23. sij 2016.

Cokoladne kosarice sa musom od avokada

               Po prvi puta sam probala avokado u slatkoj verziji.
Meni se dopalo,pa mozda se jos nekome svidi i pokusa napraviti jer su jako ukusne.






Za 8 kosarica je potrebno:

150g datulja/urmi
1+1/2 casa orasastih plodova
(orasi ili badami)
1/2 case kokos(shredded)on je malo krupniji od uobicajenog kokosa
  1 zlicica mix zacina(kao za medenjake)
2 slice kokosovog ulja

   Datulje/urme,staviti u manju serpicu i pustite za voda provri..ostavite na stranu 10-ak minuta.
U kuhinjskom pomagalu,samljeti orasaste plodove,dodati kokos,zacine i jos jednom pulsirati da se sve samelje.
Namazati uljem 8 kalupica za mafense,prekriti prozirnom folijom i u svaki kalup staviti po 2 zlice smjese...prstima utapkati okolo smjesu ,tj. napraviti kosarice,ili ponovo prekriti folijom i hvataljkom za sladoled polako vrtiti u krug i tako oblikovati kosaricu..ostaviti tijesto /kosarice u frizider.


fil
1 banana
1 avokado
2 zlice kooks secera
2zlice kokosovog  ulja
2 zlice kakaoa





   Sve namirnice staviti u sjeckalicu i  ili pomocu stapnog miksera umutiti u basurnasti mus.
Musom puniti kosarice i ukrasiti po zelji !!




22. sij 2016.

Torta od ljesnjaka

       Nije ovo Torta za napraviti na brzinu.
Ima malo vise rada,pravljenja biskvita,fil,slaganje,hladjenje i na kraju ukrasavanje,ako zelite.
Za dobru tortu,treba i vremena.





Tebaju vam 2 tame kore od:

5 jaja,odvojiti zumanca od bjelanaca
100g secera
50g brasna
10g kakaoa
100g pecenog samljevenog ljesnjaka

  Odvojiti zumanca od bjelanjaka.

Bjelanje staviti u vecu posudu i uz dodavanje secera,umutiti snijeg..dodati sada zumanca,zatim RUCNO polako zicom izmijesati i na kraju prosijati brasno i kakao...ponovo rucno uz pomoc zice za mucenje lagano izmijesati  biskvitnu smijesu i polako je istresti u papirom za pecenje postavljen kalup za torte(24cm).
Peace na 180c 20 minuta.

Tako uraditi i slijedecu koru/biskvit.

Za BIJELUkoru vam je potrebno:

2 bjelanca
70g secure
30 g mljevenih ljesnjaka
30gr sjeckanih badema
1zlica brasna
1 zilca ulja

   Bjelanjke staviti u dublji sud i polako mikserom mutiti,polako dodavati secer.
umucenoj smjesi dodati orasaste plodove,brasno i zlicu ulja.

Sve izmijesati i sipati  u kalup,koji smo oblozili papirom za pecenje.
Kalup je iste velicine kao i za predhodne biskvite.
peace na 180C12-15 minute.


Fil:
4 cijela jaja
2 zumanceta
150g secera
200g tamne cokolade
250g maslaca

 Ja radim ovako:
U staklenu zdjelu (malo vecu),stavim jajai secer,pa umutim mixerom,zatim stavim  u mikrotalasnu na 2 minuta,izvadim van,promijesam i ponovim jos jednom ali sada 1 minut.
Nada kuhacom povucete po dru,mora ostati trag,meni je to znak da je fil od jaja kuhan,ako slucajno to nije,vi ponovite jos jednom kuhanje ...u vruce dodam iskidanu cokoladu i rukom mijesam dok se cokolada ne otopi...u prohladeno dodam maslac ,sobne temperature...sve izmijesam,prekrijem prozirnom folijom i stavim u frizider.

Nikon 10-ak minuta,provjerim da li se ohladilo,ako jeste,mixerom umutim kremu.

U meduvremenu u serpici skuhajte sirup kojim cete kvasiti kore..3 zlice secera,vode da pokrije secer,mozda 1dl i malo likera,koji volite,kava,ljesnaj,...rum..

Sada slazite tortu.
Tamne biskvite prerezite na pola(dobicete 4 lista bislvita).
Oprati kalup za tortu ,koji smo koristi,pa u njega slagati kore i fil.
Na kraju tortu pokriti papirom za pecenje i opteretiti necim teskim da se kore fino poravnaju.

Sutradan,tortu izvaditi iz kalupa,odozgo je premazati tankim slojem marmelade od sipka.
Vratiti u frizider.

COKOLANI PRELJEV
400ml vrhnja za kuhanje
300g tame cokolade za kuhanje
50g maslaca

Vrhnje zagrijati do vrenja,dodati cokoladu i mijesajuci je otopiti,dodati i maslac..pustiti da se prohladi.



Na radnu povrsinu staviti papir za pecenje,siru salicu,pa na nju tortu,koja stoji na tvrdoj podlozi,polako sipati cokoladni preljev,koji mora biti gust,kako bi se zadrzavao na torti...kako se cokolada hladi,tako cete lakse moci pomocu zlice da nanosite na stranu.

Malo ostavite preljeva da bi ukrasili tortu.

ili

Tortu,prvo uronite sa strana u cokoladu(kao kada pravite subarice),a kasnije samo polijevate odozgo.

Ja ostavim 1/3 cokoladnog preljeva i njega ohladim,potpuno,zatim umutim ,pa ukrasim tortu.





10. pro 2015.

ISLERI




Prhki kolacici sa nadjevom od karamela i umoceni u cokoladu.


ISLERI


Napraviti prhko tijesto


-250gr maslaca
-60gr secera
-vanilin secer
-oko 350gr brasna,ako je potrebno doda se jos !!

tijesto ostaviti na hladno da odmori,zatim pomocu male casice(ja koristim od sirupa za djecu)vaditi krugove,slagati ih na lim za pecenje i peci kratko na 180C..10 minuta je dovoljno da ostanu jos svijetli ,a ipak peceni.

Karamel nadjev

110gr smedeg secera
60gr maslaca
1 zlica vode
125ml mlijeka
3 male zlicice gustina

1 zumanjak(ja nisam stavila ) U secrpicu staviti secer.maslac i vodu i pustiti da se secer otopi.

U mlijkeu razmutiti gustin ,pa dodati u karamel smijesu..sve brzo mijesati da se napravi fini gusti karamel namaz.

U poluohladeno dodati zumanjak-ja nisam.Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
U zdjeli iznad pare otopiti cokoladu.

1. stu 2015.



             Bijelo pilece meso ,preporucju mnogi izvori zdrave prehrane.Ja pisem jedan recept  koji  se moze uvrstiti u takav izbor prehrane iako se pece u vrhnju,nije masno,samo je socno i jako ukusno.





Pileca prsa punjena sa tikvicama i feta sirom u krem umaku

5 komada pilecih prsiju(ja sam imala toliko u paketu)
2 vece tikvice
100gr feta sira
limunova korica
kopar,malo nasjeckati
sol,biber-po potrebi
400ml vrhnja za kuhanje
2 zlice senfa sa sjemenkama


Pileca prsa(ako su cijela,znaci dupla,presjeci da bi dobili 2 komada mesa)obrisati papirnim ubrusom,zatim svaki komad mesa zarezati ,tako da mu napravite dzep u koji cete stviti nadjev.





Meso doooobro posoliti i pobiberiti.
Ostaviti u zdjelu ,prekriti i ostaviti u frizider dok ne napravimo nadjev..

**ja meso stavim u frizider jer je kod mene jako toplo!
Tikvice oprati,posusiti i izrendati...rukama ih stisnuti da izadje voda.
dodati tikvicama fetu koju samo izmrvite i izmijesate sa tikvicam,NE soliti jer je feta slana.

Puniti dzep na svakom komadu mesa i zatvoriti cackalicom.

Namazati lim za pecenje sa malo maslaca ,zatim poslagati pripremljeno meso u njega.
U dubljoj posudi izmijesati 2 zlice senfa sa sjemenkama i vrhnje za kuhanje ,pa time preliti meso...stvaiti peci na 200c oko 35 minuta..mozda i malo duze,sve zavisi koliko je meso debelo ali ne prepeci jewr ce meso biti suho..meni je bilo sasvim dovoljno 35 minuta.

Pecenom mesu pri serviranju izvaditi ceckalice.


Servirati uz peceni slatki krompir i puno salate.

31. lis 2015.

Orahnjaca

Nesto sto jako,jako volim!!!!





PRHKA ORAHNJACA
by Nela 
smile emoticon

Za tijesto je potrebno:


600g brasna
250g maslaca
60g secera
2 zlice ulja
1 zlica meda
2 dcl mlijeka
prstohvat soli
7g suhog kvasca

Nadjev:
400g mljevenih oraha

7 zlica secera
naribana korica limuna
1 zlica cimeta
50ml mlijeka+2 zlice meda



          U brasno stavii secer i narendanu limunovu koricu.
Maslac izmrviti u brasno,pa prstima napraviti mrvice...
U 2dcl toplog mlijeka staviti med i kvasc,pa pustiti da se kvasac aktivira,zatim ga dodati u brasno.
Rukama polako umijestiti tijesto.
Staviti tijesto u zdjeui i pokriti prozirnom folijom.Pustiti da se odmori.
Nakon pola sata tijesto podijeliti u dva dijela.

Svaki razviti u pravougaoni oblik,tako da tijestuo bude debljine 2 mm,premazati nadjevom,zarolati i ostaviti na pleh za pecenje,koji malo namazemo masnocom i pospemom brasnom ili stavimo papir za pecenje.

**Ako volite marmeladu od marelice,tada ,slobodno ,tijesto kada je razvijeno,premazite tankim slojem marmelada,zatim premazite nadjev om i zarolajte.

Ostaviti jos 10 minuta da odmori,zatim premazati zumanjkom i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 160C oko 40 minuta.
Za nadjev,orahe,secer,koricu limuna,cimet,stavimo u zdjelu i prelijemo vrelim mlijekom u koje smo stavitili 2 zlice meda.

Zalogaji od lososa

         Divni,mali zalogajcici,ukusni kako topli,tako i hladini,ma prefini!!
Potrebno vam je tako malo da bi uzivali i prefinom zalogaju.



Za tijesto je potrebno:

125gr kiselog vrhnja
250gr maslaca
200gr brasna

U brasno narendati hladni maslac i umrviti prstima,zatim dodati kiselo vrhnje i napraviti tijesto.
Ako je temperatura u radnoj prostoriji visoka,tijesto ce biti jako mekano,no nemojte dodavati brasno,ovo je tocan omjer,samo ga zamotajte u prozirnu foliju i stavite na par minuta u frizidfer.


Razviti tijesto na radnoj povrsini i vaditi krugove za paty pies,znaci slicno mafens kalupu,samo je plici,ovalniji,nije dubok i visok kao za mafens.
Obloziti svako ulegnuce/rupu/i ostaviti par minuta u frizider.

U meduvremenu napraviti zaljev,odnosno,nadjev.




Za nadjev je potrebno:

150gr kiselog vrhnja
100gr dimljenog lososa
2jaja
malo zelenila kao koar ili mladi luk
soli i libera po potrebi.


 Sve staviti u dublju posudu i time puniti tijesto.
staviti peci na 200C oko20minuta.

**Za ove zalogaje mozete koristiti i lisnato tijesto.

18. lis 2015.

Salate

                Salate jako volim,posebno u ljetnom periodu kada nam bude svakodnevno na stolu,nebitno da li je rucak ili vecera.
Napisacu dvije meni jako ukusne salate,koje se mogu posluziiti kao glavno jelo uz komadic mesa ili ribe.




SALATA OD SLANUTKA

200g skuhanag slanutka
1 manji( ljubicasti )luk
50g suhog paradajza
(susenog na suncu,vakumski zapakovan bez ulja ili domaci proizvod)
1 zlicica tucane paprike
70gr feta sira

Preljev za salatu:

2 zlice sjeckanog persuna
1cesanj cesnajak/izrendati
1 limun,koricu izrendati,sok iscjediti
4 zlice maslinovog ulja
sol i biber po potrebi


Skuhani slanutak staviti u zdjelu.
dodati na tanke rezance izrezan luk i suhi paradajz.

Feta sir isjeci na manje kocke,dodati u zdjelu.

U manju teglicu sipati ulje,limunov sok,rendanu limunovu koricu,isjeckani persin,izrendani cesnjak.
zatvoriti teglicu i dobro promuckati.

Preliti salatu,pustiti par minuta da se sastojci prozmu te posluziti.





Najljepsa je dobro ohladena sa komadom prepecenog domaceg kruha !!


Izvor





SALATA OD KARFIOLA

1 manja glavica karfiola
3-4 kuhana jaja
1 luk(ljubicasti ili mladi luk)
2 zlice kapara

Preljev:
3 zlicice senfa
3 zlice jabucnog octa/sirceta
4 zlice maslinovog ulja
1 zlicica kopra/mirodjije


           Karfiol ocistiti i podjeliti na manje komadice,skuhati.
(ja karfiol kuham na pari,vi mozete u loncu sa dosta slane vode).

Uporedo s kuhanjem karfiola,skuhati i jaja u zasebnog posudi.

Skuhan karfiol staviti u zdjelu,jaja ociti od ljuske i isjeci na komadice,dodati u zdjelu.



Napraviti preljev(kao za predhodnu salatu)sve staviti u manju teglu,zatvortit,izmuckati i preliti preko karfiola..pustiti da malo odstoji,promijesati i posluziti.


Izvor





SALATA OD KOMORACA I ROTKVICA

1 komorac
5 rotkvica
2 zlice proprzenih pinjola
3 zlice kiselog vrnja
1 zlicica hrena(gotovi kupljen)
soli i bijelog bibera -po potrebi

Povrce oprati,isjeckati,zaciniti i ostaviti barem 10-ak minuta da se salata marinira u svom saftu..posluziti.