Preskoči na glavni sadržaj

Piletina punjena kremastim pestom



Sve u jednom!
Jelo koje moze zadovoljiti i najprobirljivije..piletina napunjena kremastim pestom sa cerry paradajzom i bosiljkom je pravi klasicni rucak!!

PILETINA PUNJENA KREMASTIM PESTOM
(Creamy chicken with roasted tomato)

Potrebno je:
4 komada pilecih prsiju
3 pune zlice zelenog pesta(persinov ili od bosiljka)
80gr krem sira
2 zlice ricotta sira
100gr krusnih mrvica-napraviti od dan starog kruha
cerry paradajz-po volji
saku pinjola(koliko moze stati u vas dlan)
saku bosiljhka

Piletca prsa(bijelo meso),ocistiti od dodatne masnoce i komadica mesa sa strane,zatim na duzoj strani napraviti dzep.
uraditi sa svim mesom tako.



Krem sir,ricotta sir i pesto izmijesati i napuniti dzepice na pilecem mesu i svaki komad mesa dobro zaciniti sa soli i mljevenim biberom.

Tepsiju u kojoj ce se peci meso lagano nauljiti.



Napraviti mrvice od dan starog kruga,zaciniti mrvice sa malo soli i bibera,zatim svaki komad mesa uvaljati u mrvice i poloziti u tepsiju.




dodati paradajz i ostatk mrvica odozgo,posuti sa malo maslinovog ulja i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko 30 minuta.
Sada dodati pinjole i jos malo peci(5 minuta),te odozgo posuti bosiljkovim listicima.




Posluziti uz peceni krompir ili domaci kruh



ili kao ja napraviti njoke od palente




NJOKI OD PALENTE

100gr slaninice ili sunke
1.25lit vode
1 zlicica soli
350gr palente
50gr maslaca
50gr Parmezan sira
200ml vrhnja za kuhanje
180gr Gorgonzola sir(ja sam koristila brie)
bosiljkovog lisca ,za posip

Vodu staviti u vecu serpu da zakuha,sipati sol,zatim palentu i kuhati dok se ne zgusne.
Slaninicu /sunku sitno isjeckati(proprziti ako volite)pa dodati u palentu,pustiti da se prohladi.
Posudu u kojoj ce se peci palenta namazati maslacem,ostatk maslaca otopiti.
Pomocu mokre ruke i mokre zlice oblikovati njoke i slagati u tepsiju,posudu u kojoj ce se peci.
Odozgo iskidati sir,narendati parmezan i preliti vrhnjem i ostatkom maslaca,pa zapeci oko 20 minuta na 180C.

Posluziti toplo!!

I naravno da se zasladimo uz ovu divnu COKOLANU PITU

Primjedbe

  1. Ovo je po mom ukusu:) Joooj, kakva piletina. Ma ja Vam ne bih iz kuće izbijala da sam bliže:) Odlično, kao i uvek...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ooooooooooh, pa ovo je bogovski. Trenutno nemam piletine u zamrzivaču ali treba uskoro da mi stigne. Ovo ide na listu to do recepta. Pesto imam u frizu. Fenomenalno. Blaga piletina ide savršeno uz pesto i krem. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Od kud da počnem od zaista jednostavne i fine piletine pa do njokića od palente koji možemo poslužiti na malo drugačiji način i na kraju čokoladna pita.Savršeno...

    OdgovoriIzbriši
  4. Uf ovo je zaista odlicna piletina.

    OdgovoriIzbriši
  5. Više nego fantastično izgleda piletina, ali muzika..plače mi se odmah!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  7. Dobro Nale kaže, i ja bih rado došla da se počastim :)

    OdgovoriIzbriši
  8. :D,ukusno je ,meni se super uklopilo sa paradajzo,.kada se ispekao dao je divnu notu kiseog okusa koji se potpuno uklopio sa kremastim sirom ..razlika je kada se stavi pesto od bosiljka,tada je miris zacina intenzivniji,svejedno ga volim !!:)

    OdgovoriIzbriši
  9. mmmmmmm divnooooo....... !! Ja bih se ovdje pretplatila na sve kompletno :-)
    Izvrsna jela, odlično pripremljeno !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …