9. lip 2013.

Keksici od badema



        Oblik raditi po zelji,okrugli ili ovako polumjesec kao ja...
Mogu biti veci ili manji oblici,sve zavisi koliko zelite da ih brzo uradite i kakav oblik da imaju.


Za kolacicie je potrebno:

60gr badema
(badem proprziti u rerni i isjeckati )
250gr neslanog maslaca
3 zlice secera u prahu
2 zlice likera,po zelji
1 zlica rendane korice limuna
oko 300gr brasna,mozda koji gram vise
1 zlicica mljevenog kardamoma

**secer u prahu za valjanje kolacica






    Umutti omeksali maslac i secer u prahu ,pa dodati sve ostale sastojke.
ako je tijesto mekano ,staviti ga malo u frizider da se maslac u tijestu malo prohladi i stisne,pa ce se i smjesa malo stvrdnuti.
Od tijesta odkidati komadice i praviti oblike,po zelji..u mojem slucaju,polumjesece.
staviti kolacice na pleh za pecenje(ne morate postavljati papir jer su kolacici masni,nece se zalijepiti za pleh)ako se plasite da ce se kolacici zalijepiti,ipak stavite papir za pecenje.

kolacice peci na 200c oko 10-ak minuta,da budu peceni ali da zadrze svjetlu boju.

kolacice ohladiti ,pa ih uvaljati u prah secer.
ako kolacice valjate u secer dok su jos topli,postoji mogucnost da se lome..ja sam hladne valjala u secer.




Mogu stajati do 5 dana u dobro zatvorenoj kutiji.

Broj komentara: 5:

  1. Sjajno izgleda, obožavam badem...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ružo, za ove kiflice uvek spremna. Volim ih više od bilo koje torte. Vrlo slično ih pravim.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas su krasni, a vidim tu jos neke lepe kolacice na tanjiru.:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Jeste,jednostavni kolacici koji su jako fini uz solju kave ili caja...dodati se cak ne mora nista,sto bi rekli,mogu da ostanu "glat"i opet bi bili ukusni.
    ,a kad u kuci imate prohtjeva onda se tu napravi za svaciju zelju,ako je mama raspolozena ;)
    Pored su anzak keksici i keksici od kave uz dodatak cokoladnih komadica !

    OdgovoriIzbriši
  5. Super su mi ovi keksići, sa bademom i maslacem, baš za mene! Uz šalicu kave ili čaja idealan zalogajčić. Jako lijepo izgledaju !

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.