26. ožu 2012.

Slani Tart





Tart s paradajzom i feta sirom
tijesto
200gr brasna
110gr hladnog maslaca
4 zlice narendanog sira(cheder)
3 zlice hladne vode
1 zlica suhog origana
U procesor staviti brasno,suhi origano,hladni na kockice izrezan maslac i pulsirati da se dobiju mrvice..polako dodavati vodu,stalno pulsirajuci da se formira tijesto.

Dobiveno tijesto formiratiti u disk,zamotati u prozirnu foliju i ostaviti 20-ak minuta u frizider.

Pripremiti fil/NADJEV
5 kom.roma paradajza
(moze i obicni ali je ovaj sladeg okusa)
150gr marinirane fete u kockicama
1 zlicica cesnjaka u granulama
4 zlice maslinovog ulja
2 zlice svjeze sjeckanog bosiljka
1 zlica rendanog parmezana
1 zlica krusnih mrvica

Ohladeno tijesto podijeliti na pola,pa svki dio rastanjiti u krugove oko23cm,zavisi od vas koliko zelite da tijesto bude debelo...

Na svaki krug rasporediti mijesavinu mrvica i parmezana,ali paziti da 2 prsta od kraja tijesto ostane cisto!!

Paradajz isjeci na snite,zatim ga sloziti u krug preko mrvica,tako da se na krajevima preklapaju..odozgo staviti mariniranu fetu i listice bosiljka.

2012-03-264


Sada polako dignuti okolo tijesto sve u krug da se formira tart.


Ivice tijesta premazati maslinovim uljem.
Ako zelite pospite tijesto s malo susama i prostalo ulje samo pokapajte po paradajzu.
Stavite peci u predhodno zagrijanu rernu na 180c oko 30 minuta.




Servirati uz salatu.

Broj komentara: 11:

  1. Obožavam ovakve stvari! Danima bih mogla jesti pizzu ili ovaj tart samo s paradajzom i sirom. Nema bolje klope! Predivno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Toliko je jednostavno za napraviti a ukusno samo za pozeljeti jos..ovih dana jedem paradajz,patlidzan i tikvice jer ljeto nam je na izmaku i svi pravi mirisi ljeta se sele k vama,a ja imam one "plasticne" za zimu..tako ih mm zove jer nemaju ni okus ni miris.

    OdgovoriIzbriši
  3. Izvrsno izgleda, savršen lagani ručak.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako volim ovakve "stvarčice" :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako je ovo fino, jako volim takve kombinacije sa testom a jos ima i sira unutra, pa sve lepo ususkano.. jedva cekam sveze povrce, bas sam se uzelela.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni uz ovo ne bi trebala salata! Predobro!

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj tako mi se dopadaju ovako rustični bez modle, a ovaj chedar u testu je divan. ja često dodam ruzmarin, ali eto sir nisam dodavala u testo za tart. Čekamo sezonu pravog domaćeg paradajza pa da pravimo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Tvoji tartovi su uvek super,a i čini mi se da voliš da ih praviš.
    Imaš nagradicu kod mene http://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2012/03/pecena-cokoladna-krema-sa-malinama.html

    OdgovoriIzbriši