1. lis 2011.

Sarma









Sarma

Prosla je zima i vrijeme nam se proljepsalo.
Temperatura se jos uvijek nije stabilizovala ali mi ne mozemo vise cekati sa ostatkom kiselog kupusa koji smo ove godine cak dva puta kiselili.
Nemojte se smijati,nismo jeli samo kupus,odnosno prvi puta smo stavili 4glavice ,a drugi puta 3 i to jako male,tek tako da se nade,ako se pozelimo jer smo prvu turu pojeli brzo.
Mislim,zaista je bilo brzo s obzirom da su svi koje poznamo oko nas jeli sarmu :D

Za kiseljenje kupusa je zaduzen muz jer on kaze da to on najbolje zna,pa kad zna sto bi covjeku smetala u poslu,jel'tako?







Eh sada,sarma...tko kako voli???ima nas iz Hrvatske,Bosne,Srbe,pa sada kako da svima ugodim.

Odrasla sam na sarmama moje mame koje su bile velike kao saka kada se stisne,puuuune mesa,a plivale u finom crvenom umaku.

Kod svekrve obrnuto..sarme srednje velicine,ali se kuhaju u vodi i blijede..Beograd,eeee tu sam naucila nesto novo.

Radeci u restoranu u zimskom periodu sam se namotala sarmica,ni broja im ne znam...bilo je to pretezno vrijeme svadbi i veselja i nebrojeno mnogo gostiju.
Gazda hoce dosta hrane,pogadanja oko toga koliko ce biti osoba,tko ce sta donijeti,tko ce sta kuhati,peci ,pa peceno sjeci,oh joj kada se toga sjetim,ali dobro se jelo ...

Da se ne zanosim prosloscu,nego da napisem kako ja to pravim sarmu,a vi nadopisite kako vi radite !!!!!:)

Kolicina se prilagodi prema broju osoba.


_DSC0728


Slavonska sarma

Mljeveno meso
(mijesano svinjetina i teletina)
suha slanina
luk
cesnjak
riza
jaje
suha rebra
suha kobasica
lovor,biber u zrnu
zaprska
brasno
mast
crvena paprika(u prahu)
koncentrat paradajza
sol i biber,lovor

Ako je meso u komadima,treba ga samljeti.
Zatim mesu dodati sitno isjeckani luk(moze se izrendati),suhu slaninicu na sitno isjeckanu,jaje,biber,soli,ali jako malo,ako je suho meso slano.
malo persunovog lista,pa sve dobro izmijesati.

Listove kiselog kupusa oprati,nozem odsjeci zadebljani dio lista,pa nadjevati sirovim nadjevom.
Na sredinu staviti nadjev,zatim jednu stranu lista presaviti,urolati nadjev,pa prstom utuskati onu stranu lista koju nismo presavijali...ako je previse kupusa ,malo odsjeci.

Pokidane listove ili komadice kupsa sloziti na dno serpe u kojoj ce se sarma kuhati,zatim sloziti sarmu u krug ,tako da sredina bude prazna.
U sredinu dodati suha rebra i kobacicu.
Zaliti vodom i pustiti za zavri,zatim smanjiti temperaturu i kuhati na laganoj vatri,sve dok se riza ne skuha i kupus omekani.

Zaprziti na kraju i pustiti da se sve sastavi i malo odstoji,pa posluziti.

Pretezno se sluzi uz domaci kruh.



Isto tako se radi i u dijelu bosne odakle je moj muz,ali se prave manje sarme i ne stavlja se zaprska,nego se pusti da se voda u kojoj se kuhale sarme dobro ukuha i sluzi se sa projom od domaceg projinog brasna .


Beogradske ili restoranske sarme

kiseli kupus
mijesano meso
(svinjetina,junetina)
suha slanina
luk
riza
suha rebra,kolenica
suh papricice
brasno,ulje

Na vecem dijelu ulja isprziti luk koji sitno isjeckamo,dodati meso,sol,biber,zacine,crvenu papriku,pa sve proprziti.
Kada je meso proprzeno,dodati rizu i sjeckanu slaninu

Kupus oprati u hladnoj vodi,ukloniti zadebljanje sa listova,pa nadjevati sarme.
Na sredinu staviti malo nadjeva,preklopiti lijevu i desnu stranu i zarolati.
sarme ne smiju biti velike i praviti ih sve iste.
sloziti u lonac,pa nakon prvog reda dodati rebarca i slagati dalje dok se sve ne sloze.
Zaliti vodom i staviti da prokljuca,zatim smanjiti na manju temperaturu i kuhati oko 2 sata
Pri kraju napraviti zaprsku od brasna i malo crvene paprike.

_DSC0726


Projice su obavezne uz ovakvu sarmu.

_DSC0343

Ja ih volim na sve nacine,ponekad mi zeludac lakse podnese sarmu u kojoj se meso najprije proprzi,a nekada je i sa sirovim nadjevom dobra...kod mojih ukucana prolaze sve verzije jer volimo sarmu,malo djecica ne ljube kiseli kupus,no sve se mora jesti.

moze i ovako kao Podvarak
_DSC0001

24. ruj 2011.

Tek tako

Nisam raspolozena ovih dana.
Briga i problema koliko covjeku bas nije potrebno,ali zivot je takav,jesti se mora,pa barem i nesto najskromnije.

Nemam volje da se zadrzavam u kuhinji iako nam temperatura bas pogoduje za tople juhice i kruhice.

Evo jedne kremaste juhice za ljubitelje ribljih/morskih delicija.


_DSC0014


KREMASTA JUHA OD DAGNJI


1kg dagnji
250ml bijelog vina
60gr maslaca -
8kom. mladog luka(1/2 glavice obicnog)
1/2 zlicice curry praha
35gr brasna
250ml juhe od povrca(riblje)
500ml vode
1zlica paradajz pire
180ml vrhnja za kuhanje
1 zlica persuna ili kopra(sjeckan)


Priprema

Dagnje ocistiti i staviti u lonac,
zajedno sa vinom da se kuhaju.

Pustiti da zavrije, pa smanjiti temperaturu
te ih tako kuhati oko15 minuta.

Odstraniti neotvorene dagnje, ostale
staviti u cjedilo i sacuvati tekucinu
koja se iscjedi.

Zagrijati maslac, dodati isjeckan luk pa
prziti da uvene, dodati curry i brasno
skloniti u stranu, pa sipati juhu i
ponovo vratiti da se juha zgusne.

Prvo dodate tekucinu od dagnji, pa poslije
dodavajte ostalo.

Vratiti dagnje u juhu i pustiti da
se kuha jos 2 minuta.

Dodati vrhnje i persun/kopar.

_DSC0021


Servirati toplo!


Dagnje mozete povaditi(kao ja)pa staviti u juhu ili staviti cijele
po vasem izboru..

Ne morate sve Dagnje upotrijebiti za juhu ,neke mozete preliti vrelim maslacem sa zacinskim travama.

_DSC0025


Ja si napravim maslac sama,dodam zacinske trave,izraden maslac ponovo vratim u frizider i po potrebi koristim..mozete ga napraviti u cetvrtastom obliku ili kao "kobasica" sto je cesci oblik jer je pogodniji za rezanje i serviranje.



Jos jedna ideja za brzi rucak/veceru ili toplo predjelo.

Puzici od brzog lisnatog tijesta i nadjeva po zelji,tuna,

_DSC0899

losos

_DSC0889

ili mozete napraviti po ovom receptu ,od kukuruznog brasna.

008

15. ruj 2011.

slastice/muffins/keksici

Svi koji imaju djecu zanju koliko je potrebno truda da bi oni pojeli nesto sto nebi bilo "junk food".

Rijetko se moze izaci s time na kraj jer djeca danas gledajuci jedni druge ,trce samo da kupe nesto,ne razmisljajuci da li je to nesto i zdravo.

Znam, nismo ni mi razmisljali kada smo bili mladi,ali nismo ,barem ja,nisam imala toliki izbor slatkisa i svega sto djecu nenormalno deblja.

Najstarije djete je bas takva kao sto sam napisala u gornjem textu dok mlade gleda sta ce pojesti i koliko i moram priznati da se to tocno vidi na njima.

Obaveze su velike za obadvoje.Jedno uci studente,drugi je jos uvijek dak....no svejedno vole kada mogu ponijeti nesto od kuce.

Mlade dijete obavezno nosi svoju kutijicu sa hranom od kuce u kojoj se nade sendvic sa razlicitim nadjevom,kao:pileca snicla,sunkarica,polpeta/fasirana snicla,prsut,sir,razne salate,zatim jogurt,voce i muffin.

Moze to biti i kolac ,ali mora biti mekan jer on jedino tako hoce da pojede zbog zuba sa kojima jos ima problema,tako da ja uvijek imam razlicitih muffinsa u kuci,koje pravim od cijele ili pola mjere,ali mora biti slatko u kuci jer ni muz ne moze kavicu pipiti ako nema kolacic :)

Eto tako vam je to kod mene,jedni se lako debljaju ,a neki sporije..neki vise trose energije,a neki nikako,ja sam nesto izmedeu,uracunavajuci i godine starosti :)

Posto me mrzi odvajati recepte,ja sve stavim na jednu stranu,neka mi je pri ruci.

_DSC0854



Muffinsi od ananasa

Potrebno je:

6zlica ulja
2 zlice juca od ananasa
2 koluta ananasa-isjeckati
280gr brasna
1zlica praska za pecivo
1/2 zlicice soli
115gr secera
2 jaja
200gr kiseelog vrhnja/pavlake
malo vanila extrakta

U vecu zdjelu staviti suhe sastojke.

Dodati mokre sastojke u suhe i lagano spojiti ,popuniti kosarice i peci na 200C oko 20 minuta



_DSC0745



Kolacici od jagoda


280gr brasna
2zlicice praska za pecivo
170gr secera
vanilija

2 jaja
250ml mlijeka(ja stavim i kasiku jogurta )
75gr maslaca
marmelada od jagoda/sljiva
jagode/cokolada


U zdjelu prosijaati brasno s praskom za pecivo,dodati secer i promijesati,da se secer izmijesa sa brasnom.

U drugoj posudi izmutiti mlijeko,jaja,otopljen maslac,pa spojiti sa brasnom u koji smo dodali prasak za pecivo i secer.

Puniti pripremljene kosarice za muffinse do pola ,e sada po zelji puniti nadjevom..
marmelada od jagoda i komadic jagode ili pekmez od sljiva i kockica cokolade.

Ostatak tijesta rasporediti na svaki kolacic odozgo ,da se pokrije punjenje.

_DSC0734


Peci na 200c u predhodno zagrijanoj rerni oko 20 minuta,da porumeni.

_DSC0740

Posuti secerom u prahu.

Jos jedni jako,jako fini kolacici,bez brasna,a tako su ukusni.

RABSKI MUSTACONI

_DSC0867

Keksici su jednostavni za napraviti....


_DSC0863

neodoljivi svojim okusom !!!

8. ruj 2011.

Hrana,hrana i opet hrana....Pasteta od Tune

_DSC0812


Sve se vrti oko hrane.
Danas je za promjenu pravljen crni kruh :)
Jako ukusno i potpuno se uklopio sa mojim namazima/pastetama.

Pumpernickel rolls

_DSC0795

za 12-16 rolnica

90gr molasse
30gr maslaca
12 gr instant/suhog kvasca
30gr nezasladenog kakaa
1 zlica smedeg secera
2 zlice sjemenki komoraca
300gr razenog brasna
375 gr bijelog brasna

Sve se radi kao i obicni hljeb..izmutiti i pustiti da se udupla volumen tijesta,zatim podijeliti na rolnice(sve zavisi kolike hoces da budu).

Sloziti rolnice na pleh za pecenj,pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se malo podignu.

Zagrijati rernu na 200C.
rolnice posuti brasnom i ostrim nozem napraviti rez po sredini svake rolnice.

2011-09-08


Peci oko 35 minuta.

Posluziti po zelji.
Ja sam ih sluzila uz Pastetu od tune i sira i namaz od avokada,lososa i krem sira.

_DSC0792

ili sa

pastetom od tune i sira

_DSC0810


sastojci:


425grtune iz konzerve
100gr svjezeg sira(ricotta)
1 cenjcesnjaka
1mala glavica ljubicastog luka(sitno isjeckati)
1 zlicalimunovog soka
1 zlicica worcestershire (sauce)sosa


Priprema

Najprije isjeckati luk,zatim..
Sastavite sve namirnice u multipraktik i mixati
dok se ne napravi namaz.

Dodati zacine po ukusu, soli ,bibera.

_DSC0829


Servirati kao namaz na krisku kruha, kao dip uz na stapice isjeckano povrce ili kao nadjev za sendvice.

31. kol 2011.

Lagani rucak

Dosta je bilo kolaca i slatkisa,red je da se kuha i nesto slano.
Kuhala sam ja puuuno toga ,ali ja to ne stignem sve niti slikati niti pisati,ali evo jednog mog jednostavnog receptica,koji je nastao od namirnica koje su se nasle u frizideru.
Davno sam ga pisala na coolinarici,no juce dode dan za ponavljanje jer neplanski nas bilo dosta za rucak,nema veze opet smo se najeli i bili zadovoljni.


PILECI SAVICI

_DSC0657



Sastojci

4 zlice maslaca
4 mlada luka
200gr spinata(zamrznuti)
150gr sira sa plemenitom pljesni ili
200gr kravljeg sira
1 jaje
1 zlica vlasca,origana
4 kom piletine(prsa)
8 kom prsuta(slaninice)
soli i bibera-po ukusu

Na maslacu proprziti mladi luk, koji isjeckamo,
dodati, odmrznut i dobro ocijeden spinat.
Sve pretresti u vecu zdjelu, pa dodati;sir, jaje, zacine.
Dobro izmijesati

Svaki komad pilecih prsa, prepoloviti, istanjiti, pa staviti
nadjev ,te saviti.
Savijeno, jos jednom umotati u prsut ili slaninu.

2011-08-31

Poslagati na lim za pecenje i peci u zagrijanoj rerni oko 30minuta na 180C.
ako je potrebno, pricvrstite cackalicama, da se ne odmataju!!

Ako su komadi veci ,prepolovite ih ,pa cete dobiti vise savitaka !

_DSC0660

Posluziti uz salatu…mladi spinat ili rukolu !!

Slani kolac od rize


_DSC0651


potrebno je
1 zlica ulja
4 snite mesnate slanine(tanke)
1 crveni(ljubicast) luk
2 cenja cesnjaka
1 zlicica zalfije
3 case(250ml) kuhane rize(brawn)
1 casa mozzarela sira
2 jaja

Prvo skuhati rizu,..
Ja kuham 2 case rize u 3+ case vode!!
riza je braon i zna popiti vise vode ali vi uradite po svome, samo dobijte
3 case (250ml) kuhane rize.
Na ulju prziti isjeckani luk, dok ne porumeni.
Dodati slaninicu, pa samo malo proprziti, te dodati
cesnjak i zalfiju, skloniti u stranu.

U zdjelu staviti skuhanu rizu, dodati slaninicu, jaja,
rendanu mozzarelu, pa sve izmijesati i sipati u namascen i
mrvicama posut kalup.

Peci u predhodno zagrijanoj rerni oko25 minuta, na 180C.

Posluzite uz salatu ili uz meso sa umakom !!
Moj kalup je bio 22cm.
5 /slika/697291/
mogu se praviti i pojedinacni manji kolacici pomocu salica za bijelu kavu ili kalupica kao na slici.

Posluživanje

_DSC0648

Ako imate sparoga malo ih blanzirajte,zatim umotati u slaninicu i ispeci u tavi bez masnoce,njima dekorisati kolac ili ako su pojedinacni ,staviti malo kisele pavlake/vrhnja u paradajz i ukrasiti listiceima persuna.

Bilo je i jos malo slanih mufinsa,koji itetakoako znaju da zasite ;)

_DSC0635

Sasvim obican Mramorni kolac..znam,ali nije
puno slatko :)!!

_DSC0612

Recepte cu pisati u drugom dijelu...

26. kol 2011.

slani muffin

Da nastavim sa mojim receptima..

2011-08-311


SLANI MUFFINS



170gr brasna
1 zlicica praska za pecivo
3 jaja
300ml kiselog vrhnja
100gr suhog vrata ili sunke
2 chorizo kobasice
100gr sira(gauda)

malo persinovog lista
100ml ulja
Mladi luk ili vlasac
soli -po potrebi
(ako je meso slano ,ne treba sol)

u zdjelu staviti jaja,vrhnje i ulje i izmijesati,zatim dodati sve ostale namirnice koje smo sitno isjeckali,kao sto su vrat i kobasica,te sir koji se isjece na kockice ili izrenda.

_DSC0635

Peci u kalupima za muffins,na 200C oko 30 minuta.

Ja sam pekla u vecim kalupima (americki mufins0,manji kalupi ,traze krace vrijeme pecenja.

Posluziti uz sir,salatu ili po zelji .









Slavonski kolaci


2011-08-26 001

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke

04ab958d9debe7428244b15f16e6a217_header


Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Orahe i stavite na secerom u prahu posutu povrsinu i dodavajte zlicu po zlicu bjelanaca ,sve dotle dok se ne napravi smjesa kojom mozete lagano barati,da se ne lijepi puno i da je pogodna za rezanje bez raspadanja....

...valjkom je rastanjite,pa narezite na trake,noz svaki puta umocite u hladnu vodu.

Premazite ostatkom bjelanjka i narezite na stanglice.

 Stavite u vrecicu za ukrasavanje i pravite linije ili tockice.

Slozite u pleh,pokriveni masnim papirom.
Rernu ugrijte na 150C.
...stavite stanlice i pustite 30 minuta,zatim rernu iskljucite i ostavite 5-6 sati stanlice da se suse.

* Ja ne mogu nekada cekati,pa smanjim na 100C i susim 2-3 sata.
*Ponekad je tesko odrediti kolicinu oraha jer ako su orasi krupnije mljeveni tada treba vise oraha ,ali i bjelanca se razlikuju po gramazi,no otprilike su dane kolicine  provjerene jer ja potrosim oko 300gr oraha.


Orah prutici








ORASI









Sestrice


sestrice

Kore

250gr margarina(koristila sam maslac)
2 zlice secera
5 zumanaca
400gr brasna
1/2 vrecice praska za pecivo

Nadjev

5 bjelanaca
500gr secera-moze i manje jer je dosta slatko
2 zlice marmelade-marelica,kajsija..
150gr sjeckanih ora

Priprema

Pjenasto izmijesati maslac i secer,dodati zumanca,brasno i prasak za pecivo i malo narendane korice od limuna.
Umijesiti tijesto,zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti u frizider 30-ak minuta.

Tijesto podijeliti na 3 dijela.
Jedan dio staviti u tepsiju(20x30cm)moze i manja,nikako veca!
Preko staviti pola nadjeva,zatim izrendati drugi dio tijesta ,svuda po nadjevu,preko toga izrendanog tijesta staviti ostatak nadjeva i pokriti trecim dijelom tijesta koje razvijete u velicini kalupa/tepsije u kojem pecete.

2011-08-16 001




NADJEV


Napraviti cvrst snijeg od bjalanaca i secera te polako rucno umijesati sjeckane orahe i marmeladu.


Peci kolac u zagrijanoj rerni na 180C oko 40 minuta.

Vruc kolac posuti secerom u prahu.



                            MEDENA PITA









Tijesto:

1 jaje
50gr maslaca
(30g masti)
4 zice meda
3 zlice mlijeka
1zlicica sode bikarbone
150gr secera
450gr brasna

Nadjev:


500ml mlijeka

5 zlice griza
200gr secera
200gr maslaca
1 limun-narendana korica

    Na sasvim niskoj temperaturi kuhati:med,maslacili mast,mlijeko,,secer,da se sve otopi.
Dodati sodu bikarbonu i dobro paziti jer ce se zapjeniti ali polako uz mijesanje pjena ce nestajati...kuhati sve dok pjena ne nestane,zatim smaknuti sa sporeta i sipati brasnoi jaje,brzo mijesati kuhacom da se formira tijesto.

Dobiveno tijesto podijeliti na nekoliko dijelova,zavisi koliko ste vjesti za razvijanje kora!!??
Ja pretezno dijelim na 3- 4 dijela.

Svaki ponaosob,peci na poledini tepsije,koju velicinu volite..vece ce zahtjevati vise posla i pita ce biti tanja,a sa manjim ide lakse ,pita je manja ,ali socnija i ukusnija !!!!

Skuhati griz u mlijeku sa secerom,dok se ne dobije gusti krem.
Ostaviti da se prohladi,zatim narendati limunove korice i dodati maslac.

Ovim nadjevom filovati kore.

Ja odozgo premazaem sa malo nadjeva i pospem orasima,a moze se isto tako preliti cokoladnom glazurom ili ostaviti bez icega,kore ce popustiti i bice fina mekana


*U danasnje vrijeme imaju raznorazni okusi vanilin secera,pa ako volite ,dodajte u nadjev,ja ostajem pri klasicnoj recepturi jer ovaj kolac ne pravim cesto,ali kada ga napravim,volim taj stari oblik recepta.




Madarica

_DSC0273


tijesto;
150gr maslaca
600gr brasna
2 cijela jaja
200gr secera
sasvim malo soli
4 vrhom pune zlice kiselog vrhnja
1/2 vrecice praska za pecivo

nadjev:
200gr secera
150gr maslaca
5 stangli cokolade???
(stavim 200gr)
1 litar mlijeka
10 zlica brasna

Sjediniti brasno(oko 500gr)s maslacem i masscu,dodati sve ostale sastojke i umijestiti tijesto.Ostalo brasno se doda ako bude potrebno.
sve zavisi koliko vrhnja dodate ,jer nekada se zagrabi vise ,pa nam treba dodati brasna da se tijesto ne lijepi.

Tijesto podijeliti u 5-6 dijelova i svaki peci na poledini pleha.
Ja sam koristila pleh 20x30cm.

U serpu staviti mlijeko i secer da se kuha,ali ostaviti samo toliko da se moze razmutiti brasno u njemu.
Kada mlijeko provrije,maknuti u stranu i sipati razmuceno brasno uz brzo mijesanje da se ne svore grudvice..zatim ponovo staviti na sporet da se nadjev skuha.

Dodati na komadice iskidanu cokoladu i mijesanjem ,je otopiti,jer nadjev je vreo pa se cokolada lako topi.

U prohladeno dodati maslac,sobne temperature i dobro umutitit mixerom.

* Ja dodam maslac odmah i lakanim pokretima ga istopim u nadjevu i mijesam sve dok se nadjev ne sjedini.Nadjev ce biti onako ne previse gust,ali hladenjem ce se stisnuti,zato treba jos topli nadjev premazivati preko kora ,jer hladenjem se nece moci lijepo razmazati.

*Nadjev podijelim podjednako u zdjelice,kako bi mi slojevi barem djelomicno izgledali isti :)

Po zelji preliti cokoldanom glazurom
(200gr cokolade+4 zlice ulja)


_DSC0287


Bijela pita


Potrebno je:

600gr brasna
150gr maslaca
2oogr secera
2jaja
4 zlice ,pune ,kiselog vrhnja
(oko 2ooml)
1/2 vrecice praska za pecivo

   Napraviti tijesto od danih namirnica,podijeliti na 5-6 dijelova  i polako ih peci na obrnutoj strani pleha.
Uobicajeno su im dimenzije 25x30cm,a vi uradite kako vam je lakse.
Ja tijesto radim izmedu dva lista papira za pecenje..lakse se razviju oklagijom i meni,osobno ide brze kada ih pecem na taj nacin.

Korice peci na 170C oko 10minuta...niza temperatura,duze pecenje i korice budu lijpe svijetle boje.

Pecenu koricu samo skloniti zajedno sa papirom na tacnu ili radnu povrsinu...slagati jednu na drugu i na kraju je pritisnuti tepsijom u kojoj ste ih pekli,samo da se lijepo izravnaju.

Krema

1 litar mlijeka
10 zlica brasna
(5 obicnog brasna +5 gustna)
200gr secera
250gr maslaca
limun-po potrebi
Secer u prahu -za posipanje


   Kremu skuhati kao puding..ostaviti malo mlijeka da se razmuti brasno,a preostalo mlijeko staviti kuhati,zajedno sa secerom..kada pocme vreti,u laganom mlazu sipati brasno rastvoreno u mlijeku...kuhati i mijesati  kuhacom ili zicom za filove sve dok se ne zgusne..ja odmah u toplo dodatm malsac i izmijesam,ostavim da se ohladi,tada mixerom izradim u finu kremu..dodati rendanu koricu limuna i sok limuna po ukusu,onoliko koliko vi volite.




Cokoladna torta

Torta od cokolade

Jako lijepa i ukusna torta..ovo je dupla mjera !!