1. pro 2009.

Punjena Turska lepinja(pide)





Kadgod sam u kupovini s muzem,uvijek mu ruka posegne za Turskim lepinjama!!..One nisu skupe,ali nisu ni jeftine,s obzirom na kolicinu koja nama treba!!..prevrtala sam ,okretala i gledala nebi li nasla neki recept ,ali samo su bile dopune,na ono sto se prodaje..mislim,kupis lepinju,pa ti oni napisu primjer upotrebe,kao da mi ne znamo,kako je dobro !!:))..sasvim slucajno sjedeci na bazenu ,cekajuci da sin zavrsi trening,cula sam pricu dvoje ljudi i to bas o kruhu i lepinjama jer se spremao njihov praznik i oni su pricali sta ce pripremati..meni nije bilo neprijatno sljedeceg jutra da zamolim za recept.Eto tako sam i ja napravila moju tursku lepinju, odusevila sebe i moje ukucane !!

lepinja

- 450gr brasna+po potrebi
- 1 zlica suhog kvasca
- 1zlicica secera
- 1 zlica soli
- 200ml tople vode
- 150ml jogurta
- 2 zlice maslinovog ulja

nadjev
- 2 cenja cesnjaka
- 50-80ml maslinovog ulja
- 100gr susenog paradajza(iz ulja)
- 200gr sira-bocconcini(moze i vise)
- svjezi bosiljak
svjezi mali(cherry)paradajz

Priprema
Napraviti tjesto i ostaviti u pouljenu zdjelu,pokrivenu prozirmom folijom,da tjesto udupola volumen.

Premjesiti nadoslo tjesto i prepoloviti.
Napraviti dvije duge lepinje ,staviti na papir za pecenje,
koji se nalazi u limu u kojem cemo lepinje peci.
Ostaviti da ponovo nadodu!

Premazati nadoslo tjesto jajetom,posuti susamom i staviti peci u predhosno zagrijanu rernu na 230C oko 20 minuta.



Ohladiti,izrezati sredinu,tj skinuti koricu.
Protisnuti cesnjak u maslinovo ulje i tim uljem namazati unutrasnjosdt lepinje.



Poslagati paradj i sir ,ponovo vratiti u pecnicu da se sir otopi.
Kad je jos toplo dodatim listove bosiljka da fino zamirisi !!



Prijatno!!

Broj komentara: 9:

  1. Oduševila si me ovim prekrasnim i jednostavnim receptom!

    OdgovoriIzbriši
  2. ajme, kako je ovo dobro, puno ti hvala za recept, ovo isprobavam cim se vratimo sa blagdana, fantasticno izgleda!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mljac!
    Jel može kakva dostava za jedno sat i pol, taman bi mi sjelo! :)
    Prva fotka je savršena!

    OdgovoriIzbriši
  4. Samo izvolite!!ja sam se odusevila,..tjesto je dosta mekano,ali uz dodatak brasna pri doradi,nema nikakvih problema...!!:))

    OdgovoriIzbriši
  5. ¸Jako lepo izgleda,nadev mi se bas dopada!

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivna i mirisna lepinja :)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Obozavam tvoje recepte, ovo ti je stvarno super.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.