14. lis 2015.

Kolac sa makom

        Jedan jako stari recept sa siromasnim namirnicama i sjecanjem na djetinjstvo,berbu maka s bakom,igru i zveketanje maka u njihovim cahuricama...bili su to divni dani...







Kolac sa makom


4 zumanjka
400gr secera
1 zlice vanilije ili 
1 vrecica vanilin secera
500ml jogurta,vocni ili obicni
125ml ulja
..staviti u dublju zdjelu i dooobro umutiti,pa dodati jos;

300gr brasna,
1 vrecica praska za pecivo ili
(2 male zlice praska za pecivo)
1 limu,koricu narendati u kolac,a sok iscjediti u kolac
250gr NEmljevenog maka

      Sve dobro izmijesati i sipati u tepsiju(30x20cm),peci na 200C oko 40 minuta.

Gotov kolac premazati sa marmeladom od kajsije ili sipka..ohladiti potpuno kolac ,pa preliti cokoladnom glazurom:
200gr tamne cokolade za kuhanje
4 zlice ulja..otopiti na pari ili mikrovalnoj pecnici.
otopljenu cokoaldu ,promijesati da se dobije glatka smjesa kojom prelijete kolac !!
Pustiti da se cokolada stegne,izrezati i posluziti !!
Prijatno !!





**Kolac mozete staviti u frizider da bude skroz hladan,takav prelijete toplom cokoladom..na taj nacin cokolada se brze stegne,a kolac stajanjem na sobnoj temperaturi bude sprman za rezanje .

Nema komentara:

Objavi komentar