Preskoči na glavni sadržaj

Tortice od limuna i limete



Limunasto i osvjezavajuce ukusno !!!!

Tijesto
- 250gr brasna
- 100gr secera u prahu
- 110gr maslaca(ne slanog)
- 1 jaje
Nadjev
- 3 jaja
- 3 zumanceta
- 160gr secera
- 100ml svjezeg iscjedenog soka od limuna
- 200ml vrhnja za kuhanje

Usecerene narance

- 2 narance
- 750ml vode
- 500gr secera
- 4 kardamona
- 1 stapic vanilije
- 20ml brandy-a

Priprema

Najprije treba napraviti usecerenu narancu.




Dan ranije isjeci narance u tanke snite i potopiti u hladnoj vodi.

Sutradan iscjediti vodu ,pa nasuti datu kolicinu vode(750ml)i dodati ostale sastojke ,te pustiti da zavrije.
Smanjiti temperaturu i kuhati lagano,dok se ne ukuha secer,treba da bude kao za slatko,(kao dem).

Ohladiti!!

Napraviti TIJESTO.

U zdjelu dodati brasno ,secer,maslaci prstima napraviti mrvice,dodati jaje,te umijesiti tijesto,ili sve uraditi pomocu kuhinjskog pomagala.
Ostaviti tijesto da se odmori u frizidero 30 minuta.

Ogladeno tijesto razviti i vaditi 6-8 krugova za kalupice u kojima cete peci tortice.

Ja sam dobila 8 tortica jer sam imala manje kalupe!
Potrebni su dublji kalupici ,promjera12cm.

Napuniti kalupice tijestom,staviti preko njih papir za pecenje i suhi grah/rizu.



Peci tako na 190c,oko 10minuta,zatim sve skloniti i ostaviti na stranu.

Napraviti NADJEV.
U dubljoj posudi izumiti lagano (samo da se poveze)jaja,secer,limunov sok i vrhnje,pa sipati u unutrasnjost kalupica-popuniti tijesto.

sipajte do vrha,jer ce se pecenjem nadjev stisnuti.
Vratite tortice nazad u rernu,smanjite temperaturu na 175C i pecite jos narednih 20-30 minuta!!




Ohladite i servirajte uz usecerene komadice narance .

Primjedbe

  1. Jednostavno savršeno! Sline mi cure! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. E, draga moja Mirjana, ove su ti tortice savršene. Bože, koliko bih ih ja morala napraviti?

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas si smijesna Snjezo !!:),ja cu drugi puta jednu veliku i sjeci kao tortu !!,djeca nisu bas odusevljena narancom,pa sam ja pojela i njihovo,a oni su trazili slag ili sladoled !!
    Meni se naranca nenormalno puno svida iako mi zeludac nikako ne prihvata slatkise,ja ipak moram da probam,a tebi se divim sto si cvrsta i od rijeci !!!:)(mislim na slatko!)

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni je narandza slaba tacka, ovo bi jako volela :)))

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …