van i doraditi na radnoj povrsini.
Dobiveno prhko tijesto,razviti u tepsiju 20x30 oblozeno papirom za pecenje ili prmazano masnocom i posuto brasnom i peci 10-ak minuta u predhodno zagrijanoj rerni na 180C.
Izvaditi tepsiju van iz rerne i lagano premazati djem ,po vasem ukusu ali je dobro da bude malo kiselkast!
Lagano premazivati jer tijesto nije peceno i mozete ga pokidati ako grubo razmazujete djem!
Sada treba napraviti BISKVITNO tijesto od kokosa,koje ce biti gornji dio kolaca .
Biskvit od kokosa:
4jaja
1.5 salica secera u prahu
vanilija,po ukusu
(2 vrecice su taman)
3salice kokosa
2.5 stviti u biskvit,a ostatak treba posuti po kolacu prije pecenja!!
1 salica brasna
U dublju posudu staviti jaja i secer i dobro umutiti da se zapjene.
Dodati brasno i kokos i sve lijpo izmijesati da se sjedini.
dobiveno biskvitno tijesto preliti preko kolaca koji smo premazali djemom,poravnati,posuti ostatak kokosa(1/2 salice)i staviti nazad u rernu da se kolac ispece do kraja.
Peci oko 20 minuta na 180C
Salica je 250ml
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.