2. lip 2010.

Gulas s knedlama

_DSC2194

Nemam nista posebno dodati,osim knedlica,koje se jako fino uklapaju u kompoziciju mesa i safta gulasa.
Nije vam potrebna pasta,niti kruh,niti bilo koji drugi dodatak ,jer one sve nadopunjuju.

Za GULAS je potrebno:
1kg govedine(sto je meso kvalitetnije,kraci je period pripreme)
3 zlice brasna
2 zlice maslinovog ulja
20 gr maslaca
2 glavice luka
2 mrkve
2 cena cesnjaka
2ooml crvenog,suhog vina
2 zlice paradajz pirea
500ml juhe od povrca ili govece juhe
malo svjezeg timijana,majcine dusice(zacinske trave)

Za knedle je potrebno:
150gr brasna,1 zlicica praska za pecivo
50gr maslaca
1 jaje
20gr rendanog parmezana
2 zlice isjeckanog persunovog lista
50gr susenog paradajza iz ulja
oko 60ml mlijeka

Zagrijati rernuna 160C.
govedinu isjeckati na manje komadice(po vasoj zelji),staviti u vecu najlon vrecicu,pa u nju sipati brasno,zatvoriti vrecicu i dobro protresti,tako da se meso zabrasni.
U vecoj serpi(koja moze ici u rernu) ugrijati masnocu i naglo proprziti pobrasnjeno meso.Izvaditi van na tanjur i pokriti folijom.
Ne treba peci dugo,samo 1-2 i vaditi u tanjur,pokriti folijom.
U serpu dodati jos masnoce ,zatim staviti cesnjak da pusti miris.
dodati luk,mrkvu i proprziti,tj pustiti da omekani,zatim doliti vino i pustiti da kuha,sve dok se ne reducira na polovinu od nasute kolicine.

Sada vratiti govedinu u istu serpu,dodati paradajz pire,juhu,par grancica timijana/majcine dusice i pokriti serpu folijom.
staviti u rernu 2 sata da se kuha.

Ako je meso bolje kvalitete,proces kuhanja ce biti kraci,zato sami treba da odredite vrijeme kuhanja,ali nikako manje od 1.5 sat.

Neposredno pred kraj kuhanja,dodati knedlice,(ja ih dodajem 20 minuta pred kraj kuhanja)koje pomocu zlicice poslazete po vrhu gulasa,preko cijele serpe i jos vratite 10-15 minuta nazad u rernu da se knedlice fino ispeku.

Za knedlice ,stavite brasno s praskom za pecivo u zdjelu,dodajte maslac,pa napravite mrvice.
Zatim dodati jaje,lagano izmijesano vilicom,sir,persun,paradajz iz ulja i dovoljno mlijeka da se zamijesi tijesto,koje treba da bude ljepljivo.
Zlicicu umakati u hladnu vodu i njome vaditi tijesto i slagati po gulasu.

_DSC2196

1 komentar:

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.