Preskoči na glavni sadržaj

Bozicni kolacici

012

Nismo jos sve proslavili...:D
Ovoga puta se pripremamo za Pravoslavni Bozic,koji se takoder obiljezava u nasem domu !!

tijesto

300gr brasna
150gr maslaca
1 zlicica rendane kore od narandze
1 jaje
2 zlice secera
oko 2 zlice vode/mlijeka

fil

500gr suhog voca(napraviti od navedenog voca)
datule,suhe sljive,kajsije,grozdice,brusnice..
usecerena korica narandze,limuna,cimet,..
zelena jabuka
2 zlice dema od kajsije/marelice
2 zlice ruma/sok od narandze
200gr smedeg secera

Priprema
Svo voce sitno isjeckati, staviti u jednu serpu, zajedno sa ostalim dodacima,
pustiti da zavrije, pa skloniti u stranu da se hladi.
U meduvremenu napraviti tjesto.

Tjesto mozete rucno da izradite ili u multipraktiku.

Napraviti fino prhko tijesto, koje
treba odmoriti na hladnom mjestu.

Pripremiti kalupe za kolacice(sl.kao muffins)
Mozete koristiti neki slican kalup ili vec sta imate.

Odmoreno tjesto razviti na radnoj povrsini, pa
rezati krugove, tako da vam fino popune kalup.

010

Ohladenim filom filovati kalupcice, a odozgo
mozete praviti razne oblike, kao poklopac..

Oblik jelke, zvjezde..ili pokrijete kompletno,
samo morate na vrhu napraviti krizic ,kako bi toplina
izlazila prilikom pecenja i nebi doslo do odvajanja poklopca.

Peci na 200C oko 25 minuta.
Pecene posuti sa secerom u prahu.

012



U trgovinama se moze kupiti vec gotovi fil u staklenim flasaicama ili gotovi mix suhog voca u kecicama,pa ga samo doradite(ja radim tako)...

Primjedbe

  1. Savršene korpice draga Ružo!!! Odličan recept za testo!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno izgledaju!
    Sretan Božić!

    OdgovoriIzbriši
  3. Divne košarice, ovo je fantastičan kolačić !

    OdgovoriIzbriši
  4. Kod vas izgleda nema kraja, bas kao i kod nas.
    U zdravlje!

    OdgovoriIzbriši
  5. divno izgledaju! A koliko tek posla - ali vrijedi!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …