8. kol 2011.

Cupcake od jagoda

_DSC0406


Rijetko pravim cupcake,bas zbog toga sto su mi jako slatki i nisam ih na pocetku pravila,pa tako da moji rijetko i traze,a prava istina je NE znaju razliku izmedu cupcaka i muffinsa :)

Razlika???Pa evo ovako,mene su naucili (ovdje u Australiji) da za capcake moram umutiti maslac i secer,pa dodati ostatak namirnica,moze se,ali ne mora ukrasiti.

Ukrasava se seceronom ocaklinom,zatim slagom uz dodatak boja ili voca..dok za muffin imamo suhe namirnice i mokre namirnice,odvojeno,pa ih na kraju uz sto manje mijesanja sastavimo i punimo kalupice,pecemo.

Muffinsi su u vecini restorana sluzeni cak i za dorucak,a najvise za jutarnju kavicu,dok je cupcake je predviden kao poslastica.

Cesto ga mladenci zahtjevaju na vjencanjima,kao svadbeni kolac slozen u obliku torte,ali pojedinacno u kosaricama !!!

Danas sam pripremila jedan jednostavna ,ali sladak cupcake od jagoda.

_DSC0414


Cupcake od jagoda
(strawberry cupcake)

Biskvit

90gr maslaca
1/2 zlicice vanila extrakta
100gr secera
2 jaja
150gr brasna + zlicica praska za pecivo
2 zlice kiselog vrhnja
(ravne zlice)
2 zlice marmelad/dema od jagoda


Pjenasti premaz

220gr secera
80ml vode
2 bjelanjka
jagode za ukras

U dublju zdjelu staviti omeksali maslac,secer,vanilu i dobro izmutiti, dodati jaja,pa jos malo mutiti,zatim dodati brasno i prasak za pecivo,pa mijesati  dok se spoje.

Pripremiti kalup sa kosaricama za cupcake ,puniti svaku kosaricu,staviti malo marmelade od jagoda i cackalicom 2-3 puta,kruzno obici(kao za mramorni)

Peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C,oko 20 minuta.


Dok se cupcake pece,pripremiti saum za cupcake.
.
U serpicu staviti secer i vodu i kuhati kao za serbe...

_DSC2333


Mora dostignuti 116C na termometru za secer.

Tako pripremljen secer lagano sipati u umucene bjelanjke,mutiti sve dok bjelanci ne uduoplaju volumen i ostane bijela pjena na zici od mixera.


Tako umucene bjelanjke staviti u vrecicu za ukrasavanje i ukrasiti cupcake !!!

_DSC0423


Evo jos jedan cupcake koji nije ukrasen,ali ima cokoladu u tijestu !!

_DSC0323

Broj komentara: 17:

  1. Imaš prekrasne košarice, a mi kao da živimo miljama od civilizacije samo one obične :((

    Fotke su toliko prekrasne da ih stalno gledam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Evo i mene posle kraćeg puta. I ja sam se prvi put susrela u Americi sa kap kejkovima i mafinima ali mama ih nešto nije pravila. Nisam ni ja znala tačnu razliku u recepturi jedino što mi je bilo logično da su mafini vazdušastiji a kap kejk kompaktniji, pa eto sada znam.
    Ja sam više za slanu varijantu mafina i njih pravim, a ovi slatki kap kejkovi su mi savršeni za decu. Košarice su izmišljene!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaoooo Mirjana kako su ti slatke ove košarice! Ma mrak! :)
    Vidiš, ja ti nisam znala razliku između muffins-a i cupcake-ova i hvala ti što si to objasnila. Bar meni, plavuši. :D
    Fotke, standardno ludo prekrasne :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sjajni su draga! Eto raznih tumačenja ima a meni sestra , koja živi u Americi, kaže da je razlika u tome što mafini nemaju frosting odozgo tj . nisu ukrašeni kao što su kap kejkovi ! E sad ko će ga znati - kako god odlični su i jedni i drugi :-))!

    OdgovoriIzbriši
  5. DIVNI SU!!!Da smo blize?:))Moje omiljeno voce,jagode.Kod nas su prosle,na zalost.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja moram komentirati košarice, savršene su!

    OdgovoriIzbriši
  7. Tebe cemo da posaljemo da pokazes Amerikancima kako lepo cupcake moze da izgleda.Ova vrsta kolacica zaista moze da ima toliko razlicitih ukusa ,neke sam videla pune i vocem a u Aucklandu(ako ikada dodjes da te odvedem) postoji Cupcake Heaven gde prodaju jedan mali cupcake za 10NZ dolara.E sad mozes da zamislis da je ukus toga takav da ljudi kupuju kao ludi.Mada nece da kazu koja im je tajna(ima ih mali milion vrdta):)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovaj desert izgleda tako eleganto i prefinjeno, mogao bi se kompotno posluziti u nekom vrhunskom restoranu... ni meni bas nije najjasnija ta razlika izmedju cupcake i maffina, sve sam mislila da su cupcake poput nekih finih tortica, da se filuju ili barem bogato ukrase nekom kremom, a cini mi se da sada i kod nas pocinje polako taj trend pravljenja ovih tortica za vencanja, decije rodjendane i neke slicne prilike.;)))

    OdgovoriIzbriši
  9. baš su fini ovi tvoji tvoji kolačići, ko iz nekog drugog vremena!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ne mogu se odljepiti od ovih sličica pre prelijepe su,košarice su posebne..a cupcake mogu misliti kako je ukusan..veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  11. prelijepi su ti cupcakes, ove košarice su baš šarmantne :) meni se jako sviđa ova šaum krema

    OdgovoriIzbriši
  12. Joooooj šta su slatki, jagode, divno, ali posebno su me ove košarice osvojile! Prekrasne su!

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala ,meni su kosarice super,ma to nisu ni kosarice,nego kao kragna cipkana koja se omota oko cupcakeka ili muffinsa!!
    dodacu sliku da vidite,a ro mi je muz kupio jer ih duuuugo gledam ,a posto su skupe ja nedam $$$$ za to :D

    Jovana,tvoja sestra je u pravu,a i ja sam u pravu,ti i svi ostali ste isto u pravu..to sto sam napisala je skolsko tumacenje,tako da ako se malo vise pogledaju recepti,vidjet cete da svki cupcake zahtjeva duuugo mucenje dok smjesa ne posvjetli i zapjeni ,dok muffins se samo lagano izmjesaju jer kada bi se muffini toliko dugo mutitili od njih bi dosla smjesa toliko teska ,glutenasta da se niukom slucaju nebi mogla lijepo ispeci...ako imate mogucnosti ,probajte,a da se ukrasavju,je i to stoji,dodacu i jos jedan cupcake koji sam pravila nedavno ,a nije ukrasen ,no pripada porodici cupcakova !!!
    bilo kako bilo ja vise volim muffinse :)!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Najpre su me odusevile fotke!!! Malo je reci odusevile - sjajne su! I jos te prelepe korpice! I puno hvala na pravom objasnjenju razlike izmedju cupcakes-a i muffin-a...

    OdgovoriIzbriši
  15. Pridružujem se pohvalama za slike,cupcakes.... a naročito za korpice,preslatke su:))

    OdgovoriIzbriši
  16. Ma preslatki. Nije mi jasno kada neko kaze da ne voli cup cakes ili muffins. Pa bas znaju da izgledaju neodoljivo a uz to da budu i jaaaako ukusni. Ma prava mala umjetnicka djela.

    OdgovoriIzbriši
  17. Divni kalupići a i cupcake božanstveni.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.