Evo jos jednog recepta,koji svako pravi na svoj nacin!!
Bilo koji nacin da odaberem,meni se svida,ali ovaj mi je najbolji jer jako volim paradajz..
Odrasla sam u porodici gdje se spremalo jako puno zimnice.Dok su neka djeca pila kupovne sokove,ja sam uzivala u domacem soku od paradajza..to je ustvari bio kuhani sos,koji je mama dodavala u hranu,zatim salata,nije mi trebao nikakav dresing,bilo je tako ukusno i fino,pa valjda odatle ta ljubav prema "crvenim" umacima/sosevima !!!
potrebno je
- 2 patlidzana
- 4 zlice maslinovog ulja
- 4 cenja cesnjaka
- 1/2 case persuna(sjeckanog)
- 2 zlice origana
- 4 paradajza/paprika
- topljeni sir
- soli,bibera-po potrebi
- 1/2 kg mljevenog mesa(po zelji)
Priprema
Patlidzane oprati i posusiti.
rasijeci ih po duzini,pa sredinu izvaditi i ostaviti u zdjelu.
Malo ih posoliti i ostaviti10-ak minuta,zatim ih premazati uljem(kistom)i staviti peci u zagrijanu rernu na 200C dik ne omekane(15-20minuta)
U meduvremenu na preostalom ulju isprziti isjeckani luk,da dobije finu zlatno-zutu boju,dodati cesnjak,samo da zamirisi,zatim dodati meso od patlidzana( koje smo ostavili u zdjeli!),sve prziti oko 5 minta,pa dodati mljeveno meso,paradajz/papriku,zacine…pustiti da sve lagano kuha,dok se patlidzan ispece.
Izvaditi patlidzan iz rerne,pa napuniti nadjevom.
U istu ili drugu posudu/tepsiju,sloziti sloj paradajz sosa
na no sloziti napunjene patlidzane ,pa na svaki patlidzan dodati zlicu sosa,poslagati komadice sira i preko sira snite paradajza,posoliti,pobiberiti,posuti malo origana i staviti ponovo u rernu da se pece,oko30 minuta,na 200C
PARADAJZ SOS/UMAK
Sastojci-
8 zlica maslinovog ulja
- 2 cenja cesnjaka/bijelog luka
- 1 zlica origana
- 1 zlica bosiljka
- 800gr svjezeg paradajza ILI iz konzerve
- 1 glavica luka
- 1 zeleni dio(pero,drska)celera
- morka so,svjeze mljeveni crni biber
- 1 zlica secera
Priprema
Na ulju dinstati sitno isjeckani luk,pa kada pocme mijenjati boju,
dodati sitno sjeckan celer,prziti par minuta,pa dodati cesnjak,
prziti 1 minut,zatim dodati paradajz,...
smanjiti temperaturu,te pustiti da polako kuha.
Dodati zacine i secer!
Ako zelite, sos mozete izblendati u jako fin sos,a
ako zelite namaz,morate ga vise ukuhati na umjerenoj temperaturi !!
ja koristim suhe zacine,ali ih rado
Patlidžani su moje omiljeno povrće. Nažalost tu svoju ljubav nisam uspjela prenijeti na svoga muža a i sinovi su tatina djeca! Ali, ne odričem ih se ja tako lako.
OdgovoriIzbrišiOvaj tvoj recept je odličan i jednostavan.
:)..moji samo nafrce nosice,ali vole sos,pa pojedu meso sa sosom,a ne znaju da je vise patlidzana bas u nadjevu !! :)
OdgovoriIzbrišiMogu zamisliti kako je ovo ukusno!I ja već neko vrijeme razmišljam o punjenju patliđana...odlično izgleda!
OdgovoriIzbriši