Preskoči na glavni sadržaj

Skoljkice

Ma nisu to morske skoljke,ne,tako su ih nazvale Izabela i Patricija,dvije unucice moje sestre Ane.



Moja sestra je nenadmasna u spremanju slastica,bila,ne znam tocno koliko sada sprema ali sigurno je svoju ljubav u spremanju slastica i kuhanju prenijela barem malo na generaciju koja dolazi.



Unuke su pripremile skoljkice i meni pokazale da i one to znaju raditi.
Jako su me obradovale i stoga njihov recept stavljam ovdje i nekoliko slika,mojih skoljkica pravljenih po istom receptu.

Ovo je stari kolac u koji ide mast,sigurno da se moze raditi i sa maslacem,no ja sam ostala dostojna receptu jer ako ga promijenimto nece biti ono sto treba da bude..dah Slavonije !!!!!


SKOLJKICE
 Izabela & Patricija

600gr brasna +
(za brasnjenje kalupa i radnog stola)
350gr ciste svinjske masti
prstohvat soli
1 zlica secera
100ml malke vode
pola germe(oko20gr)
(ja sam stavila 14gr suhe)

Prosijati brasno ,dodati mu sve navedene sastojke i zamijesiti tvrde tijesto.
Razviti tijesto na debljinu oko 2 mm,vaditi krugove.
svaki krug puniti nadjevom po zelji..uobicajeno je to orah i secer sa malo cimeta,posureni vrelim mlijekom

Nadjev
200gr mljevenih oraha
80gr secera
60ml vrelog mlijeka
malo limunove korice i cimeta




Sada svaki krug zatvoriti,paziti da nadjev bude u sredini ,zatim vilicom lagano pritisnuti krajeve.
Slagati na lim za pecenje.
Pustiti da odstoje 10-ak minuta(taman toliko da zadnji krug zavrsite),pa ih ispeci na 200C oko 30 minuta.



**Ja sam ih pravila pomocu spravice za skoljkice i pri pecenju sam ih pustila da dobiju rumenu boju.




Punila sam ih orasima i jedan dio nutelom.

Primjedbe

  1. Ovakvi deserti su najslađi. Bravo za tvoje unučice!

    OdgovoriIzbriši
  2. odličan stari recept, volim tradicionalne recepte ali s pravim tradicionalnim namirnicama.Mast je ovdje obavezna!

    OdgovoriIzbriši
  3. fantastične su! pozdrav unučicama :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan receptic, to su od onih finih kolacica koji su sve ukusniji kako stoje, samo sto obicno nestanu vrlo brzzzo... bravo za seku i unucice, kakve ce tek delicije one praviti kada su baka i tetka takve majstorice!:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako fino, moja baka radi slične školjkice s pekmezom i moram reći da je mast pravi izbor, zbog mekoće i čak i mirisa! Odlično! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Super izgledaju, tek ovaj nadjev orasi, cimet, limun, mora biti super ukusno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gordama,drago mi je da ostavljate komentar na mom blogu ali mi je zao sto ne mogu vidjeti sta vi pisete,pa vas ovako puno pozdravljam i zahvaljujem na posjeti !!!!!

      Izbriši
  7. Čudoviti recepti, lepe fotografije, bravo!
    Te školjkice bom čimprej naredila.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala na komentarima !!
    Djevojcice su hiperaktivne i stalno im treba neko uposlenje,tako da ih se tijestom i mijesnjem najbolje smiri..
    Zaista ,mast ovim skoljkicama daje parvu notu,zaista su me podsjetili na dane kada su moji mama i baka pravile slicne slastice.

    OdgovoriIzbriši
  9. Divne su te školjkice, znam da se tope u ustima i da su tako prhke. Znam da su prhke zbog svinjske masti koju nikada ne bih jela, pa tako ni ove školjkice. Ne mogu si pomoći, uvijek osjetim mast, a taj mi okus ne odgovara. Bravo za curice:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem ti Katarina za sve sto kazes ....ja sam odrasla na jelima pravljena na masti,odkako sam otisla od roditelja,mast je sve vise iscezavala iz moje hrane,do danas su ostali stari recepti za koje kupim mast koja nema nikakav miris ali djeca opet kazu da im je kolac neobican ??? :)jer oni niti ne znaju na koji se nacin dobiva mast !!

      Izbriši
  10. Krasno izgleda, volim ovakve starinske kolačiće. Bravo za vrijedne cure.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …