16. kol 2011.

Krem juha od tikvice

_DSC0470

Svako od nas ima dan kada smislja kako upotrijebiti namirnice koje se premecu po frizideru iz jedne strane u drugu,gdje su rokovi upotrebe za jedan dan ili danasnji dan u isteku.

Kada se pogodi takav dan,eee tada bude sarenilo na stolu :)
Evo ovako ,krenulo se sa ekoloskom bojom,juha od tikvica,jako slicna Brankinoj,ali ipak drugacijijeg okusa.
Neki su posegli za juhicom ,a neki cekali slijedece iznenadenje !!:)

_DSC0480


Krem juha od tikvica
sa knedlicama od sira

Zucchini cream soup

1kg tikvica
1/2 sveznja bosiljka
sol,biber, morski orascic
750ml povrnog temeljca
3 zlice slatkog vrhnja za kuhanje
2 zlice limunovog soka

Knedlice
70gr kravljeg sira
40gr parmezana
30gr maslaca(mekanog)
4 zlice mrvica
4 zumanceta
sol,biber,morski orascic
1 zlica ulja

U lonac staviti oprane i na krupnije izrezane tikvice,zaliti sa pola temeljca i kuhati da malo omekane.
Zatim iskidati listove bosiljka i dodati u lonac tikvicama ,posoliti,dodati svjeze mljeveni biber,malo orascica i sipati ostatak temeljca..poklopiti i skuhati do kraja.

Stapnim mikserom usitniti ,izblendati juhu sto mozete vise.
Vratiti na sporet,pustiti da zakuha,smanjiti na najmanju jacinu kuhanja,dodati vrhnje i spustiti lagano knedlice u juhu.
Na tako tihoj vatri kihati dok knedlice ne pocmu plutati po povrsini.

Limunov sok dodati na kraju prije serviranja.

*Za knedlice sir ocijediti od tekucine ,pa dodati sve ostale sastojke i praviti kuglice.
Od ove smjese ispadne tocno 12 knedlica.
Ja sam ih radila hvataljkom za sladoled :D

Imala sam nekih 6 lignjica u frizideru koju je predhodnu noc donio prijatelj,tako da sam ih morala iskoristiti,a da ih nebi pojela sama ,ja sam sirokogrudna pa sam ponudila i mojim ukucanima.

Vidjeli oni da je vrag odnio salu i da danasnji dan ne donosi meso,pa se prihvatitli onoga sto je ponudeno,a to je:


_DSC0499


Lignje s rizom na buzaru

1kg liganja
200gr kozica
4 cesnja cesnjak
malo persunovog lista
ruzmarina,mazurana,bosiljka.
1dl maslinovog ulja
2dcl bijelog vina
1 salica rize
1 konzerva(420gr)paradajza
(ja koristim samo "pulpu",znaci samo meso ,bez sjemenki,kao salsa)
soli,bibera ili ljute papricice ako volite


Ocistiti lignje,isjeci na manje komade ako su velike.
U serpu staviti ulje
(ja odmah stavim usitnjeni cesnja,tako da zagrijavanjem ulja i cesnjak pusta finu aromu)
pa kada se dovoljno ugrije ulje,a cesnjak ne smije izgoriti

Sipati lignje i malo ih proprziti.

Dodati vino i "pulpu",sve zacinske travcice i poklopiti da se dinsta.
Kada lignje omekanu,dodati rizu i 1.5 x tekucine,sta imate ,a temeljac je najbolji..ako pak dodajete samo vodu,sipnite i malo vina.

Podlijevati teucinom sve dok se riza ne skuha.Pred kraj dodati kozice i ostaviti poklopljeno 10-ak minuta.

_DSC0503


Dodati zacine koje volite.
Ja odozgo pospem maslinovim uljem cesnjakom i persinom.

buzara je radena na ideju Zlatka Gall i knjizi "kusaj i slusaj Dalmaciju" uz moje male preinake.

U zamrzivacu sam imala tijesto za tortice koje planiram vec duze vrijeme da napravim.
sada je to bila prilika.

_DSC0462

Makadamija tortice

podloga
2 salice (200ml)brasna +1/2 salice ljesnjaka
120 gr maslaca

nadjev

150gr macadamia,ne slanih
200gr smedeg secera
2zlica gustina
3/4 salice vrhnja za kuhanje
4 jaja - izrendane kore od narandze
50gr maslaca


Od maslaca,brasna i ljesnjaka,napraviti prhko tijesto kojim napunimo kosarice i stavimo u hladnjak da se odmore.
Zatim ih izbockamo viljuskom i pecemo do pola.

U zdjeli, izmijesati maslac sa secerom,,dodati
gustin, narandzinu koricu, jaja.

Izvaditi kalupe iz hladnjaka, popuniti sa macadamiom
zaliti sa umucenom smjesom i staviti peci u
predhodno zagrijanu rernu na 150C oko 20 minuta,
a mozda i manje, ne dozvoliti da se presuse !!

_DSC0453

Tople jos malo ostaviti u kalupima, pa ih izvaditi, posutu secerom u prahu!

_DSC0465


Kalupi su okrugli, promjera 6-10 cm, duboki 2 cm
dobro je ako imate one sto im se dno podize

Pijatno!!!!

23 komentara:

  1. Sve mi se sviđa, sve!
    Oduševila si me svojim prijedlozima, sve pohvale!

    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Evo me u mislima sam vec za tvojim stolom i uzivam,uzivam..divne poslastice si nam ovde spremila a ono sa lignjama ..uh;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaka čast, ovo je fenomenalno, krasne obroke si pripremila, a najviše mi se sviđaju mali tartići :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Uhh predobro je sve ponuđeno..divim se stvarno vašim preukusnim idejama,ove makadamija tortice su mi posebno krasne..veliki pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Oduševila me juha i knedlice od sira, obavezno moram isprobati!

    Lignje nisam nikad jela na ovaj način, tako da bi i to vrijedilo probati.

    Pitice su krasne, ali gdje da nabavim macadamiu? Može nešto drugo?

    OdgovoriIzbriši
  6. Juha je meni divna dosta jak miris bosiljka ,ali se fantasticno uklapa sa sirnim knedlicama.

    Mislim da u tortice moze bilo koji drugi orah,jedino ce sedobiti okus zamjenjenog ploda,a ostacew karamelna sredina koja mene podsjeca na slatki omlet !!:)

    Lignje bi trebale biti malo corbastije,ali ja sam rizu kuhala u njima ,po original receptu ide da se riza skuhana doda u lignje.

    OdgovoriIzbriši
  7. S obzirom da sam ja jako veliki ljubitelj liganja, one su mi ovaj put ovdje prve zapele za oko, savršeno mi izgleda ova buzara!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja naprosto ne znam za šta bi se prvo odlučila. Možda čorbicu kao glavno jelo jedan dan, a lignje drugi dan. Mnogo bi mi bilo sve!
    Mirjana, koliki je to svežanj bosiljka, pošto je ovde prilično intenzivne boje a kod nas je svežanj na pijaci kao buket. Od listova jednog svežnja ja pravim pesto za 5-6 osoba. Sir koji si koristila, da li je sličan konzistenciji fete, onako masan, sipkav kao sitni sir ili malo gumast kao mladi kravlji?

    OdgovoriIzbriši
  9. Jelena koristila sa rikotu,pa stavila na cjedilo da se ocijedi,nisam nicim pritiskala jer kada se doda sve ostalo dobije se bas gusta smjesa,tako da sam jednostavno hvataljkom za sladoled pravila kuglice,a listovi od bosiljka,pa jedno 20-ak vecih,ako volis vise moze i vise,samo je prejak miris bosiljka,pa isto tako se moze dodati i vise vrhnja,ja kobajagi sam htjela sa mnaje vrhnja,tek toliko da dobije kremastu strukturu,gustinu sam postigla samim tikvicama ...

    OdgovoriIzbriši
  10. Ha,...i ti si imala danas 'zeleni' post!
    Nego, one tortice su me odushevile ;-)

    OdgovoriIzbriši
  11. kakav krasan ručak.. stvarno divota :)

    OdgovoriIzbriši
  12. E sad mi je jasno, jer su veze svuda različite. I meni se činilo mnogo, ova naša veza. Sutra pravim kao hrčak pesto za zimu dok ima svežeg bosiljka, pa teglu u zamrzivač. Ti imaš puno dobrih recepata sa pestom, pa ćemo isprobavati.

    OdgovoriIzbriši
  13. Jasna tortice su fine,ali cu ih stvarno peci samo male ,kao sitni kolac,jer velike se ne mogunodjednom pojesti,a kasnije nsvako zaboravi ,pa sam morala baciti..manji zalogaji su puno bolji,a bolje se i peku !!!

    Jelena ja skuham pastu i samo pesto stavim,eventualno sasvim malo pancete sitno isjeckam ,pa i nju dodam,meni je to isto fino,posebno ljeti !!

    OdgovoriIzbriši
  14. Fantastičan objed. Kao i obično fino si ti to skombinirala. Mene osobito privlače ove lignje (znajući mm i njegov nos sumnjam da bi juha prošla sa tako puno bosiljka:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Obozavam krem corbe ali bi se pre uhvatila buzare od liganja! Ako bi ostalo mesta moze i pitice.... :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Po tome se prepoznaje prava kuharica, a ti to jesi!! Od "Ostataka" hrane napraviš pravu deliciju, pa malo predjela u kojem bi se sigurno udavila, pa malo glavnog jela te na kraju ove makadamija tortice koje bi ti sigurno nestale sa stola da sam barem malo bliže!! Koja divota!!! Oduševljena sam, a moram ti priznat da sam adresu tvog bloga već prosljedila nekolicini prijatelja,a uvijek, baš uvijek kada komentiram tvoje recepte i moj suprug uzdiše za njima :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Hvala Majo!!!!
    svi smo mi ovdje ljubitelji dobrog zalogaja,obozavam citati blogove,ali me vrijeme uvijek muci,tesko je sve stici,no koliko se moze...!!!!

    OdgovoriIzbriši
  18. Mirjana,

    Tvoj blog je toliko divan i prepun fantastičnih recepata!

    Ovaj post je odličan! Ja se u potpunosti slažem sa tobom da uvek treba iskoristiti šta se nađe u frižideru i pokušati izbeći odlazak u prodavnicu. Na taj način mi naravno sačuvamo novac i iskoristiomo hranu koja se vuče danima i potencijalno može da se pokvari ako ne iskorišćena na vreme. A u ovakoj ekonomskoj situaciji i sve većem broju ljudi koji gladuju, mi moramo biti obazrivi i poštovati hranu i namirnice. Al' da ne filozofiram više :)

    Super recept. Ja jako volim ovakve čorbice, a knedlice od sira su mi najomiljenije. Ipak sam ja iz Vojvodine, a mi volimo ovakva jela.

    Puno pozdrava i sve najbolje

    Miroslav
    www.izmojekuhinjice.com

    OdgovoriIzbriši
  19. Hvala ti Miroslave sto si posjetio moj blog!!
    Zaista sam sretna i drago mi je cuti lijepu rijec od majstora kulinarstva.

    Sretan si jer si imao bolje uslove od mene za daljnje skolovanje i time si omogucio bolji i laksi zivot.

    Negdje sam vec napisala da sam bila na vrhu,zatim sam pala jako nisko,da sam osjetila dno zivota,no zivot se preokrene..sada sam tu gdje sam,zadovoljna onim sto imam.

    Zdravlje mi je najpotrebnije,ostalo ce doci samo po sebi,mi smo snalazljivi i jaki ljudi,ponosni na svoju domovinu koju nismo zaboravili,nasa jela i obicaje koje koliko-toliko postujemo,ali ne zaboravljamo !!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  20. Mirjana, svratite do mene kad Vam se bude dalo, proslijedila sam Vam jednu zgodnu igricu :)

    http://bite-my-cake.blogspot.com/2011/08/gazpacho-hladna-juha-od-rajcica.html

    OdgovoriIzbriši
  21. Kombinujuci sastojke nadjene u frizideru uglavnom nastanu neka bas dobra jela... :) Mi to cesto cinimo! :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Draga Mirjana oduševiš me uvijek svojim kombinacijama i prekrasnim jelima. I sviđa mi se to što se iskoristi hrana iz frižidera , a onda još ispadne nešto ovako odlično. Juhica me posebno privukla, a niti lignje i tortice ne bih preskočila. Super !

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.