Obozavam povrce a jos ako ima dasak paradajza u sastavu,meni moze biti svakodnevno u ishrani ,bilo kao gl. obrok ili dodatak uz meso ili ribu.
Dobro poznati naziv CAPONATA,potjece iz Italije,ali i mi imamo nas sataras koji sasvim malo zaostaje za Caponatom..razlika je u namirnicama.
Caponata
2 veca patlidzana
1 zlicica soli
200ml maslinovog ulja
1 velika glavica luka
2 stapke celera/zeleni dio
1 crvena paprika
2 zlice pinjola
Paradajz u konzervi(ili 5 svjezih zrelih paradajza)
2 zlice crvenog vinskopg octa
2 zlice kapara
15 maslina
1 zlicica secera
malo persunovog lista
Patlidzane isjeci na kockice,staviti u cjedilo i posoliti.
Pustiti tako da stoje 20 minuta.
Izaprati vodom i posusiti kuhinjskim papirnim salvetama.
U vecoj tavi zagrijati pola kolicine maslinovo ulja,pa popeci na kratko patlidzan,ako treba jos ulja,dodati jos.
Pecene patlidzane ostaviti na stranu .
Zatim kratko poprziti ostalo povrce,luk,paprika,celer,koji takoder izrezemo na vece komadice.
Povrce pecemo samo da dobije zlatnu boju,NE smije se prepeci jer ce se raspasti pri daljnjem kuhanju.
Sada dodamo povrcu konzervu paradajza izrezanog na komadice i podlijemo sa octom..pustimo da lagano ukuha na niskoj temperaturi da nam nebi zagorilo..Kada se paradajz ukuha dodati masline i kapare,vratiti patlidzane koje smo prve proprzili,zaciniti i pustiti da se okusi prozmu.
Pri serviranju posuti pinjolama i perunovim listom.
Obožavam kaponatu,jedva čekam sveže povrće.
OdgovoriIzbrišiCaponata nam je zakon po ljetu, jedino je radim s tikvicama. Svi je obožavamo, a dobro je što može duže stajati (iako je ne uspijem očuvati od "napada"). baš fino.
OdgovoriIzbrišivolim caponatu, slažem se s tobom-izvrstan obrok ili prilog!
OdgovoriIzbrišiPovrće i ja volim i to sve više i više, a u ovakvim kombinacijama definitivno prolazi i kao kompletan obrok. Odlično je !
OdgovoriIzbrišiKrasno izgleda, malo tjestenine i super ručak.
OdgovoriIzbrišiObožavam ovakva jela sa povrćem pogotovo u ljetnim danima :)
OdgovoriIzbriši