Preskoči na glavni sadržaj

Pogacice



Jednostavno za pripremu,a jako dobro dode uz jela "sa zlicom",posebno kada su tople,pa jos dodate nesto sto ce Vas obradovati svakim grizom ove pogacice !!:))

OSNOVNO TIJESTO

Priprema

- 2 solje brasna+1/2 praska za pecivo
- 1zlicica soli
- 60gr margarina(maslaca)
- 3/4 solje kiselog mlijeka(buttermilk)

dodaci
suhi paradajz iz ulja,bosiljak,ruzmarin,maslinke


Zagrijete rernu na 200C
Rucno ili pomocu multipraktika napravite tijesto od datih namirnica.

Ako hocete slatke pogacice dodajte secer,za slane jos malo soli !!

Tijesto razvaljati na 2cm debljine,pa rezati oblike po volji.

Premazati mlijekom i staviti peci,12-15 minuta,na 200c

Servirati tople !!

Na osnovno tijesto,ja sam dodala 2 zlice sjeckanog paradajza iz ulja(osjedila ulje)1 zlicicu susenog bosiljka,svjezi bosiljak je puno ljepsi !!

Razvila tijesto u cetverokut,pa rezala na 12 komada.



Umijesto buttermilk,ja sam koristila jogurt i mlijeko,od njih sam napravila kolicinu koja mi treba u receptu !!

casa=250ml

Primjedbe

  1. Testa sa kiselim mlekom su jako fina. Ovde jos ide i puter. Svidja mi se i sto se brzo prave, ovo ce dobro doci kada zahvali hleb.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno izgledaju. Mislila sam po slici da je przeno testo (sto je moje merilo za divno :)))

    Kod testa obozavam sto od uvek istih sastojaka nastaje toliko raznih stvari... Mislim da cu ovo probati uz nesto corbasto, kako predlazes.

    Pozdravi!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mirisne i bas dobro dodju u ove hladne dane.

    OdgovoriIzbriši
  4. Probat ću ih napraviti u pekaču,super izgledaju. Koliko je ovo točno kiselog mlijeka,u dcl,i od koliko su ove čaše u kojima mjerite sastojke? hvala

    OdgovoriIzbriši
  5. denis casa je 250ml,znaci 3/4 bi bilo 200ml!!
    izvini sto nisam prije vidjela !!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …