Preskoči na glavni sadržaj

Truffles od bijele cokolade i pistacija,peperminta,toffee....




OSNOVNI RECEPT ZA TRUFFLES
- 200gr tamne cokolade (dobrog kvaliteta)
- 1/3 case slatkog vrhnja(za kuhanje)
- 1/4 case kakaa


(casa=250mL)

1. Truffles od bijele cokolade i pistacija
- 180gr bijele cokolade
- 1/3 case slatke pavlake
- par kapi vanila extrakta
- 1/2 case pistacija (grubo mljevenih)
- 100gr bijele cokolade-glazura
2. Peppermint truffles
- 1/4 slatke pavlake
- 400gr tamne cokolade(od toga 200gr za glazuru)
- 2 zlice likera od peperminta/extrakt
- 2×35gr biskvit sa okusom peperminta
- 50gr bijele cokolade-za ukrasavanje


3. Toffee truffles
- 140gr tvrdih bombona(Werther’s)ili sl.
- 400gr mlijecne cokolade(za kuhanje),
od toga je 200gr za glazuru
- 1/3 caseslatke pavlake
- malo extrakta od vanile
- 50gr tamne cokolade-za ukrasavanje

Priprema1.truffles od bijele cokolade i pistacija
Na pari otopiti cokoladu i vrhnje,zatim dodati pistacije.

Ostaviti u hladnjak da se stegne,pa praviti
okruglice/loptice,
ponovo ih vratiti u hladnjak ili zamrzivac(5min.)
dok,nad
parom,u drugoj posudi,otopimo cokoladu(100gr),pa
ih umacemo u otopljenu cokoladu i slazemo na tacnu/zicu
da se osuse.

2.PEPPERMINT TRUFFLES

Vrhnje i cokoladu otopiti na pari,umijesati izmrvljeni biskvit,dodatiliker/extrakt,pa ostaviti u hladnjak da se
stegne.

Praviti okruglice,umakati u ostatak(200gr)otopljene cokolade,
stavljati na tacnu da se prosuse.
Prosusene ukrasiti otopljenom bijelom cokoladom.
Dobro ohladiti ,pa jesti.



3.TOFFEE TRUFFLES

140 gr tvrdih bombona samljeti,pa dodati u
200gr mlijecne cokolade i 1/3 slatke pavlake,
staviti na paru,sve fino otopiti i sjediniti.
Ostaviti u hladnjak da se stegnr pa praviti okruglice
koje umacete u ostatak otopljene cokolade.
Ukrasite bijelom cokoladom.
dobro ohladiti prije posluzenja.

Napomena
sve se svodi na to da se cokolada i vrhnje moraju dobro sjediniti,ohladiti,da bi se lakse oblikovalr okruglice/bombice..
ako se omekane ponovo ih stavite na hladno(moze i u zamrzivac na 5 min.)tako ce ljepse ostajati cokoladna glazura na njima i brze ce se susiti,jer kad ih hladne uronite u toplu cokoladu,cokolada se automatski susi…vidjet cete..
Dobije se 20 – 25 komada.

Primjedbe

  1. Pa, ovo je prekrasno! Savaka čast na strpljenju!

    OdgovoriIzbriši
  2. ajme, ne znam koji mi je ljepsi, ali vec znam da cu probati Toffee:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Truffles obožavam, a tvoji izgledaju savršeno. tako su pedantno napravljeni. :)
    Najviše me si sviđa ova kombinacija s pistacijima. :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …