Preskoči na glavni sadržaj

Piletina punjena rizom

Nista neobicno,samo jos jedna od ideja kako napraviti jelo malo drugacije ali da se ne udaljim od klasicnog nacina pripreme,jer ne znam kako ce biti prihvatljivo od strane ukucana.

Imala sam vremena pa sam napravila dvije vrste jela od iste vrste mesa..piletina ovako ili onako,no uvijek prode s najboljom ocjenom.

_DSC0040


PILETINA PUNJENA RIZOM
2 zlice ulja
1/2 glavice lika
1 salica (od 250ml) kuhane rize
2 zlice sjeckanog paradajza
(suhog iz ulja)
2 zlice listova bosiljak
50gr feta sira
4 pileca filea/bijelo meso
4 lista "filo pastry"
(kore za pitu)
Na ulju dinstati luk,zatim ga dodati u zdjelu gdje smo stavili kuhanu rizu,isjeckani suhi paradajz iz ulja i bosiljak.

Izmrviti feta sir,dodati zacine i sve izmijesati da se mirisi prozmu.Staviti na stranu dok pripremite meso.

Svaki file rasjeci kao za sniclu i lagano potuci baticem za meso(stavite najlon vrecicu preko da ne prsce meso okolo),staviti nadjev na jednu stranu i zamotati meso kao rolat.


2012-03-13

Dva lista filo pastry /kore za pitu,premazati sa malo ulja i na njih poloziti meso koje smo savili ,pa fino preklopiti strane listova tijesta ,te staviti u posudu u kojoj ce se peci tako da donja strana ,tamo gdje se listovi preklapaju bude na dnu.

_DSC0012

Premazati malo uljem i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko 25 minuta.


_DSC0036

PILETINA U KREMASTOM UMAKU

4 pileca filea
4 snite sunkarice salame
1 zlicica tarragona/zmijina trava
2 zlice bosiljka
50gr oraha
1/2 glavice luka
2 zlice ricotta sira/kravlji sir
sol,biber
200ml kokosjeg/povrtnog temeljca
200ml vrhnja za kuhanje
1 zlicica gustina
saffron -ako imate
2 zlice maslinovog ulja

Pilece meso rastanjiti na oblik sniocle,posoliti i pobiberiti.

Luk usitniti i proprziti na ulju,zatim...sloziti po snitu sunkarice na svaki rastanjeni komad mesa,preko staviti nadjev koji napravimo od sira,bosiljka,oraha i luka.

Savijemo ,zatvorimo sniclu cackalicom ili drvrnim raznjicem.

Na zagrijanom ulju (u istoj tavi gdje se przio luk0 popecemo pilece rolnice s jedne i s druge strane.

Dodamo tekucinu/poileci ili povrtni temeljac i vrhnje i pyustimo da lagano kuha oko 15 -est minuta.

Razmutimo gustin sa malo temeljcaa ili vode i sipamo u tavu gdje je meso...pustimo da se umak zgusne.
_DSC0033


* ako zelite gusci umak,dodajte vise gustina.

Meso sloziti na tanjur i preliti umakom koji uobicajeno,procijedite da bude lijep svilenkast..ja to nisam uradila jer moji vole da imaju i one komadice mesa u umaku koji se raspadnu prilikom kuhanja.

Primjedbe

  1. Odlična ideja za punjenje kao i za umotavanje piletine u kore za pitu. Kako to da kore nisu dobile boju prilikom pečenja?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :)E ta fina hrskava korica koja je bila ,nestala je u sekundi...muz "pocistio"prije slikanja!!:)

      Izbriši
  2. Volim ovakve prijedloge. Prvi put čujem da se meso umotava u kore za pitu, ali u potpunosti razumijem zašto je hrskava korica nestala u trenu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam recepte gdje se piletina puni gljivama i umota u lisnato tijesto..ja teze podnosim masnocu lisnatog tijesta pa sam radi toga probala sa korama za pitu,koje su kod mene jako tanke i manje masne od lisnotog tijesta ,no nista manje ukusnije..nije lose sve u svemu meni se jako svida riza sa svim dodacima :-)!!

      Izbriši
  3. Super izgleda. I ja sam imala isto pitanje kao Monika ali već si odgovorila.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako je ovo dobro! Ne samo da odlično izgleda, već djeluje jako jako ukusno! Baš volim ovakva jela

    OdgovoriIzbriši
  5. Fantastična ideja, mnogo bolja i zdravija od lisnatog tijesta!

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgleda savršeno a i ideja da se piletina sa rižom urola u korama, baš je super ideja...

    OdgovoriIzbriši
  7. Oba recepta su super ali ova piletina u kremasto ukusu je baš po mom ukusu,super,super:))

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlično izgleda! Uvek sam za neki novi način pripreme :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …