26. ožu 2012.

Slani Tart





Tart s paradajzom i feta sirom
tijesto
200gr brasna
110gr hladnog maslaca
4 zlice narendanog sira(cheder)
3 zlice hladne vode
1 zlica suhog origana
U procesor staviti brasno,suhi origano,hladni na kockice izrezan maslac i pulsirati da se dobiju mrvice..polako dodavati vodu,stalno pulsirajuci da se formira tijesto.

Dobiveno tijesto formiratiti u disk,zamotati u prozirnu foliju i ostaviti 20-ak minuta u frizider.

Pripremiti fil/NADJEV
5 kom.roma paradajza
(moze i obicni ali je ovaj sladeg okusa)
150gr marinirane fete u kockicama
1 zlicica cesnjaka u granulama
4 zlice maslinovog ulja
2 zlice svjeze sjeckanog bosiljka
1 zlica rendanog parmezana
1 zlica krusnih mrvica

Ohladeno tijesto podijeliti na pola,pa svki dio rastanjiti u krugove oko23cm,zavisi od vas koliko zelite da tijesto bude debelo...

Na svaki krug rasporediti mijesavinu mrvica i parmezana,ali paziti da 2 prsta od kraja tijesto ostane cisto!!

Paradajz isjeci na snite,zatim ga sloziti u krug preko mrvica,tako da se na krajevima preklapaju..odozgo staviti mariniranu fetu i listice bosiljka.

2012-03-264


Sada polako dignuti okolo tijesto sve u krug da se formira tart.


Ivice tijesta premazati maslinovim uljem.
Ako zelite pospite tijesto s malo susama i prostalo ulje samo pokapajte po paradajzu.
Stavite peci u predhodno zagrijanu rernu na 180c oko 30 minuta.




Servirati uz salatu.

Broj komentara: 11:

  1. Obožavam ovakve stvari! Danima bih mogla jesti pizzu ili ovaj tart samo s paradajzom i sirom. Nema bolje klope! Predivno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Toliko je jednostavno za napraviti a ukusno samo za pozeljeti jos..ovih dana jedem paradajz,patlidzan i tikvice jer ljeto nam je na izmaku i svi pravi mirisi ljeta se sele k vama,a ja imam one "plasticne" za zimu..tako ih mm zove jer nemaju ni okus ni miris.

    OdgovoriIzbriši
  3. Izvrsno izgleda, savršen lagani ručak.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako je ovo fino, jako volim takve kombinacije sa testom a jos ima i sira unutra, pa sve lepo ususkano.. jedva cekam sveze povrce, bas sam se uzelela.:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni uz ovo ne bi trebala salata! Predobro!

    OdgovoriIzbriši
  6. Joj tako mi se dopadaju ovako rustični bez modle, a ovaj chedar u testu je divan. ja često dodam ruzmarin, ali eto sir nisam dodavala u testo za tart. Čekamo sezonu pravog domaćeg paradajza pa da pravimo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Tvoji tartovi su uvek super,a i čini mi se da voliš da ih praviš.
    Imaš nagradicu kod mene http://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2012/03/pecena-cokoladna-krema-sa-malinama.html

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.