8. pro 2010.

Pita od datula/urmi i oraha

_DSC2594

Ne sjecam se vise gdje sam prvi puta probala datule/urme??
Volim ih iako ih u mjestu gdje sam rodena nema,znaci nisam ih jela u ranom djetinjstvu,najvjerojatnije dolaskom u Istru i pocecima mojeg skolovanja,
Tu sam se susrela i sa maslinom koji takoder obozavam,pa zatim morskom hranu,ne volim je pretjerano ,ali je jedem!!

Imam par poslastica koje redovno pravim i zadovoljna sam jako s njima.
Kao npr. ova pita s datulama/urmama

Tijesto -
250gr maslaca
3/4 case secera
1 vanilin secer
2 case brasna
1 zlica mlijeka

Nadjev
400gr datula/urmi
1/4 case smedeg secera
1 zlicica cimeta
1 casa oraha(sjeckanih

Datule(bes kostice)preliti vrelom vodom(da budu potpuno u vodi)!
Pustiti da stoje 5 minuta, zatim ocijediti svu vodu, pa ih samljeti.

Kada su mekane ja ih rucno dobro izmijesam i one dodu kao pekmez ili mozete mixerom,to isto da uradite .
Dodati secer i cimet, ako volite malo limunove korice i soka !

Napraviti tijesto i podijeliti na dva dijela.

Prvi dio razviti na papiru za pecenje i staviti u tepsiju
(16×26cm),pa premazati nadjevom.

_DSC2584

Razviti drugi dio tijesta, na isti nacin, pa pokriti nadjev
(tako da vam papir bude gore!)
skinuti papir
s tijesta, bocnuti viljuskom na par mijesta i staviti peci

na 180C oko 30 minuta, tj.da dobije rumenu boju!

Peceno posuti secerom u prahu i pustiti da se ohladi !

_DSC2593


Isjeci na snite i posluziti !!

Sa istim nadjevom mozete nadjenuti dizano tijesto(kuglof,strudlu)

_DSC0640

Od 500gr brasna,15-20gr kvasca,80-100gr maslaca,2 jaja,200ml toplog mlijeka,malo rendane korice limuna,zamijesiti tijesto,ostaviti da nadode,premijesiti,razviti u kvadratni oblik,saviti u savijacu.
Mozete ostaviti tako ili savijeno staviti u kalup za kuglof,premazati umucenim jajetom i pustiti jos

Broj komentara: 13:

  1. Fantasticno. Ja jednostavno ne mogu pogledati tvoje slike i recepte a da ne izrazim totalno odusevljenje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bogati i prigodni kolač za blagdane koji nam se bliže.Lijep pozdrav iz Hrvatske.

    OdgovoriIzbriši
  3. Na prvi pogled sam pomislila da se u ovom receptu sigurno koriste svježe datulje ali onda sam shvatila da se ipak radi o suhima. Jako su mi zanimljive ove kombinacije, datulje volim ali ih rijetko koristim u kuhanju tako da ću isprobati neki od ovih recepata.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sanja,dobila sam 3kg datula sa kosticom:(.!!
    sjedim i cistim,a datule nikad sitnije nisam vidila...no poklon je i dobro,ja cu opet napraviti za istu osobu poslasticu i odnijeti..
    andrea moze i od svjezih datula,ali kao sto sam rekla ,ove sam dobila,pa cu ih sada iskoristiti kako znam !!!
    Hvala Zondra,uljepsas mi dan svojom posjetom !!!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj, joj, zar bas svaki dan moram na tvoj blog s komentarom? zasto stalno imas tako dobre recepte??? Kako volimo datulje, ovo je divna promjena od uobicajenih nadjeva za pitu (jabuke, orasi, mak). Fiiiiiiino!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo mora da je savrsenog ukusa :)
    Mi urme jedemo samo punjene nadevom od oraha i ananasa pa prelivene cokoladom... Drugacije ih nisam probala ali dali ste lepu ideju :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Mirjana, nemam reci...Posalji jedan komad. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  8. Can you write or translate in English? ... I was born in Croatia but i do not read in croatian language ... my mother made most recipe what you made but she passed away ... i am trying to collect and make like i used to remember. Thank you Marina

    OdgovoriIzbriši
  9. Oooohohoho! Ovo je odlicnooo. Sve pohvale.

    OdgovoriIzbriši
  10. U pravu ste,mnogi ne znaju da se datule/urme koiste i za kolace..stari recept,ali ga volim !!

    Marina!you can use translator on the side!! if it is not working I will translate !!:)

    OdgovoriIzbriši
  11. ovo izgleda jako dobro, ukusno i mirisno ! Pita će sigurno naći svoje mjesto kod mene !!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.