Preskoči na glavni sadržaj

TORTICE SA PECENIM POVRCEM



Iako je u Australiji zima,mi svejedno uzivamo u blagodatima razlicitih vrsta povrca.
Cesto kupim povrce koje ne mogu odjednom potrosuiti,pa se nadu dani kada bude "ciscenje"frizidera i onda nastanu novi 'sprcijaliteti'kako to moji ukucani zovu,jer cim nesto nisu jeli,odmah kazu "Mama je danas cistila frizider,nesto novo je na meniu"!:D
Ne obracam ja puno paznju na njihove podbadalice,sve dok ociste sto im je spremljeno na tanjuru!!



Ako zelite za ovaj recept mozete koristiti domace ili kupovno lisnato tijesto.
Ja sam koristila kupovno,jer ovaj recept je nastao bas od namirnica koje su se nalazile u frizideru...

PESTO
70gr pistacija
2"SAKE" listica mente
2 cenja cesnjak
oko 4 zlice maslinovog ulja
50gr parmezana

..jos sam koristila
3 paradajza(roma,sljivoliki,oblik)
1 zlica balsamiko octa
1 zlica maslinovog ulja
3 manje tikvice
1 zumanjak
10-ak crnih maslina
malo kapara
LISNATO tijesto

Priprema:
Za Pesto,operite listove mente,stavite u multipraktik i pustiti da ga isjecka,zatim dodati pistacije,pokrenuti motor da radi i polako sipati ulje,sve dok se napravi fina maziva smjesa.
Lisnato izvaditi da se odmrzne!

U meduvremenu oprati i posusiti povrce.
Tikvice izrezati po duzini i poprziti na tavi ,ostaviti na tanjur i pokriti.
Paradajz prerezati na pola i rezanu stranu staviti gore,premazati s mjesavinom balsamico octa i ulja,staviti peci na 200C,oko 20-ak minuta ili sve staviti u rernu da se pece.

Od lisnatog tijesta izvaditi krugove,oko12cm u promjeru,premazati zumanjkom ,ali ostaviti malo siru traku okolo,to NE premazivati,pa ce se prilikom pecenja taj prsten fino podignuti.

Premazati pestom,sloziti tikvice i paradajz,maslinu i kapare i sve to skupa vratiti na najjacu temperaturu u rernu na nekih 15-est minuta,vidjet cete kada se tijesto fino zarumeni i podigne sa strane.

Ukrasite sa listicima mente ili bosiljka.

Primjedbe

  1. Odlično, draga Mirjana, ja bih ovakva jela jela svaki dan!

    OdgovoriIzbriši
  2. moji nisu bili odusevljeni pestom jer metvicu vole samo u caju,a ja je volim i u salatama,no premazati se mozes cime tko voli..
    ponekad ovo napravim i od tijesta za pizzu,nekada od prhkog tijesta,zavisi koliko imam vremena i volje,...ma znas sta mislim !!:)))

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …