Preskoči na glavni sadržaj

Non plus ultra




Mozda izgledaju jednostavno,ali vjerujte mi teba vremena da ih se napravi,ne,nisu komplikovani,samo zahtjevaju strpljenje i paznju!!
Posto sam ih doslijeno pravila po receptu,od Gruvi ,tako cu vam doslijeno i prenijeti recept,da nebi slucajno nesto propustila ,a ona se potrudila i sve je detaljno napisala
.
Ovo je prepis originalnog recepta .

Tijesto
280 g brašna (tip 500)
40 g šećera u prahu
prstohvat soli
250 g putera
3 žumanjka
Pjena
3 bjelanjka
200 g finog kristal šećera
za sastavljanje
marmelada od marelice ili šipka (mora biti kiselkasta)

Priprema
1.Pomiješati brašno, so i šećer u prahu, dodati na listiće izrezan puter i razmrviti ga trljanjem između dlanova. Dodati žumanjke pa zamijestiti tijesto.
2.Od tijesta oblikovati tri loptice i ostaviti ih oko sat vremena u frižideru ili, ako vam se kao meni ne gubi vrijeme, 15ak minuta u zamrzivaču, da se malo stisnu. (Pazite, premekano tijesto se ne može razvijati, a prehladno pri razvijanju puca)
3.Tanko razviti lopticu tijesta na pobrašnjenoj podlozi. Što tanje, to bolje. Tijesto se ne prevrće, pa pazite da se ne zalijepi za podlogu. Okruglom modlicom ili čašicom vaditi kružiće i redati ih direktno na lim (lim ne treba ni mastiti ni brašniti)
4.Za pjenu, u neumućene bjelanjke usuti šećer (u koji se, po želji, može dodati malo vanilin šećera) pa mutiti mikserom. Ako se pjena pravi bez miksera, onda se ne smije koristiti žica, već varjačom kružno mutiti do željene čvrstoće. Pjena NE SMIJE biti previše čvrsta.
5.Na svaki kružić špricom nanijeti “lopticu” pjene. Čvrstoća pjene mora biti takva da na loptici ne ostane “špicasti vrh”, tj. taj vrh treba sam da nestane poslije par sekundi, tako da ostane pravilno oblikovana polulopta.
6.Peći oko 20 minuta na 100°C (pjena mora ostati bijela), pustiti da se ohladi, pa nježno skidati “šeširiće”.
7.Postupak (od 3 do 6) ponoviti sa preostale dvije loptice tijesta, kao i sa četvrtom lopticom koja se napravi od ostataka tijesta. Ostaci tijesta se mogu razvijati više puta, tj. dok god ih ima.

Primjedbe

  1. Meni su ovi keksici mrak!!! Probala sam ih i ja po tom receptu od Gruvi ali nisam uspela da oblikujem tako pravilne polulopte od umucenih belanaca, verovatno sam mutila malo duze nego sto je trebalo :(
    Tvoji izgledaju odlicno!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Njamii ovo je sigurno jako dobro:)
    Super su ti recepti!
    Veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. What a lovely cookie. It really looks delicious. I hope you are having a great day. Blessings...Mary

    OdgovoriIzbriši
  4. Caa de vainilla,nije tesko dobiti oblik,samo lagano dnom mokre zlicice prodes po samom vrhu koji se podigne,tj.ostane kad stavis bjelanjak ...
    Zondra,kolacici su ukusni ,samo sto sam ih pravila za drugoga :)!!!
    Thank you Mary for stopping by,all the best for you too!!!:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala na savetu, upamticu ga za neki sledeci put :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …