Preskoči na glavni sadržaj

Mekani biskoti




To su ustvari jako jednostavni talijanski biscotti.
Brzi za pripremu ,a ostanu i drugi dan mekani,da ovo su

ITALIAN SOFT BISCOTTI
1,1/2 case brasna+1 zlicica praska za pecivo
1/2 case secera
1/2 case mix suhog voca
2 zlice cokoladnih kapljica(chop-chips)
125gr neslanog maslaca
2 jaja
oko 2 zlice mlijeka
vanilin secer ili malo extrakta
rendana limunova korica

secer u prahu za posip

Umrviti maslac u brasno,kao mrvice,pa dodati sve ostale sastojke i zamijestiti tijesto,koje oblikujete u valjak,oko 30 cm dug i tako ostavite na lim za pecenje.



Dobit cete dva valjaka.
Peci na 180c oko 25 minuta.




Pospite secerom u prahu i posluzite dok su jos topli !!

Primjedbe

  1. Volim kako izgleda a i ono suvo voce, daje poseban ukus. Poz...

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas tako!!kada dodes do kandirane narancine korice,ma milina ili je to mozda sto ja volim ,pa tako mislim ??!!:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda divno! Obožavam ovakve slatke "hlebove". Zanima me šta ste sve imali u tom miksu suvog voća? Znam da narandžine kore ovde nema, od toga sam odmah odustala :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja kupim gotovi mix,pa se unutra nade dvije do tri vrste grozdica,korica limuna,narance i kandirana visnja..ma vi mozete sebi sastaviti sta imate..to je samo primjer koji sam ja stavila ,moji najvise vole samo cokoladu,ali ja volim suho voce u kolacu,volim to jer me veze na nesto sto je meni milo,to su bile slastice kada sam bila dijete,nije bilo ovoliko kolaca kao sada ...!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. ✿ Olá, amiga!
    ܓܓ ✿Passei para uma visitinha!!!
    ✿ ܓܓ ✿Hummmm! Isso é tudo de bom!!!
    Boa semana! Beijos.
    Itabira✿ ܓܓ ✿
    Brasil✿ܓ✿

    OdgovoriIzbriši
  6. Uh, prekrasno i ja obožavam suho voće:))

    OdgovoriIzbriši
  7. ovakve kolačiće jako volim , divno izgleda a vjerujem i da je jako ukusno. Bilježim ih ..... !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …