Torte pravim za rodendanska slavlja,ali ako nas ima vise za ruckom/vecerom,tada se odlucim za pravljenje torte,umijesto kolaca jer znam da ce biti za sve.
Puz torta
Tamni(braon) biskvit
- 8 jaja
- 8 zlica secera
- 12 zlica oraha
- 4 zlice brasna
Zuti biskvit
- 5 jaja
- 5 zlica secera
- 5 zlica brasna
- narendana limunova korica,malo sokaod limuna
Bijela krema
- 1/2 lit. mlijeka
- 6 zlica brasna(3zl.obicnog+3zl.gustina)
- 250gr secera
- 250gr maslaca
- 3 vanilin secera
cokoladna krema
- 200gr oraha
- 60-100ml mlijeka,vrelog
- 5 zlica secera
- 50gr maslaca
- 100gr cokolade za kuhanje
jos potrebno
- 2 narandze
- 2 vrecice slaga
Priprema
Biskvite ispeci na uobicajen nacin!
Ja nisam odvajala jaja,nego sam ih zajedno dobro mixala sa secerom ,
pa dodavala ostale sastojke.
Svaki biskvit posebno ispeci u srednjem kalupu za torte.
Kalupe obloziti papirom za pecenje ili namazati maslacem i pobrasniti.
Peci od 15-20 minuta na 180c,zavisi od jacine rerne.
Oba biskvita ohladiti,prerezati na pola.
Smedi biskvit ce biti podloga i pokrivac za tortu.
Zutu biskvit,kada presjecete na pola,svaku polovinu premazite cokoladnom
kremom i podijelite na osam(8)trokuta—kao kad rezete picu !!!!
Svaki trokutic,onako premazan,savijte u kiflicu…to je srednji biskvit,
kad se sve kiflice poslazu,dobijete taj ,srednji biskvit.!
Cokoladna krema
Preliti orahe sa vrelim mlijekom.
Cokoladu,secer i maslac,otopiti na niskoj temperaturi,pa je sjediniti sa orasima.
Bijela krema
U mlijeku skuhati brasno,koje smo razmutili u malo mlijeka,odvadenog od onih 1/2 lit.,pa prohladiti i dodati,dobro izraden maslac i secer.
Tortu slagati,ovako:
-tamni biskvit,natopiti sa malo narandzinog soka
-bijela kema
-zuti biskvit,sada-kiflice sa cokoladnom kremom,natopiti sa sokom
-bijela krema
-tamni biskvit,natopiti sa sokom
Tortu premazati sa slagom i ukrasiti po zelji!!
Da mi je probati jedan komadić ove vaše prekrasne torte, bio bi to zasigurno nezaboravan doživljaj!
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda!
Pusa i pozdrav iz kišovite Rijeke.
Upravo tako,svaki zalogaj mirise na jos !!:)
OdgovoriIzbrišiMirjana, torta izgleda fenomenalno. Za koliko je to ljudi? Onako ako se reze normalna snita...8-10?
OdgovoriIzbrišiPala sam kad sam videla tortu. Odusevila sam se, zaista izgleda divno
OdgovoriIzbrišiHvala Vam na lijepim komentarima ,torta je zaista ukusna ,a nije komplikovana.
OdgovoriIzbrišiTortu sam izrezala na 16 komada kao sto je na slici prikazan komad torte!!,no mogu se i tanji komadi rezati da bude vise..nebih je pekla u vecem kalupu,nego 26cm,koliko je bio ovaj jer biskvit je jako lagan i nebi se dao prerezati ,jedino da poebno pecete svaki!!
Za mene je ovo mrak torta:)) savršena je, prosto čarobna!
OdgovoriIzbrišiUh, kako zavidim na mirnoj ruci i ovako ukrašavanju:)
Odlicna ideja. Mnogo je lepa torta!
OdgovoriIzbrišiLepooooo! Divna muzika.
OdgovoriIzbrišiJako je interesantna unutra, a tako lepo ukrasena spolja. Ne volim slag u boji, i ovo je prvi put da se izjasnjavam da mi se na izgled dopada nesto sto ga sadrzi. Verovatno zato sto je tako lepo odmereno i uskladjeno. BRAVO RUZO! (izvini, ja navikla na Ruzu :)
OdgovoriIzbrišiJako interesantna torta,mogla bih je isprobati već sl nedelje,a i sastojci mi se dopadaju!
OdgovoriIzbrišiHvala na posjeti i vase dragocjeno vrijeme,jako sam radosna kada navratite!!:)
OdgovoriIzbrišiPredobra torta !! Jako mi se sviđa i zbilja si je savršeno napravila.Ovo sa biskvitima mi je super, pogotovo ovaj srednji zarolani. A kako si je tek lijepo ukrasila, tortica izgleda kao iz neke bajke !
OdgovoriIzbrišiPredivna torta, a ovo unutra pravo iznenađenje. To moram probat.
OdgovoriIzbrišiDraga Mirjana,
OdgovoriIzbrišina mome blogu je nagradica za tebe !
Kada stigneš dođi je preuzeti.
B.
bas lijepo izgleda. ukrasila si ju na zanimljiv nacin.:)
OdgovoriIzbriši:) Hvala !!!!!
OdgovoriIzbrišiOdlicno izgleda!!! I na mom blogu te ceka jedna nagradica :)
OdgovoriIzbrišiPrelepa torta! Miro na mom blogu čeka te nagradica :)) http://sweetfood-aleksandra.blogspot.com/2010/11/nagradice.html:)
OdgovoriIzbrišiBaš je lepa. Kratko i jasno!
OdgovoriIzbriši