Preskoči na glavni sadržaj

Pita od datula/urmi i oraha

_DSC2594

Ne sjecam se vise gdje sam prvi puta probala datule/urme??
Volim ih iako ih u mjestu gdje sam rodena nema,znaci nisam ih jela u ranom djetinjstvu,najvjerojatnije dolaskom u Istru i pocecima mojeg skolovanja,
Tu sam se susrela i sa maslinom koji takoder obozavam,pa zatim morskom hranu,ne volim je pretjerano ,ali je jedem!!

Imam par poslastica koje redovno pravim i zadovoljna sam jako s njima.
Kao npr. ova pita s datulama/urmama

Tijesto -
250gr maslaca
3/4 case secera
1 vanilin secer
2 case brasna
1 zlica mlijeka

Nadjev
400gr datula/urmi
1/4 case smedeg secera
1 zlicica cimeta
1 casa oraha(sjeckanih

Datule(bes kostice)preliti vrelom vodom(da budu potpuno u vodi)!
Pustiti da stoje 5 minuta, zatim ocijediti svu vodu, pa ih samljeti.

Kada su mekane ja ih rucno dobro izmijesam i one dodu kao pekmez ili mozete mixerom,to isto da uradite .
Dodati secer i cimet, ako volite malo limunove korice i soka !

Napraviti tijesto i podijeliti na dva dijela.

Prvi dio razviti na papiru za pecenje i staviti u tepsiju
(16×26cm),pa premazati nadjevom.

_DSC2584

Razviti drugi dio tijesta, na isti nacin, pa pokriti nadjev
(tako da vam papir bude gore!)
skinuti papir
s tijesta, bocnuti viljuskom na par mijesta i staviti peci

na 180C oko 30 minuta, tj.da dobije rumenu boju!

Peceno posuti secerom u prahu i pustiti da se ohladi !

_DSC2593


Isjeci na snite i posluziti !!

Sa istim nadjevom mozete nadjenuti dizano tijesto(kuglof,strudlu)

_DSC0640

Od 500gr brasna,15-20gr kvasca,80-100gr maslaca,2 jaja,200ml toplog mlijeka,malo rendane korice limuna,zamijesiti tijesto,ostaviti da nadode,premijesiti,razviti u kvadratni oblik,saviti u savijacu.
Mozete ostaviti tako ili savijeno staviti u kalup za kuglof,premazati umucenim jajetom i pustiti jos

Primjedbe

  1. Fantasticno. Ja jednostavno ne mogu pogledati tvoje slike i recepte a da ne izrazim totalno odusevljenje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bogati i prigodni kolač za blagdane koji nam se bliže.Lijep pozdrav iz Hrvatske.

    OdgovoriIzbriši
  3. Na prvi pogled sam pomislila da se u ovom receptu sigurno koriste svježe datulje ali onda sam shvatila da se ipak radi o suhima. Jako su mi zanimljive ove kombinacije, datulje volim ali ih rijetko koristim u kuhanju tako da ću isprobati neki od ovih recepata.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sanja,dobila sam 3kg datula sa kosticom:(.!!
    sjedim i cistim,a datule nikad sitnije nisam vidila...no poklon je i dobro,ja cu opet napraviti za istu osobu poslasticu i odnijeti..
    andrea moze i od svjezih datula,ali kao sto sam rekla ,ove sam dobila,pa cu ih sada iskoristiti kako znam !!!
    Hvala Zondra,uljepsas mi dan svojom posjetom !!!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj, joj, zar bas svaki dan moram na tvoj blog s komentarom? zasto stalno imas tako dobre recepte??? Kako volimo datulje, ovo je divna promjena od uobicajenih nadjeva za pitu (jabuke, orasi, mak). Fiiiiiiino!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo mora da je savrsenog ukusa :)
    Mi urme jedemo samo punjene nadevom od oraha i ananasa pa prelivene cokoladom... Drugacije ih nisam probala ali dali ste lepu ideju :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Mirjana, nemam reci...Posalji jedan komad. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  8. Can you write or translate in English? ... I was born in Croatia but i do not read in croatian language ... my mother made most recipe what you made but she passed away ... i am trying to collect and make like i used to remember. Thank you Marina

    OdgovoriIzbriši
  9. Oooohohoho! Ovo je odlicnooo. Sve pohvale.

    OdgovoriIzbriši
  10. U pravu ste,mnogi ne znaju da se datule/urme koiste i za kolace..stari recept,ali ga volim !!

    Marina!you can use translator on the side!! if it is not working I will translate !!:)

    OdgovoriIzbriši
  11. ovo izgleda jako dobro, ukusno i mirisno ! Pita će sigurno naći svoje mjesto kod mene !!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …