Preskoči na glavni sadržaj

Pita s povrcem

_DSC2550

Tijesto
125gr maslaca
250gr brasna
3 zlice hladne vode

Nadjev
1 zlica ulja
1 manja glavica luka
1 manja crvena paprika
1 manja zelena paprika
150gr tikve/bundeve(moze batat)
1 obicni krompir
100gr brokuli(moze tikvica)
1 mrkva

Umak
20gr maslaca
3 zlice brasna
250ml mlijeka
2 zumanjka
60 gr sira(chedder)

Napraviti tijesto od 125gr maslaca,brasna i vode.

Tijesto zamotati u prozirnu foliju i pustiti da odmara u frizideru 20 minuta.

Odmoreno tijesto podijeliti na dva dijela,jedan za dno pite,a drugi za trake od tijesta,kojima cete prekriti pitu.

Trake napravite odmah i ostavite u frizider,pa kada se stegnu,prepletite mrezicu!

Razviti tijesto i staviti u kalup za pite(sa pomicnim dnom),nabockati i ostaviti samo 5 minuta u zamrzivac(samo ako je tijesto jako mekano),ako nije tijesto previse mekano tada ga odmah stavite peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C,20 minut


Dok se tijesto pece pripremiti nadjev.

Na 1-oj zlici ulja preprziti sitno isjeckani luk,pa dodati papriku,a ostalo povrce izrezati na kockice i skuhati da omekani,procijediti od vode(sacuvati vodu).

Svo povrce sastaviti zajedno u jednu zdjelu.


U tavu dodati preostali maslac(20gr),pa dodati 3 zlice brasna,prziti 1 minut,zatim podliti mlijekom i kuhati dok se umak ne zgusne.

Dodati 2 zumanjka i povrce iz zdjele ,pa sve sastaviti.


Zaciniti po ukusu!
k tome dodati i sir ( chedder)pa sve sipati u tijesto koje smo predhodno pekli.

_DSC2536


Poravnati nadjev,pa poslagati izrezane trake,isplesti kao mrezu ili kako hocete,mozete samo tvrdo tijesto narendati odozgo,ako vam je tako lakse!

Ponovo vratiti pitu da se pece 30 minuta,odnosno dok porumeni.
Posluživanje

_DSC2550

Servirati uz sir,kajmak ili salatu !


Ako ste sacuvali vodu od povrca,dodajte malo zacina za juhu i od preostalih bjelanjaka i griza napravite noklice ,pa ih skuhajte u toj vodi koja moze biti kao povrta juha s noklicama,ostavite i malo povrca...tako dobijete juhu i pitu !!;)

Eh,jos da zasladimo !!!;

_DSC2488
Iako su brzinski deserti,svejedno su ukusni...krem sir i vrhnje,sa malo limunove korice i sasvim malo dodanog secera u prahu!!!!!

Primjedbe

  1. Ružo vi ste čarobnica u kuhinji a i onaj ko fotografira vaše delicije!!!
    Sve pohvale, Zondra Art

    OdgovoriIzbriši
  2. Pita je prefina sa povrćem. Zašto bi uvek morali meso da koristimo. Odlično. Ove šaum rolnice su fenomenalne. Nemam kalupiće, ali ću morati da pronjuškam po prodavnicama i pijacama. Divni aranžman!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hayırlı günler, ellerinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor.

    Saygılarımla.

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasno! Jedino mi je bad što si ti sada istrčala s pomičnim dnom oblika za pite! Imam već 3 oblika, 2 metalna i jedan silikonski, ali niti jedan nema pomićno dno niti takvih kod nas ima u prodaji. Znam zašto bi bilo dobro da se dno miče, ali..... A baš sam se onako sveselila kada sam si kupila neke nove silikone i metale za pečenje, a sada ti s tim koji se miče! I desert je odličan, baš ono za posladiti si poslije ručka. Pita je divna, bilježim.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja bih i piticu,a posle bi se i zasladila,sjajno Mirjana!Divno docarano sa slikama.:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Desetri su mi preeekrasni, nisam tip za povrće ali ovo mi se čini dosta skriveno u piti pa mi možda i prošlo! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Mmmm, divno izgleda ova pita sa puno povrca a i desert u casama kao i lisnati korneti...ma, ti sve uvek napravis sa tako puno stila!;)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala svima na posjeti !!!!
    Pita se ne mora bas peci u kalupu kao moj,ja ga tako pecem jer izvadim lakse van!!to je jedini razlog,ne mora se cak peci ni u okruglom kalupu,koristite sta imate,kako vam je lakse..ponekada je pravim pojedinacno u manjim kalupima ...ovo je samo primjer jednog bezmesnog jela !!!
    Zondra hval za slike,ali to moja malenkost uci fotografisanje..nekada su slike lijep,nekada nisu..sve se radi u prolazu,jer hrana ne smoije da se ohladi :0!!tako da mi ne zamjerite ako bas nisu jako lijepe,samo zelim da slikom podkrijepim recept !!!:) <3 !!
    Prijatno !!!

    OdgovoriIzbriši
  9. E baš si fino ispreplijetala ovu mrežu i zavila ove rolnice... Divan menu, zaista!

    OdgovoriIzbriši
  10. Pita je predivna. Međutim, ja bih kao i prošli put menjala parče pite za dve slatke rolnice!

    OdgovoriIzbriši
  11. Obožavam slane pite, a ova tvoja kombinacija mi je baš po mjeri.
    Desert izgleda zamamno, a ponekad je ono najjednostavnije i najukusnije. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. MIRJANA me encanta tu blog y esta tarta salada fabulosa , te sigo , saludos desde VIGO GALICIA ESPAÑA . MARIMI

    OdgovoriIzbriši
  13. predivno Mirjana ! Pita je odlična, za mene ljubitelja pita od povrća pun pogodak. A desertići na zadnjoj slici su me skroz osvojili !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …