1. tra 2011.

Pileca "galantina" i Zito torta/bijela torta

IMG_0100

Galantine je ustvari meso bez kosti koje se nadjeva i posluzje hladno uz puno povrca,premazano ili zaliveno aspikom/zelatinom.

Moja galantina je jednostavna iz kucne radinosti i nisam je kuhala i servirala hladnu u aspiku,nego sam je pekla i servirala toplu u umaku ..pa to sada vise nije "Galantina" nego napunjeno rolovano meso :D
a ja sam to pravila ovako;

PILECA GALANTINA

250gr mljevenog svinjskog mesa
3 mlada luka(zelena, proljetna)
1/2 sveznjica vlasca,sitno isjeckati
sol,biber po ukusu
4-6 pileca karabaka,bez kosti
(kolicina karabataka zavisi od njihove velicine)
1 zlica maslinovog ulja
1 narancina korica-narendati

U dublju zdjelu staviti mljeveno meso,pa dodati vlasac,koji treba sitno isjeckati,posoliti,dodati biber,rendanu narancinu koricu i sve izmijesati,pa puniti karabatke.

Karabatke iskostiti,pa ih na dasci za meso malo rasiriti da se dobije fini oblik snicle.
Posoliti i nanijeti mijesavinu mljevenog mesa,razmazati duzinski,ali ne skroz do kraja i ne prepunjavati nadjevom da se lakse moze urolati meso.

Meso urolati i povezati kuhinjskim koncem.

Staviti ulje u tavu i naglo preprziti meso,te sloziti u tepsiju i stvaiti da se do kraja ispece u rerni.

2011-03-31 001

Pokriti folijom i peci u zagrijanoj rerni na 180C oko 35 minuta.

Zadnjih 5 minuta pecenja,skinuti foliju i odvojiti sok koji se dobio prilikom pecenja,a meso vratiti u iskljucenu rernu dok napravite umak.

Odvojeni sok od pecenja,necemo koristiti za aspik nego za umak...dodati zacina po ukusu i zlicicu gustina da se umak stisne/procijediti i ostaviti na toplo do sluzenja.

_DSC0715

Prije serviranja,skinuti konac sa mesa izrezati meso u fete i posluziti uz povrce i umak.

_DSC0717

Na kraju zasladiti sa BIJELOM TORTOM :)

_DSC0711

Trazila sam i nasla jako puno recepata za ovu tortu!!
Naziv je "Zito torta",znaci ima vise naziva za jedanu te istu tortu,samo je svako ukrasi na svoj nacin.

Evo tag pod kojim se mogu naci neki recepti i jos jedan link !

Moja torta ima jos dodatno u kremi 200gr bijele cokolade i 100gr otopljene cokolade za ukrasavanje,zatim sam napravila malo grilijaza i posula je odozgo...to bi bila razlika moje torte od ostalih !!!

_DSC0738

Posluzite se !!:)

Broj komentara: 15:

  1. Znam ja Mirjana da znas ti mnogo oko kuhinje, ali mislim da nemas bas vremena, volim recept a i tortu. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  2. Kad otvorim tvoj blog, uvek me prvo "docekaju" tvoje lisnate rolnice sa cokoladom, pa odmah pozelim da ih ponovo pravim.:)) Pileci rolatic jako fino izgleda, meni se zapravo svidjaju sve te rolnice od mesa, uvek se moze nesto novo iskombinovati, ukusno je i lepo izgleda...a tortica je tu da lepo zaokruzi celi svecani meni, i da znas da bih prvo poruckala sve one cokoladne listice sa oboda!:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Samo da mi piletina stigne, pošto smo rezerve ponjupali i eto mene. Mislim da je ovo mnogo bolja varijanta nego hladni aspik.
    Torta je prelepa, a naročitoova rustična dekoracija. Mirjana, samo nedostaje link za tortu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Upravo tako surac,vremena mi nedostaje !!!!!:)
    Jelena,torta je obicna starinska,od oraha..nisam pisala recept,ali cu ga nadopisati dok nadem vremena,inace je bila rodendanska za mog muza,jer je prvoaprilski slavljenik !!!!:)
    eh,Lanice i ja volim lisnate stvarcice,ali mi skode na vec preveliku kilazu !!;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivan ručak, ove rolnice mi se posebno sviđaju. Fino, ljepo izgleda i upotrebljivo uz puno toga. Torta prekrasna.

    OdgovoriIzbriši
  6. Mirjana, divno izgleda! A tek ova torta, prekrasna je.Taman da se zasladiš poslije finog ručka :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve izgleda tako dobro da bih volela da sam kod tebe na rucku;)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Kod tebe uvek lepota i slast, joj. Nema šanse da odolim, prosto počeh da balavim na ove sličice (izvinjavam se svima koji čitaju ovo)! Torta je fantazija... Bravisimo, draga

    OdgovoriIzbriši
  9. Kako je ovo dobro ! Piletina odlično pripremljena i jako lijepo servirano. A tek torta, prekrasna i sigurno predobra. Bravo za sve !

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo je FANTAZIJA ručak draga Mirjana!!! Zavidim kako pored svih obaveza, posla, djece itd. uvijek nađeš vremena za spravljanje ovako fenomenalnih jela... Ne znam šta mi se više dopada, rolnice ili torta! Ma i jedno i drugo naravno *gutam knedle* :)))) Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  11. piletina me oborila s nogu. jako mi se sviđa nadjev i način pripreme, kao i to što si ju servirala sa puno povrća. taman po mom guštu :)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.