26. srp 2011.

Pita od sira,marmelade,pekmeza..

_DSC0145

Krenula sam ovaj tjedan sa pitama:)
Ova slatka verzija pite me odusevi svaki puta iznova...

Ne znam koliko tko voli sir u poslasticama,ali ja ga obozavam!!

Nije vam potrebno puno namirnica,ali odusevljenje je veliko,pa da krenem.


_DSC0139

Tijesto:
415gr brasna
100gr secera
1 zlica narendane korice limuna
1,1/2 zlicice praska za pecivo
mrvica soli
1 jaje+ 1zumanjak
1 vanilin-secer
180gr maslaca
vode-po potrebi

nadjev
480gr ricotta sira
70gr secera
3 jaja
marmelada-po potrebi
1 vanilin-secer

U dubljoj zdjeli pomijeati brasno,limunovu koricu,mrvicu soli,prasak za pecivo,secer i maslac,pa prstima napraviti mrvice.

Dodati lagano izmuceno jaje +zumanjak,pa umijesiti tijesto...bice potrebno dodati i malo vode!!

Dobiveno tijesto ,umotati u prozirnu foliju i ostaviti da odmori.

Odmoreno tijesto razviti malo vece od kalupa(23cm) u kojem cemo ga peci,rukom poravnati sve okolo da tijesto prione uz kalup,a visak tijesta odrezati,premijesiti i ostaviti sa strane dok napravimo nadjev.

2011-07-26 001


Za nadjev,sir staviti u dublju zdjelu,dodati secer i umutiiti da se secer istopi.
Dodati jedno po jedno jaje i sve skupa izmijesati u glatki namaz.

Tako dobivenu smjesu sipati u kalup oblozen tijestom,premazati demom od borovnica,malina,...po zelji.

ako vam je dem tvrd,malo ga u serpici zagrijte,tako ce se lakse sipati preko sira !!

Sada od premjesenog tijesta koje nam je ostalo,napraviti ukrase ili trake pa sloziti odozgo.

Ako zelite perfektno napravljene trake,tada na papir za pecenje,ispletite mrezicu od traka,stavite minut,dva u friz,pa tako stegnuto tijesto samo preokrenete na kalup sa nadjevom..tijesto ce vec za par minuta omekaniti,pa ga samo lijepo nozem skratite gdje ima viska !!!

Staviti peci na najnizu resetku u rerni i peci na 180C oko 45 minuta.

_DSC0134

Peceno ostaviti 10-15 minuta u kalupu,zatim izvaditi iz kalupa,posuti secerom u prahu i posluziti.


23 komentara:

  1. Predivno izgleda, kao malo umjetničko djelo! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmmmm, rado bih se osladila jednom kriškicom. Odlično je!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako ovo dobro izgleda, tako se jednostavno radi. Sigurno da ova pita ide uz kiselije ali slatke džemove. Fenomenalno Mirjana! Još sam i rikotu pravila kod kuće tako da samo čekam džem da mi stigne iz domaće radinosti (u te vode još nisam ušla).

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj izvinjavam se ,ja otisla da popijem kafu,muz kuha popodne i zasladila se uz fetu/snitu ove pite,bas je fina!!:)
    Kalup je 23cm,sada cu dodati !!!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Danas sam ispekla zadnju turu marmelade od šljiva, koje su blago kiselkaste i mislim da bi idealno pasale u ovu pitu ... svakako mislim isprobati recept.

    OdgovoriIzbriši
  6. ovo je savršeno! kolači sa sirom su mi najdraži kolači, prekrasna ti je pita!

    OdgovoriIzbriši
  7. Mi svi volimo sir u kolačima i sigurno će nam se dopasti ova pita... :)

    OdgovoriIzbriši
  8. bice mi drago vidjeti i vasu verziju ove pite!!!!
    Sa domaciom marmeladom,bice jos bolja..ja sam imala kupovnu marmeladu,mjesavina,jagode,ribizla i brusnice!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Prelepa pita, bas sam pre neki dan napravila dzem sa kupinama i malinama i mislim da bi se savrseno ovde uklopio :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasno izgleda a ustvari tako jednostavno.

    OdgovoriIzbriši
  11. Volim recept a narocito testo. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  12. Mirjana, pita izgleda pravo profesionalno, a vjerujem da je takvog i okusa!

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga moja, pitica je isprobana i tako je fina da cu je od sada cesto praviti, receptic je vec podeljen u vise primeraka!;))kiss

    OdgovoriIzbriši
  14. Eh,Lano ,znas da mi je bas drago ,da si je probala!!! tako mi je fina ta pia da bih je stalno mogla jesti ,blaga je i ne pada tesko na zaludac i ima blagu notu slatkog okusa,niposto preslatak...!!!!!

    Evo Majo ja gore opisla kakao se mene dojmila ova pita..mozda bude slada kod nekoga ,ali sve zavisi kakav je i koliko sladak pekmez,marmelada,sta vec koristite ,uglavom je jako lagana,bez obzira na prhko tijesto!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Izgleda famozno kao i sve što ti napraviš!
    Veliki pozdrav iz kišne Rijeke:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Predivno izgleda,pite su mi slabost,obožavam ih svih vrsta i nadjeva...ovu moram isprobati divna je:)

    OdgovoriIzbriši
  17. Izvrsna pita, sigurno je isprobavam i već vidim neku od mojih marmelada u kombinaciji :), mislim da će biti ona od višanja sa rumom.
    p.s. hvala ti još jednom na poklonima ! :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Jasna,oko 200gr ali ako volis deblji sloj marmelade,svakako da ce otici vise..jednostavno premazes tanak sloj,pa ako mislis da imas jos marmelade ili volis malo deblji sloj,dodaj jos malo.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.