6. velj 2010.

Pita od spinata i sira




Volim svoj duguljasti lim s pokretnim dnom :)

Tijesto

- 15gr suhog kvasca
- 3/4 cup toplog mlijeka (dodati ako treba vise)
- 1.5 cup bijelog brasna
- 1cup integralnog brasna
- 1zlica secera
- 1zlicica soli
- 2zlice ulja

( 1cup=250ml)

Nadjev od spinata
- 100gr spinata
- 1glavica luka
- 1cenj cesnjaka
- 1zlica ulja
- 250gr sampinjona
- 1 crvena paprika

Nadjev od sira - 200gr svjezeg sira
- 1/3cup parmezana
- 2 zumanjka
- 1zlicica limunovog soka
- 8-10 crnih maslina

Priprema
Tijesto zamijesiti na uobicajen nacin.
Staviti brasno u zdjelu i dodati ostale sastojke,
pa zamijesiti tijesto,da bude glatko i elasticno.

Zdjelu pokriti prozirnom folijom,a ostaviti
na toplo mijesto,da naraste.

Spinat ocistiti i oprati,staviti u cjediljku,pa

preliti vrelom vodom.
Pustiti da se ocijedi.
Na ulju dinstati sitno isjeckan luk i sampinjone,
pa nakon10minuta dodati spinat.
Svepromijesati,dodati zacine i ponovo
staviti u cjedilo da se sva tekucina ocijedi.

Staviti svjezi sir u zdjelu,dodati zumanca i parmezan
pa dobro u mutiti(kao namaz),dodati limunov sok
i malo soli.

Tijesto razviti u velicini lima u kome se pece.
Neka malo prelazi preko ivica(to ce trebati za ukrasavanje)
Sloziti nadjev od spinata,pa prekonjega ,nadjev od sira.




Ivice tijesta fino poravnati,pa ostacima tijesta ukrasiti
strucu(kao kad sjeces baklavu),pa u svaki kvadrat staviti
crnu maslinu.

Peci na 180-200c oko 30minuta!

Posluziti kao samostalni obrok uz salatu…

3 komentara:

  1. Ruza, vas 'tart' izgleda vrlo ukusno sa divnom prezentacijom! Ja cu da ga pravim sa 'chevre'. Hvala!

    OdgovoriIzbriši