18. stu 2010.

Puz Torta

Torte pravim za rodendanska slavlja,ali ako nas ima vise za ruckom/vecerom,tada se odlucim za pravljenje torte,umijesto kolaca jer znam da ce biti za sve.


_DSC2095


Puz torta


Tamni(braon) biskvit

- 8 jaja
- 8 zlica secera
- 12 zlica oraha
- 4 zlice brasna

Zuti biskvit

- 5 jaja
- 5 zlica secera
- 5 zlica brasna
- narendana limunova korica,malo sokaod limuna

Bijela krema

- 1/2 lit. mlijeka
- 6 zlica brasna(3zl.obicnog+3zl.gustina)
- 250gr secera
- 250gr maslaca
- 3 vanilin secera

cokoladna krema

- 200gr oraha
- 60-100ml mlijeka,vrelog
- 5 zlica secera
- 50gr maslaca
- 100gr cokolade za kuhanje
jos potrebno
- 2 narandze
- 2 vrecice slaga

Priprema

Biskvite ispeci na uobicajen nacin!

Ja nisam odvajala jaja,nego sam ih zajedno dobro mixala sa secerom ,
pa dodavala ostale sastojke.

Svaki biskvit posebno ispeci u srednjem kalupu za torte.

Kalupe obloziti papirom za pecenje ili namazati maslacem i pobrasniti.
Peci od 15-20 minuta na 180c,zavisi od jacine rerne.

Oba biskvita ohladiti,prerezati na pola.

Smedi biskvit ce biti podloga i pokrivac za tortu.

Zutu biskvit,kada presjecete na pola,svaku polovinu premazite cokoladnom


_DSC2132

kremom i podijelite na osam(8)trokuta—kao kad rezete picu !!!!
Svaki trokutic,onako premazan,savijte u kiflicu…to je srednji biskvit,
kad se sve kiflice poslazu,dobijete taj ,srednji biskvit.!

Cokoladna krema

Preliti orahe sa vrelim mlijekom.
Cokoladu,secer i maslac,otopiti na niskoj temperaturi,pa je sjediniti sa orasima.

Bijela krema

U mlijeku skuhati brasno,koje smo razmutili u malo mlijeka,odvadenog od onih 1/2 lit.,pa prohladiti i dodati,dobro izraden maslac i secer.


Tortu slagati,ovako:

-tamni biskvit,natopiti sa malo narandzinog soka
-bijela kema
-zuti biskvit,sada-kiflice sa cokoladnom kremom,natopiti sa sokom
-bijela krema
-tamni biskvit,natopiti sa sokom


2010-11-18 001


Tortu premazati sa slagom i ukrasiti po zelji!!

Broj komentara: 19:

  1. Da mi je probati jedan komadić ove vaše prekrasne torte, bio bi to zasigurno nezaboravan doživljaj!
    Divno izgleda!

    Pusa i pozdrav iz kišovite Rijeke.

    OdgovoriIzbriši
  2. Upravo tako,svaki zalogaj mirise na jos !!:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mirjana, torta izgleda fenomenalno. Za koliko je to ljudi? Onako ako se reze normalna snita...8-10?

    OdgovoriIzbriši
  4. Pala sam kad sam videla tortu. Odusevila sam se, zaista izgleda divno

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala Vam na lijepim komentarima ,torta je zaista ukusna ,a nije komplikovana.

    Tortu sam izrezala na 16 komada kao sto je na slici prikazan komad torte!!,no mogu se i tanji komadi rezati da bude vise..nebih je pekla u vecem kalupu,nego 26cm,koliko je bio ovaj jer biskvit je jako lagan i nebi se dao prerezati ,jedino da poebno pecete svaki!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Za mene je ovo mrak torta:)) savršena je, prosto čarobna!
    Uh, kako zavidim na mirnoj ruci i ovako ukrašavanju:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlicna ideja. Mnogo je lepa torta!

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako je interesantna unutra, a tako lepo ukrasena spolja. Ne volim slag u boji, i ovo je prvi put da se izjasnjavam da mi se na izgled dopada nesto sto ga sadrzi. Verovatno zato sto je tako lepo odmereno i uskladjeno. BRAVO RUZO! (izvini, ja navikla na Ruzu :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako interesantna torta,mogla bih je isprobati već sl nedelje,a i sastojci mi se dopadaju!

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala na posjeti i vase dragocjeno vrijeme,jako sam radosna kada navratite!!:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Predobra torta !! Jako mi se sviđa i zbilja si je savršeno napravila.Ovo sa biskvitima mi je super, pogotovo ovaj srednji zarolani. A kako si je tek lijepo ukrasila, tortica izgleda kao iz neke bajke !

    OdgovoriIzbriši
  12. Predivna torta, a ovo unutra pravo iznenađenje. To moram probat.

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Mirjana,
    na mome blogu je nagradica za tebe !
    Kada stigneš dođi je preuzeti.
    B.

    OdgovoriIzbriši
  14. bas lijepo izgleda. ukrasila si ju na zanimljiv nacin.:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Odlicno izgleda!!! I na mom blogu te ceka jedna nagradica :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Prelepa torta! Miro na mom blogu čeka te nagradica :)) http://sweetfood-aleksandra.blogspot.com/2010/11/nagradice.html:)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.