Preskoči na glavni sadržaj

Puz Torta

Torte pravim za rodendanska slavlja,ali ako nas ima vise za ruckom/vecerom,tada se odlucim za pravljenje torte,umijesto kolaca jer znam da ce biti za sve.


_DSC2095


Puz torta


Tamni(braon) biskvit

- 8 jaja
- 8 zlica secera
- 12 zlica oraha
- 4 zlice brasna

Zuti biskvit

- 5 jaja
- 5 zlica secera
- 5 zlica brasna
- narendana limunova korica,malo sokaod limuna

Bijela krema

- 1/2 lit. mlijeka
- 6 zlica brasna(3zl.obicnog+3zl.gustina)
- 250gr secera
- 250gr maslaca
- 3 vanilin secera

cokoladna krema

- 200gr oraha
- 60-100ml mlijeka,vrelog
- 5 zlica secera
- 50gr maslaca
- 100gr cokolade za kuhanje
jos potrebno
- 2 narandze
- 2 vrecice slaga

Priprema

Biskvite ispeci na uobicajen nacin!

Ja nisam odvajala jaja,nego sam ih zajedno dobro mixala sa secerom ,
pa dodavala ostale sastojke.

Svaki biskvit posebno ispeci u srednjem kalupu za torte.

Kalupe obloziti papirom za pecenje ili namazati maslacem i pobrasniti.
Peci od 15-20 minuta na 180c,zavisi od jacine rerne.

Oba biskvita ohladiti,prerezati na pola.

Smedi biskvit ce biti podloga i pokrivac za tortu.

Zutu biskvit,kada presjecete na pola,svaku polovinu premazite cokoladnom


_DSC2132

kremom i podijelite na osam(8)trokuta—kao kad rezete picu !!!!
Svaki trokutic,onako premazan,savijte u kiflicu…to je srednji biskvit,
kad se sve kiflice poslazu,dobijete taj ,srednji biskvit.!

Cokoladna krema

Preliti orahe sa vrelim mlijekom.
Cokoladu,secer i maslac,otopiti na niskoj temperaturi,pa je sjediniti sa orasima.

Bijela krema

U mlijeku skuhati brasno,koje smo razmutili u malo mlijeka,odvadenog od onih 1/2 lit.,pa prohladiti i dodati,dobro izraden maslac i secer.


Tortu slagati,ovako:

-tamni biskvit,natopiti sa malo narandzinog soka
-bijela kema
-zuti biskvit,sada-kiflice sa cokoladnom kremom,natopiti sa sokom
-bijela krema
-tamni biskvit,natopiti sa sokom


2010-11-18 001


Tortu premazati sa slagom i ukrasiti po zelji!!

Primjedbe

  1. Da mi je probati jedan komadić ove vaše prekrasne torte, bio bi to zasigurno nezaboravan doživljaj!
    Divno izgleda!

    Pusa i pozdrav iz kišovite Rijeke.

    OdgovoriIzbriši
  2. Upravo tako,svaki zalogaj mirise na jos !!:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mirjana, torta izgleda fenomenalno. Za koliko je to ljudi? Onako ako se reze normalna snita...8-10?

    OdgovoriIzbriši
  4. Pala sam kad sam videla tortu. Odusevila sam se, zaista izgleda divno

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala Vam na lijepim komentarima ,torta je zaista ukusna ,a nije komplikovana.

    Tortu sam izrezala na 16 komada kao sto je na slici prikazan komad torte!!,no mogu se i tanji komadi rezati da bude vise..nebih je pekla u vecem kalupu,nego 26cm,koliko je bio ovaj jer biskvit je jako lagan i nebi se dao prerezati ,jedino da poebno pecete svaki!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Za mene je ovo mrak torta:)) savršena je, prosto čarobna!
    Uh, kako zavidim na mirnoj ruci i ovako ukrašavanju:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlicna ideja. Mnogo je lepa torta!

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako je interesantna unutra, a tako lepo ukrasena spolja. Ne volim slag u boji, i ovo je prvi put da se izjasnjavam da mi se na izgled dopada nesto sto ga sadrzi. Verovatno zato sto je tako lepo odmereno i uskladjeno. BRAVO RUZO! (izvini, ja navikla na Ruzu :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako interesantna torta,mogla bih je isprobati već sl nedelje,a i sastojci mi se dopadaju!

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala na posjeti i vase dragocjeno vrijeme,jako sam radosna kada navratite!!:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Predobra torta !! Jako mi se sviđa i zbilja si je savršeno napravila.Ovo sa biskvitima mi je super, pogotovo ovaj srednji zarolani. A kako si je tek lijepo ukrasila, tortica izgleda kao iz neke bajke !

    OdgovoriIzbriši
  12. Predivna torta, a ovo unutra pravo iznenađenje. To moram probat.

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Mirjana,
    na mome blogu je nagradica za tebe !
    Kada stigneš dođi je preuzeti.
    B.

    OdgovoriIzbriši
  14. bas lijepo izgleda. ukrasila si ju na zanimljiv nacin.:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Odlicno izgleda!!! I na mom blogu te ceka jedna nagradica :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Prelepa torta! Miro na mom blogu čeka te nagradica :)) http://sweetfood-aleksandra.blogspot.com/2010/11/nagradice.html:)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …