24. lis 2011.

Riba

Desi li vam se da vam preostane ribe od rucka??meni da ali ponekad i namjerno kupim vise da bih napravila riblje polpete.

Skrivena riba za sutrasnji sendvic,bice sa slascu pojedena,a da nece ni primjetiti sta je unutra,bitno da je "burger" :)

Evo ovako,sa par namirnica,napravite jelo,koje obogatite tartar sosom,salsom ili pak umakom od kopra/mirodije ili samo stavite maslac sa cesnjakom...nepce ce da uziva !!

_DSC0949


Riblje polpete

30gr maslaca
1 luk
oko 120gr pire krompira
200-250gr ribe,kuhane
(losos,pastrmka,oslic,..)
1 zlica fish sosa(ako volite)
1 jaje
1 zlica persinovog lista -isjeckati
po ukusu soli i bibera

paniranje


rizino brasno
(dodati malo zacina ,soli,bibera ili vegete)
mrvice
maslac
1 jaje

Na maslacu proprzimo sitno isjeckani luk,zatim mu dodamo komadice ribe,kojoj smo odstranili kosti(ukoliko je imala )
Dodati pire krompir,,jaje,persun i zacine.

Od dobivene smjese oblikovati polpete.
Kada smo ih sve oblikovali,pocinjemo sa paniranjem.

U zdjelice stavimo,svako posebno,rizino brasno,jaje ,malo izmutimo vilicom i mrvice,tako da idemo redom ,svaku polpetu uvaljamo u brasno ,lagano otresemo visak brasna,zatim umocimo u razmuceno jaje,pa stavimo u mrvice i polako uvaljamo da mrvice prionu na polpetu.

Radimo tako dok ne potrosimo sav materijal..ako slucajno jedno jaje nije dosta,dodamo jos jedno ,isto tako vazi i za brasno,odnosno,mrvice,neko vise ,a neko manje potrosi materijala sve zavisi koliko puta okrene te polpetu u brasnu ili mrvicama,odnosno jajetu.

Ostaviti polpete na hladno mjesto da se malice stegne krompir u njima kako bi ih lakse okretali prilikom pecenja.

Peci na dobro zagrijanom maslacu/ulju dok lijepo ne dobiju zlacanu boju ILI slozite u tepsiju u koju stavite papir za pecenje i pecite u rerni na 200,oko 25 minuta.

_DSC0952


Ja volim da ih jedem uz umak od kopra,moji mijesaju svasta,slazu hamburgere,pa trpaju sta vole,ja ne ,meni je ovako najukusnije.


_DSC0953


Umak od kopra /mirodije


Na malo rastopljenog maslaca ili ulja poprziti 1 zlicu brasna.
Brasno ne smije pozutiti ,mora ostati svijetle boje,zato treba pripremiti da vam je pri ruci 100ml mlijeka i oko 100ml povrtnog temeljca(moze voda),koji sipate preko brasna i brzo mijesate da se ne stvore grudvice.

Kopar/mirodiju sitnije isjeckati pa dodati u umak,posoliti,dodati malo bijelog bibera i zlicu-dvije bijelog vina.

Kuhati na sasvim tihoj vatri 5-6 minuta.
Ako je umak previse gust dodati jos mlijeka ili malo vrhnja za kuhanje.


Ovaj umak imanace koristim i za punjene tikvice,zatim cufte,i kuhano meso !!

_DSC0758


**U koliko zelite da ovave polpete budu "gluten fre",tada napravite gluten free mrvice od kruha koji mozete napraviti ovako:

u zdjelu staviti ;
.275gr rizinog brasna
.110gr tapioka brasna
.1 zlicica sode -bikarbone
.1 zlicica puuna gluten free praska za pecivo
.1 zlicica soli
.2 zlice secera
.1puna zlicica xanthan gum
.1 kake
300-350ml mlacenice
(kiselog mlijeka)

Sve namirnice spajati pomalo,laganim pokretima,NE smije se grubo i jako mijesiti,samo lagano da bude sto vise zraka u tijestu...zamijesiti u okrugli kruh,koji nozem zarezete na vrhu u obliku kriza,staviti peci na 180c oko 25 minuta.

Kruh mozete obogatiti dodatklom npr,zacinskih trava,kumina,sjemenki,koje volite ..ovo je kao Irski kruh ili nasa pogaca od kiselog mlijeka ,samo radena sa rizinim,tapiocinim brasnom.

Broj komentara: 17:

  1. Ovaj umak od mirođije mi je genijalan uz ribu. Ja u riblje hamburgere znam da dodam i kuvanu šargarepu i ostalo povrće. Često napravim tonu tih pljeskavica, zamrznem pa samo vadim. Tartar sos je naravno super uz njih. Tikvice sa ovim sosom, e to moram da probam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Stalno se spremam napraviti ovakve polpetice, pa ću nakon ovog tvog posta valjda to i napraviti. Odlične su. A sos od kopra je zakon, obožavamo ga, baš kao i juhu s koprom i sve s koprom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jelena,rado bih ja to uradila ali tada bi bilo pitanja i podpitanja,zasto ovo zasto ono ,da bi zaljucak bio da su sve polpete iste :)

    Ako stavljam sargarepu tada je isjeckam u supersjecku ali sirovu jer kuvana sadrzi puno secera !!!

    tikvice volim i jedem samo ja ..ljubitelj sam mahuna,tikvica,graska i sve te hrane koju sam odmalena jela..kuvane tikvice nemaju bas neki ukus,onako vodenast ali zato ga nadopunjuje sos !!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pravim to redovno samo malo vise zaljutim.A ovaj tvoj oso od mirodjije genijalno izgleda..i probacu svakako;)

    OdgovoriIzbriši
  5. prekrasne su ove riblje polpete, nažalost rijetko radim tako nešto doma, ali jako mi se dopada, morala bih probati

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlična ideja za riblje pljeskavice, a ovaj sos sa mirođijom mi se posebno dopada, obzirom da obožavam ukus i miris mirođije. Fotke su prekrasne, kao i uvek...

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve lepše od lepšeg ali ovaj sosić od mirođije mi je fantastičan :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Taman sam napisala komentar a onda je nešto pošlo u krivo i sve nestalo. I evo me ponovno!
    Ovaj umak od kopra volim još od davnih dana kada mi ga je moja mama spremala obvezno uz punjene tikvice. To mi je nekako nerazdvojivo. Inače jako volim kopar ali, (uvijek to vražje ali:) u Kninu nema kopra i niko ga ne sadi. Ja ga nabavim kada idem u Konjic pa ga smrznem ili koristim suhi što nije isto!
    Polpete od ribe pravim, tako nekako sakrijem ribu!
    Izvrsni su ti ovi recepti i lijepo si nas podsjetila!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ajme meni Ružo, slike ovih polpetica bi sad pojela, ali i tikvice i umak - divno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlicno!!! Nama retko ostane nepojedene ribe, ali slicno pravim sa tunom iz konzerve. Mada, naravno da je mnogo lepse sa svezom... :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Super polpete, nastojim malo da pojačam konzumaciju ribe (iako je volimo jesti je ne pravim tako često, ni sama ne znam zašto) tako da recept rado bilježim! Umak s koprom mi je fantastičan uz ribu!

    OdgovoriIzbriši
  12. Izgleda jako fino i ukusno! Vjerujem da ću isprobati!:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Polpete su ti odlične, moram probati! Inače, ja tikvice kuvam u vodi u koju sam dodala mešavinu - brašno, aleva paprika, začin C, kockicu šećera umešam u šolju paradajz soka, pa kada se skuva - to kombinujem uz tikvice. Sledeći put ću da probam i uz ovaj tvoj sos.

    OdgovoriIzbriši
  14. Bas mi je drago da vam se svidaju polpete!!!
    svakako da se moze i od ribe iz konzerve napraviti,nista manje slasno,pravila sam i tako i to u veeelikim kolicinama ,da dokazem mom kolegi kako se nekada kuhalo,a ne kao on ..sve zamrznuto kupuje i sepuri se po kuhinji :P

    Tikvice pravim i u paradajz sosuu...znate moji bi najradije da ne jedu nikakve ali JA volim :D

    Samo jos da kazem ,da od ovog umaka se moze napraviti juha,dodati koja mesna okruglica/cuftica i eto rucak :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Riblje polpete radim potpuno isto,stvarno su predivne na ovaj način,a umak je divan:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlicna ideja za ostatke ribe...Ovaj dodatak rizinog brasna im sigurno daje lijepu hrskavu koricu.

    OdgovoriIzbriši
  17. Odlična ideja. Ja ih radim ali umijesto krumpira koristim kruh.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.