8. pro 2010.
Pita od datula/urmi i oraha
Ne sjecam se vise gdje sam prvi puta probala datule/urme??
Volim ih iako ih u mjestu gdje sam rodena nema,znaci nisam ih jela u ranom djetinjstvu,najvjerojatnije dolaskom u Istru i pocecima mojeg skolovanja,
Tu sam se susrela i sa maslinom koji takoder obozavam,pa zatim morskom hranu,ne volim je pretjerano ,ali je jedem!!
Imam par poslastica koje redovno pravim i zadovoljna sam jako s njima.
Kao npr. ova pita s datulama/urmama
Tijesto -
250gr maslaca
3/4 case secera
1 vanilin secer
2 case brasna
1 zlica mlijeka
Nadjev
400gr datula/urmi
1/4 case smedeg secera
1 zlicica cimeta
1 casa oraha(sjeckanih
Datule(bes kostice)preliti vrelom vodom(da budu potpuno u vodi)!
Pustiti da stoje 5 minuta, zatim ocijediti svu vodu, pa ih samljeti.
Kada su mekane ja ih rucno dobro izmijesam i one dodu kao pekmez ili mozete mixerom,to isto da uradite .
Dodati secer i cimet, ako volite malo limunove korice i soka !
Napraviti tijesto i podijeliti na dva dijela.
Prvi dio razviti na papiru za pecenje i staviti u tepsiju
(16×26cm),pa premazati nadjevom.
Razviti drugi dio tijesta, na isti nacin, pa pokriti nadjev
(tako da vam papir bude gore!)
skinuti papir
s tijesta, bocnuti viljuskom na par mijesta i staviti peci
na 180C oko 30 minuta, tj.da dobije rumenu boju!
Peceno posuti secerom u prahu i pustiti da se ohladi !
Isjeci na snite i posluziti !!
Sa istim nadjevom mozete nadjenuti dizano tijesto(kuglof,strudlu)
Od 500gr brasna,15-20gr kvasca,80-100gr maslaca,2 jaja,200ml toplog mlijeka,malo rendane korice limuna,zamijesiti tijesto,ostaviti da nadode,premijesiti,razviti u kvadratni oblik,saviti u savijacu.
Mozete ostaviti tako ili savijeno staviti u kalup za kuglof,premazati umucenim jajetom i pustiti jos
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Fantasticno. Ja jednostavno ne mogu pogledati tvoje slike i recepte a da ne izrazim totalno odusevljenje.
OdgovoriIzbrišiBogati i prigodni kolač za blagdane koji nam se bliže.Lijep pozdrav iz Hrvatske.
OdgovoriIzbrišiNa prvi pogled sam pomislila da se u ovom receptu sigurno koriste svježe datulje ali onda sam shvatila da se ipak radi o suhima. Jako su mi zanimljive ove kombinacije, datulje volim ali ih rijetko koristim u kuhanju tako da ću isprobati neki od ovih recepata.:)
OdgovoriIzbrišiSanja,dobila sam 3kg datula sa kosticom:(.!!
OdgovoriIzbrišisjedim i cistim,a datule nikad sitnije nisam vidila...no poklon je i dobro,ja cu opet napraviti za istu osobu poslasticu i odnijeti..
andrea moze i od svjezih datula,ali kao sto sam rekla ,ove sam dobila,pa cu ih sada iskoristiti kako znam !!!
Hvala Zondra,uljepsas mi dan svojom posjetom !!!:)
Joj, joj, zar bas svaki dan moram na tvoj blog s komentarom? zasto stalno imas tako dobre recepte??? Kako volimo datulje, ovo je divna promjena od uobicajenih nadjeva za pitu (jabuke, orasi, mak). Fiiiiiiino!
OdgovoriIzbrišiOvo mora da je savrsenog ukusa :)
OdgovoriIzbrišiMi urme jedemo samo punjene nadevom od oraha i ananasa pa prelivene cokoladom... Drugacije ih nisam probala ali dali ste lepu ideju :)
Mirjana, nemam reci...Posalji jedan komad. Pozdrav...
OdgovoriIzbrišiCan you write or translate in English? ... I was born in Croatia but i do not read in croatian language ... my mother made most recipe what you made but she passed away ... i am trying to collect and make like i used to remember. Thank you Marina
OdgovoriIzbrišiOooohohoho! Ovo je odlicnooo. Sve pohvale.
OdgovoriIzbrišiGenijalna!!!
OdgovoriIzbrišiU pravu ste,mnogi ne znaju da se datule/urme koiste i za kolace..stari recept,ali ga volim !!
OdgovoriIzbrišiMarina!you can use translator on the side!! if it is not working I will translate !!:)
ovo izgleda jako dobro, ukusno i mirisno ! Pita će sigurno naći svoje mjesto kod mene !!
OdgovoriIzbriši