Preskoči na glavni sadržaj

Pita od spinata i sira




Volim svoj duguljasti lim s pokretnim dnom :)

Tijesto

- 15gr suhog kvasca
- 3/4 cup toplog mlijeka (dodati ako treba vise)
- 1.5 cup bijelog brasna
- 1cup integralnog brasna
- 1zlica secera
- 1zlicica soli
- 2zlice ulja

( 1cup=250ml)

Nadjev od spinata
- 100gr spinata
- 1glavica luka
- 1cenj cesnjaka
- 1zlica ulja
- 250gr sampinjona
- 1 crvena paprika

Nadjev od sira - 200gr svjezeg sira
- 1/3cup parmezana
- 2 zumanjka
- 1zlicica limunovog soka
- 8-10 crnih maslina

Priprema
Tijesto zamijesiti na uobicajen nacin.
Staviti brasno u zdjelu i dodati ostale sastojke,
pa zamijesiti tijesto,da bude glatko i elasticno.

Zdjelu pokriti prozirnom folijom,a ostaviti
na toplo mijesto,da naraste.

Spinat ocistiti i oprati,staviti u cjediljku,pa

preliti vrelom vodom.
Pustiti da se ocijedi.
Na ulju dinstati sitno isjeckan luk i sampinjone,
pa nakon10minuta dodati spinat.
Svepromijesati,dodati zacine i ponovo
staviti u cjedilo da se sva tekucina ocijedi.

Staviti svjezi sir u zdjelu,dodati zumanca i parmezan
pa dobro u mutiti(kao namaz),dodati limunov sok
i malo soli.

Tijesto razviti u velicini lima u kome se pece.
Neka malo prelazi preko ivica(to ce trebati za ukrasavanje)
Sloziti nadjev od spinata,pa prekonjega ,nadjev od sira.




Ivice tijesta fino poravnati,pa ostacima tijesta ukrasiti
strucu(kao kad sjeces baklavu),pa u svaki kvadrat staviti
crnu maslinu.

Peci na 180-200c oko 30minuta!

Posluziti kao samostalni obrok uz salatu…

Primjedbe

  1. Ruza, vas 'tart' izgleda vrlo ukusno sa divnom prezentacijom! Ja cu da ga pravim sa 'chevre'. Hvala!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …