Preskoči na glavni sadržaj

Kolac od visanja/tresanja


Divna kombinacija prhkog tijesta,badema i kiselkastih visanja!!
Kolac sam pravila poslije Bozica,kada smo imali dosta finog sezonskog voca.Danas je sve manje i sve skuplje,ali se uvijek mogu upotrijebiti visnje iz kompota !!

tijesto
- 1+2/3 case brasna
- 1/3 case secera u prahu
- 2 zumanceta
- narancunog soka -po potrebi(da se napravi tijesto)
- 125gr maslaca

Nadjev - 100gr maslaca
- 1/2 case secera
- 1 jaje
- narancine korice(izrendati)
- 1/4 case brasna
- 1 casa badema
- 300gr visanja(iz kompota)bez kostica
- 1 zlica gustina

Priprema
Tijesto napraviti u multipraktiku ili rucno,obloziti manji kalup(20cm)
za kis ili tortu !Najbolje je kalup sto mu se dno podize !!

Staviti 5 minuta u zamrzivac(ne smije zamrznutu,samo se fino stvrdnuti)

obloziti papirom za pecenje i staviti suhi grah ili rizu,pa peci na 200C oko 10 minuta,skloniti papit sa grahom i ostaviti tako u rerni,a rernu iskljuciti.

Ocijediti visnje iz kompota !!

Napraviti nadjev.
Umutiti maslac i secer,dodati jaje,rendanu koricu od narance,
bademe i na kraju brasno.

Visnje dobro osjediti,pa im dodati 1 zlicu gustina i izmijesati.

Rernu ponovo ukljuciti na 160C,a
izvaditi tijesto da se malo ohladi,pa puniti nadjevom.

Odozgo poslagati visnje i staviti peci u zagrijanu rernu i peci
oko 40 minuta,da lijepo porumeni i ispece !!

Pusti da malo “stane”,pa posluziti !!

Primjedbe

  1. Jako mi je fina ova kombinacija prhkog i biskvitnog testa, a ostalo mi je jos par teglica kompota, taman da se napravi ovaj lepi kolac!;)))

    OdgovoriIzbriši
  2. trešnje su apsolutno moje najdraže voće na svijetu i žao mi je što im je sezona tako kratka. ovaj recept je predivan i čuvam ga do petog mjeseca kad stignu trešnje.. ako stignu, jer opet pada snijeg danas :((( a 5.2 je..

    OdgovoriIzbriši
  3. super izgleda!
    a ja se nikako riješiti svojih višanja! :)
    Nego mene jako mami taj tvoj plehić, stalno gledam, ali nigdje ne viđam ništa slično.

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja volim ovaj plehic,nekako mi bas bude svega dosta za nas 4-ro,pa draga moja,nista ti drugo ne preostaje ,nego da dodes ovdje i sve rijesis,vidis Sydnej i imas plehic !! :D

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …