Preskoči na glavni sadržaj

Salate

                Salate jako volim,posebno u ljetnom periodu kada nam bude svakodnevno na stolu,nebitno da li je rucak ili vecera.
Napisacu dvije meni jako ukusne salate,koje se mogu posluziiti kao glavno jelo uz komadic mesa ili ribe.




SALATA OD SLANUTKA

200g skuhanag slanutka
1 manji( ljubicasti )luk
50g suhog paradajza
(susenog na suncu,vakumski zapakovan bez ulja ili domaci proizvod)
1 zlicica tucane paprike
70gr feta sira

Preljev za salatu:

2 zlice sjeckanog persuna
1cesanj cesnajak/izrendati
1 limun,koricu izrendati,sok iscjediti
4 zlice maslinovog ulja
sol i biber po potrebi


Skuhani slanutak staviti u zdjelu.
dodati na tanke rezance izrezan luk i suhi paradajz.

Feta sir isjeci na manje kocke,dodati u zdjelu.

U manju teglicu sipati ulje,limunov sok,rendanu limunovu koricu,isjeckani persin,izrendani cesnjak.
zatvoriti teglicu i dobro promuckati.

Preliti salatu,pustiti par minuta da se sastojci prozmu te posluziti.





Najljepsa je dobro ohladena sa komadom prepecenog domaceg kruha !!


Izvor





SALATA OD KARFIOLA

1 manja glavica karfiola
3-4 kuhana jaja
1 luk(ljubicasti ili mladi luk)
2 zlice kapara

Preljev:
3 zlicice senfa
3 zlice jabucnog octa/sirceta
4 zlice maslinovog ulja
1 zlicica kopra/mirodjije


           Karfiol ocistiti i podjeliti na manje komadice,skuhati.
(ja karfiol kuham na pari,vi mozete u loncu sa dosta slane vode).

Uporedo s kuhanjem karfiola,skuhati i jaja u zasebnog posudi.

Skuhan karfiol staviti u zdjelu,jaja ociti od ljuske i isjeci na komadice,dodati u zdjelu.



Napraviti preljev(kao za predhodnu salatu)sve staviti u manju teglu,zatvortit,izmuckati i preliti preko karfiola..pustiti da malo odstoji,promijesati i posluziti.


Izvor





SALATA OD KOMORACA I ROTKVICA

1 komorac
5 rotkvica
2 zlice proprzenih pinjola
3 zlice kiselog vrnja
1 zlicica hrena(gotovi kupljen)
soli i bijelog bibera -po potrebi

Povrce oprati,isjeckati,zaciniti i ostaviti barem 10-ak minuta da se salata marinira u svom saftu..posluziti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …