10. kol 2018.

Slani vafli/bakin kolac

        Nacina za pravljenje vafli ili tzv.Bakinog kolaca ima raznih vrsta,kako slanih tako i slatkih.
Od namirnica  zavisi da li ce vafli biti tvrdi ili mekani.
Ovo su slani,mekani vafli,bez jaja uz dodatak kvasca.




Ja koristim u ovom receptu salicu od 250ml!

2+1/2 salice mlijeka
1 zlicica suhog kvasca
2 salice integralnog brasna
1 prasak za pecivo(6g)
1 salica parmezan sira,narendati
2 zlice svjezeg bosiljka,isjeckati
ili 1 zlica suhog
 3 zlice isjeckanog suhog paradajza iz ulja,dobro ocjediti ulje
1/2 zlicice cayenne bibera
sol i biber po ukusu
+ aparat za pravljenje Vafli
 malo ulja za premaz aparata/ili ule u spreyu


    U toplo mlijeko dodati kvasac i pustiti da se pojave mjehurici.
U vecu zdjelu staviti sve ostale sastojke,pa dodati aktivirani kvasac i mijesati dok se smjesa ne pocme zgusnjavati.

Zagrijati aparat za vafle,premazati ga uljem i staviti po 1/2 salice smjese na sredinu,zatim zlicom lagano poravnati u krug ili kocku,zavisno kakav aparat imate,poklopiti i peci .
Pecenje zavisi od aparata ali vafli moraju imati zlatno braon boju kada su peceni!

Pecene posluziti po zelji!



Ja ih najvise volim uz sir i prsut!!


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.