2. pro 2010.

Cheesecake sa okusom limuna

_DSC2463

Zelim Vam divan vikend uz ovaj kremasti i osvijezavakuci cheesecake !!

Original recept

_DSC2460

Sastojci

250gr keksica od maslaca(Arnott's Nice,petit,..)
140gr maslaca
500gr krem sira
150gr secera
300ml kiselog vrhnja
1 zlica korice od limuna-narendati
2 zlice limunovog soka
3 jaja(cijela)

SNIJEG(meringue)
3 bjalanjka
150gr secera


Priprema

Keksice samljeti u multipraktiku i dok masina radi dodati otopljeni maslac.

Sve istresti u okrugli kalup (22cm )postavljen papirom za pecenje.

Pritisnuti mrvice po dnu i okolo stranica u visinu.

Ostaviti u frizider da se stegne,pa napraviti nadjev.

Ponovo upotrijebiti multipraktik... staviti sir zajedno sa secerom,kiselim vrhnjem,3 cijela jajeta,limunovom koricom i limunovim sokom ,pa dobro izraditi u finu glatku smijesu bez grudvica.

2010-12-01 0012


Dobivenu smijesu sipati u kalup i staviti peci u predhodno zagrijanu pecnicu na 160C,oko 45 minuta.

Kasnije NE vaditi kolac,samo malo otvoriti vrata pecnice/rerne i tako neka stoji jos 2 sata,to ce sprijeciti da kolac ne popuca.


Tako ohladen kolac staviti u frizider da se potpuno ohladi ,pa pripremiti snijeg.

_DSC2333

Od 3 bjelanjka i 150gr secera umutiti snijeg,staviti ga u vrecicu za ukrasavanje i praviti puslice po gornjem dijelu kolaca.

Staviti u zagrijanu pecnicu na 200C oko 10 minuta.

_DSC2465

Potpuno kolac ohladiti i servirati.

Od pripreme snijega/sauma ce vam ostati 3 neiskoristena zumanjka,njih svakako mozete upotrijebiti za npr.domacu tjesteninu ili kremu kuhanu na pari ili dodati u tijesto za orahnjacu,..

31 komentar:

  1. Mogu li dobiti jedno parče? Pardon, može i dva!!! Fantastičan kolač, obožavam čizkejkove!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jao Mirjana draga, pa to je fantazija.

    OdgovoriIzbriši
  3. Shacky,samo da znas kako je fin kremas !!:)
    Hvala dunja,bas kako kazete !!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Mrzi me kada ime napisem malim slovo,ja se izvinjavam ..Dunja !!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Fantazija u pravom smislu! I stalno se pitam kada sve stižeš, majstorice?!

    OdgovoriIzbriši
  6. Joj MIrjana da si mi blize:(Volim kolace od limuna,pa jos kremast!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Mirjana, ovo ti je super sa keksom, moram da probam. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  8. Zaista je divan s ovim puslicama od snijega...

    OdgovoriIzbriši
  9. Nisam nikad dosad pravila pečeni chesse cake, ovaj tvoj izgleda prelepo i sočno :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovaj kolac je divan.Volela bih da ga napravim ali mi nije jasno da li se jaja stavljaju u fil ?Ovo sa belancima mi je jasno.Izvinite ako gnjavim ali mi se kolac bas svidja.

    OdgovoriIzbriši
  11. jeste dragana,sir i jaja se zajedno stave u multipraktik i sve zajedno izmijesa,pa se sipa u kalup i pece...od bjelanjaka sto idu gore,ostace 3 zumanjka,koje mozete upotrebiti za nesto drugo,kao npr.domacu tjesteninu !!:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Volim kolace sa limunom (sokom ili/i koricom). Nekako daju 'balans' svom seceru u kolacu!

    OdgovoriIzbriši
  13. Nije da se ja i cheesecake baš mnogo volemo, ali fotke toliko mame, da me tjeraš da se predomislim! :D :D :D

    OdgovoriIzbriši
  14. predivan, i odličan, baš kako ja volim sa dodatkom limuna !

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovo savršeno izgleda! Mrak! :) Sve, od recepta do fotografija! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Ruška, jako mi se dopada ovaj sloj od keksa što ide i po obodu torte! Ja nijesam ljubimac cheesecake-ova, ali ovaj mi je zavrtio mozak i moram ga isprobati! Ti si zaista nepresušni izvor recepata..ali dobrih:)

    OdgovoriIzbriši
  17. prekjucer sam radila cheesecake po ovom receptu. ne moram uopce pisati koliko je fantasicna, samo reci da nije trajao vise od jednog dana, svekrva i ja smo je pojele u roku odmah :)
    jedino sto sam promjenila u odnosu na vas recept je vise limunovog soka u kremi jer volim kiselkasti okus u kombinaciji sa prekrasnim saumom.
    nadam se jos kojem ovakvom receptu, lijepi pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  18. Hvala za komentare !!!jako mi je dago da vam
    se svida recept!!
    Blanka-moze slobodno i 4 zlice,ali kod mene je da jedno voli slatki slag,kremu kiselkastu,drugo obrnuto,treci voli ne peceni cheesecake,cetvro sve samo umjereno slatko-kiselo..pa eto ja koristim ovaj recept i oduzimam ili dodajem ,sve zavisi tko ce ga jesti !!!
    Majo,drago mi je da tako mislis,ali blogovi su puni dobrih recepata ,ja uzivam kada imam vremena da vas sve procitam...!!!:)

    Hvala na posjeti,komentarima i dobro mi dosli ,moje su stranice otvorene za sve posjetioce dobre hrane !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  19. danas sam spekla ovaj cheesecake i - svi su oduševljeni! hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  20. anamb,drago mi je da ste zadovoljni sa kolacem !!!
    svako dobro vam zelim !!!

    OdgovoriIzbriši
  21. Bozanstveno,pravim za Novu godinu i javljam kako je prosao.Blog ti je mmmmmmmmmmm,Velika pusica

    OdgovoriIzbriši
  22. Is there any way you can translate this recipe into English? It looks soooo good and I would love to make it!

    OdgovoriIzbriši
  23. There is a translator widget on the right side of the blog, ita black box with purple writing, just click on the english one. :)

    OdgovoriIzbriši
  24. mirjana, jel mogu napraviti sve do snjega u petak, onda torta prespava u frizideru i u subotu zavrsiti sa snjegom i pecenjem?

    OdgovoriIzbriši
  25. lusitania,MOZE bez ikakvih problema,tako je bolje,jer snijeg ako prenoci ipak se pokupi malo okolo ,a ovako ce biti bas fin,jer ti niti ne moras da ga vracas ponovo u rernu da dobije braon boju,slobodno ga mozes servirati tako ,vec ohladenog !!,ako se bojis sto je bjelanjak sirov,ti slobodno u secer dodas malo vode,tek toliko da se secer pokvasi ,pa ga otopi potpuno ,kuhaj kao za "agdu',onako da bude ljepljiv i tako vrelog u laganom mlazu sipati u vec ulupan snijeg i mutiti dok ne bude sjajan i potpuno cvrst,dobice na volumenu...odluci koji ces nacin,oba su odlicni !!!sretno !!

    OdgovoriIzbriši
  26. ma ne, ja sam mislila da napravim kremu u petak i onda u subotu snjeg i rernu... ;-)...

    OdgovoriIzbriši
  27. mislis da ispeces u petak ili samo da je napravis ,pa je peces u subotu??:)ako je ne mislis peci u petak,nemas potrebe je praviti da ti prenoci u frizideru jer se umuti zacas..ako peces ,to sam i napisala ,moze,pa samo dovrsis sutradan...:D

    OdgovoriIzbriši
  28. Здраво Мирјана!
    Ваша Цхеесецаке дефинитивно укусно!
    Добродошли на мој блог имам врло сличан.
    Љуби.(Српски)
    **********************
    Hi Mirjana!
    Your cheesecake definitely delicious!
    Welcome to my blog I have a very similar.
    Kisses. (English)
    Ustka - Poland

    OdgovoriIzbriši
  29. Ovo je jedan od kolača koji se često nalazi na mom stolu zato ga toplo preporučam svakome! Delicious!!!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.