18. srp 2019.

Krofne/doughnuts

          Malo strpljena za veliki uzitak u mirisu i okusu,laganih kao pero,krofni...Yummm



Krofne
500g brasna
prstohvat soli

limunova korica,narendati

300ml mlijeka ,toplog
2 zlice secera
20g svjezeg kvasca
4 zumanjka
100g istopljenog maslaca


...Najprije umlaciti mlijeko,razmrviti kvasac u njega i dodati 2 zlice secera i zlicu brasna ,promijesati da se svasac istopi.Pustiti da kvasac zapjeni,aktivira se.

Brasno prosijati u zdjelu zajedno sa prstohvatom soli.
Maslac istopiti i pustiti da se prohladi.
Narendati koricu limuna direktno u brasno.

Kada se kvasac aktivirao,dodati ga u zdjelu gdje je brasno,k tome dodati istopljeni maslac i lagano umucena zumanca....sve dooobro izraditi.
Ako imate mixer postupak je brzi !
zamjesiti tijesto i ostaviti da odmara i udvostruci volumen.
Tijesto zatim lagano istresti na pobrasnjenu povrsinu i isto tako lagano oklagijom razviti otprilike 2 cm.
Ja stavim stoljnjak na vecu tacnu,malo pobrasnim i tu slazem krofne koje sjecem iz tijesta..po zelji mozete praviti samo okrugle krofne ili krofne sa "rupom? !!
Pokriti stoljnjakom i ostaviti 20-ak minuta da se ponovo malo "podignu'.

U medjuvremenu zagrijati ukhe na 75C i lagano ih spustati u ulje ..prvo spustiti stranu na kojoj je krofna lezala!,pokriti poklopcem i peci,dok ne vidite smedji krug odozdo,zatim ih otkriti,samo malo dotaci krofnu i ona ce se sama okrenuti..te nastaviti prziti u ulju bez poklopca!!
Przene vaditi na papirni ubrus da upije visak masnoce.
E, sada do vas je, ako zelite cokodni preljev,onda istopite 200g tamne cokolade sa 4 zlice ulja i umacete jednu stranu krofni u cokoladu ...sacekate da se cokolada "stisne' i posluzite krofne!

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.