3. pro 2009.
FILE ZA RUCAK
Oduvijek se u mojoj porodica jela svinjetina.
Odrasla sam na farmi,gdje se uzgajalo voce,povrce i sve domace zivotinje i
nista mi nije nepoznato,od gajenja,pa do spremanja.
Moja mama ,doduse nije spremala jela na nacin,na koji ja danas sprema,a ja mozda isto nebih znal da nisam veliki gurman ..!!:)
Sastojci- 2 filea (svinjetina)
- 120-150gr prsuta(moze panceta,slaninica)
nadjev
- 30gr maslaca
- 1 glavica lika
- 50gr slanine
- 2 cenja cesnjaka
- 5 mariniranih maslina
- 1 zlica pinjola
- po 1 zlica vrhom puna,persuna,bosiljka,zalfije
- 2 zlice senfa
- zacini-po vasem izboru
- 1casa(250ml)mrvica(svjeze pripremljeno)
- 1jaje
- 2 kisele jabuke
PripremaFilete ocistiti,posusiti i razrezati po duzini kao sniclu(ne prerezati!)
Rastuci baticem za meso i premazati zacinima(sol,biber,.)
Na maslacu proprziti sitno sjeckani luk,slaninu,ohladite.
Dobro isjeckati svjeze listice persuna,zalfije,bosiljka,dodati preprzene pinjole,mrvice koje sami napravite od kruha( 1 dan starog),umuceno jaje i naravno ponovo dodate zacine.
K tome dodate ohladeni luk i slaninu i sve fino izmijesate da se sjedini i prozme,sada time premazete file i urolate kao rolat.
Umotate prsutu ili sta vec imate oko filea i stavite u lim za pecenje,
ali prvo slozite na snite izrezane kisele jabuke,pa file na njih;
odozgo stavite koji listic zalfije!!
Peci oko 35-40 minuta…nemojte prepeci jer ce biti suho !!
Od soka koje se iscjedi,napravite UMAK..
U manju serpu stavite sok,od pecenja,dodajte malo maslaca i malu zlicicu brasna,proprzite zalijte vinom,zacinite i pustite da se zgusne,procijedite i posluzite sa pecenjem!!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Ide mi voda na usta od ovih slika i celog teksta!!!
OdgovoriIzbriši