Preskoči na glavni sadržaj

Slani Tart





Tart s paradajzom i feta sirom
tijesto
200gr brasna
110gr hladnog maslaca
4 zlice narendanog sira(cheder)
3 zlice hladne vode
1 zlica suhog origana
U procesor staviti brasno,suhi origano,hladni na kockice izrezan maslac i pulsirati da se dobiju mrvice..polako dodavati vodu,stalno pulsirajuci da se formira tijesto.

Dobiveno tijesto formiratiti u disk,zamotati u prozirnu foliju i ostaviti 20-ak minuta u frizider.

Pripremiti fil/NADJEV
5 kom.roma paradajza
(moze i obicni ali je ovaj sladeg okusa)
150gr marinirane fete u kockicama
1 zlicica cesnjaka u granulama
4 zlice maslinovog ulja
2 zlice svjeze sjeckanog bosiljka
1 zlica rendanog parmezana
1 zlica krusnih mrvica

Ohladeno tijesto podijeliti na pola,pa svki dio rastanjiti u krugove oko23cm,zavisi od vas koliko zelite da tijesto bude debelo...

Na svaki krug rasporediti mijesavinu mrvica i parmezana,ali paziti da 2 prsta od kraja tijesto ostane cisto!!

Paradajz isjeci na snite,zatim ga sloziti u krug preko mrvica,tako da se na krajevima preklapaju..odozgo staviti mariniranu fetu i listice bosiljka.

2012-03-264


Sada polako dignuti okolo tijesto sve u krug da se formira tart.


Ivice tijesta premazati maslinovim uljem.
Ako zelite pospite tijesto s malo susama i prostalo ulje samo pokapajte po paradajzu.
Stavite peci u predhodno zagrijanu rernu na 180c oko 30 minuta.




Servirati uz salatu.

Primjedbe

  1. Obožavam ovakve stvari! Danima bih mogla jesti pizzu ili ovaj tart samo s paradajzom i sirom. Nema bolje klope! Predivno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Toliko je jednostavno za napraviti a ukusno samo za pozeljeti jos..ovih dana jedem paradajz,patlidzan i tikvice jer ljeto nam je na izmaku i svi pravi mirisi ljeta se sele k vama,a ja imam one "plasticne" za zimu..tako ih mm zove jer nemaju ni okus ni miris.

    OdgovoriIzbriši
  3. Izvrsno izgleda, savršen lagani ručak.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako volim ovakve "stvarčice" :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako je ovo fino, jako volim takve kombinacije sa testom a jos ima i sira unutra, pa sve lepo ususkano.. jedva cekam sveze povrce, bas sam se uzelela.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni uz ovo ne bi trebala salata! Predobro!

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj tako mi se dopadaju ovako rustični bez modle, a ovaj chedar u testu je divan. ja često dodam ruzmarin, ali eto sir nisam dodavala u testo za tart. Čekamo sezonu pravog domaćeg paradajza pa da pravimo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Tvoji tartovi su uvek super,a i čini mi se da voliš da ih praviš.
    Imaš nagradicu kod mene http://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2012/03/pecena-cokoladna-krema-sa-malinama.html

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …