Preskoči na glavni sadržaj

Kruh s makom

 
Posted by Picasa

Volim da se zabavim s tijestom,narocito kruh i peciva iako mi bas to ,po mom zdravstvenom pitanju,nije potrebno,no zivot je tako kratak i treba uzivati u njemu!!

Ovaj sam kruh uplela u pletenicu,tako mi je divan,bez ozira da li ga pravite u slatkoj ili slanoj verziji....

Potrebno je :
225gr bijelog brasna
1 zlicica(tsp) soli
2 zlice(tbsp) mlijeka u prahu
1/2 zlicice(tbsp) secera
1 zlicica(tsp) suhog kvsca
175ml tople vode
2zlice(tbsp)ulja
5 zlica(tbsp)maka u zrnu

premaz
1 zumanjak
malo vode
mak za posuti odozgo

U zdjelu prosijati brasno,dodati sol,secer,mlijeko u prahu i suhi kvasac.
Napraviti udubljenej u sredini ,pa polako sipati vodu i praviti tijesto.
dodati mak i mijesiti dok ne postane glatko i elasticno.

malo premazati zdjelu s uljem ,pa staviti napravljrno tijesto unutra,pokriti prozirnom folijom i pustiti da se udvostruci volumen.

Kad se tijesto fino podiglo,izvaditi na radnu povrsine,koju malo pobrasnimo,rasporedimo tijesto na 3 priblizno jednaka dijela i napravimo "uzad"ili "kobasice',...

Spletemo pletenicu,stavimo na pripremljen lim za pecenje i ostavimo jos 20-ak minuta da odmara.

U meduvremenu zagrijemo rernu,premazemo tijesto s razmucenim zumanjkom i pospemo makom.

Kruh peci na 200C,oko 30 minuta.

Ako zelite sladi kruh ,povecajte kolicinu secera i u premaz dodajte zumanjku mlijeko i malo secera,pa time premazite tijesto!!

Ohladiti i posluziti kao obican kruh ili ga preprziti.

***************************************************

STROMBOLI SA PECENOM PEPRIKOM,SALAMOM I SIROM




Tijesto

500gr brasna
6gr suhog kvacsa
1zlica morske soli
3zlice maslinovog ulja
350ml mlake vode
Nadjev
150gr salame(koje volite)
200gr mozzarella sira
25gr bosiljka (svjezi listovi)
2 vece crvene paprike(pecene i marinirane u ulju)
svjeze mljeveni biber

Tijesto zamijesiti kao za pizzu(ovo i jeste moje tijesto za pizzu),ostaviti na toplom mijestu na odmara i udupla volumen.
Razviti tijesto na dimenzije,otprilike 40x25cm,poslagati salamu koja je tanko isjecena,sir,pecenu papriku,izrezanu na trake,bosiljkovo lisce samo posloziti odozgo.
sve zarolati u roladu,spojiti krajeve,pa prbaciti na lim za pecenje.

Ostaviti 10-ak minuta da odmori,zatim premazati s malo maslinovog ulja i posuti s morskom soli.
staviti peci u predhodno zagrijanu pecnicu na 200c oko 30minuta.

Posluziti dok je topla!
sjeci deblje snite.





Ako zelite mozete tijesto premazati nekim premazom i nadjevati nadjevom po zelji :)

ILI

 
Posted by Picasa

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …