30. sij 2011.

Riblji fileti sa salsom od crvene paprike

_DSC0201


Zbog visokih temperatura ne moze se jesti teska hrana.
Temperature dosezu i do 38C u hladu :(

Vruce je ,pije se dosta tekucine,no moramo nesto i pojesti,posebno muski koji se dodatno iscrpljuju treningom.

Danas sam pripremila ribu i lignje i fino smo rucali u klimom rashladenom prostoru dok je vani "pakleno vruce".

Da bi spremili sto i ja ili barem slicno,porebno je:


800gr fileta bijele ribe(john dory)
700gr krumpira
125ml maslinovog ulja
1 zlicica sjemenki komoraca
1 manja crvena paprika
2 zlice balsamico octa/sirceta
2 zlice usoljenih kapara

Krumpir ocistiti isjeckani na vece kockice i staviti u posoljenu vodu da se kuha.

U tavi proprziti na kap,dvije ulja sjemenke komoraca i staviti u zdjelu.
Sitno isjeckati crvenu papriku,pa je u istoj tavi na malo ulja proprziti,tek toliko da zamirisi,dodati izaprane hladnom vodom kapare,promijesati i istresti u zdjelu
sa sjemenkama.

Napraviti dresing(maslinovo ulje,balsamico ocat),pa preliti preko paprike,kapara i sjemenki,promijesati i ostaviti tako dok se riba ispece.


Filete ribe posusiti papirnim ubrusima,posoliti i malo pobiberiti
zagrijati ulje,zatim peci ribu sa svake strane oko3 minuta,ako su fileti debeli,treba ih duze peci.

_DSC0194


Servirati na ugrijane tanjure pecenu ribu zajedno sa kuhanim krumpirom i salsom.
Mozete posluziti zelenu salatu,koju prelijete istim dresingom kao za salsu.

_DSC0184

LIGNJE S RIZOM NA BUZARU
Recept je iz knjige "Kusaj i slusaj Dalmaciju"

Radila sam isto,ali na moj nacin :)

1kg liganja(bile su ne ociscene)
4 reznja cesnjaka
1 mala glavica luka
persun,bosiljak,mazuran(po potrebi,onoliko koliko volite)
maslinovo ulje-po potrebi,ali ne manje od 50ml
oko 100ml bijelog vina
60gr rize
1 konzerva paradajza(izrezanog u kockice)
riblji temeljac-po potrebi(500ml ,najmanje)

Lignje ocistiti,posusiti i ako su veliki isjeci na manje komade,ja sam sve isjekla na kolutice.

Na ulju proprziti sitno isjeckani luk,kada zazuti dodati protisnuti cesnjak,mijesati da ne zagori luk,dodati kozervu paradajza i lignje.
Dodati vino.

Kada pocme da lagano kuha,dodati rizu i dosuti temeljac tek toliko da pokrije rizu i lignje..dolijevati stalno po potrebi,sve dok se riza ne skuha..pustiti da bude malo tekucine,ne da bude suho.
Sol i biber dodati po vasem ukusu.

Servirati jos toplo jer ako stoji riza sve vise upija tecnost i to onda nije jelo koje bi trebalo biti..jedino ako volite tako gusto ;)

_DSC0189

U receptu kaze da se brodet skuha ,a skuhana riza doda na kraju,ja sam radila kako sam napisala u postu!!!!

a da bi se zasladili ,utjehu smo nasli u vocu !!!

_DSC0148

Broj komentara: 15:

  1. Divno Mirjana. I kod nas je vrucina pa tako da nam je ovih dana jelovnik, vjerovatno, slican :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mirjana, dobro nam došla. Videla sam fotke i zaista su prelepe. Nadam se da ste svi skupili energiju za predstojeću godinu.
    Zavidim vam na divnom izboru ribe. Prelep, lagan receptić, a lignje su odlične. Dobro, imamo i mi svežeg kajmaka i kulena iako nemamo tako lep izbor morskih stvorenja. Ja bi se rado menjala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hehehehe kako je Vama lepo !! Kod nas "ubi" težak minus - u Vršcu jutarnja temperatura bude -16 stepeni :-(((( ! Sjajni recepti !!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jao Sanja,znam da je Perth pakleno vruc,ali barem nije toliko sparno kao kod nas ..sparina me ubija :(
    Hvala Jelena,isla sam sa nevjericom na odmor,no ispostavilo se bolje nego sto sam ocekivala,vredilo je mozda i gundati :)
    Jovana ,svaki dan gledam sta se kod vas desava...sta da ti kazem ,uvijek zelimo suprotno od onoga sto imamo !!!ali jako zima ubija sve bakterije,kod nas vrucina samo se bube "radaju" :)!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. ovo bih ja mogla jesti svaki dan...prelijepo Mirjana, i jako fino

    OdgovoriIzbriši
  6. Evo nama naše Mirjene, odmorne i pune elana:)
    Prekrasni receptići kao i uvijek. Ribu tako rijetko spremam jer ovi moji ili ne znaju jesti ili ne vole a ja je volim. Morati ću početi učiti ih, pogotovo što kod tebe ima prekrasnih recepata!

    OdgovoriIzbriši
  7. Lignje s rižom su baš po mom guštu, odlično!
    Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako fino i lagano. Zanima me tvoje mišljenje o lignjama koje sam pripremila po tvojem receptu (vidi moj blog). A vjerojatno ću i ovo isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  9. Eh,samo da znate kako nam je vruce..ali jesti se mora,neko kaze gubi apetit na ovako visokim temperaturama,ma ja sam uvijek slabog apetita,a mogu dobro pojesti :D!!
    Kataharaziz ja sam vec komentarisala ,ali nece da mi prihvati komentar :(
    Snjezana ,ni moji nisu ljubitelji,no uvijek se nekako uspijemo dogovoriti:)
    Ja volim :) :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ribu imam sutra na jelovniku...Neko ce je vec ispeci na rostilju.
    Slike su ti odlicne!
    Dobrodosli nazad u Sydney

    OdgovoriIzbriši
  11. Oba recepta mogla bi naći mjesta i u mojoj kuhinji. Uvijek su dobrodošle ideje za ribu i sve iz mora.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ciao questa ricetta, ma grande come sempre, se avete un Pasate minuti dal mio blog,,,, ho una sorpresa per te, Baci MARIMI

    OdgovoriIzbriši
  13. Vrlo jednostavno i vrlo primamljivo! I ja kao i Jelena zavidim na izboru ribe...

    OdgovoriIzbriši
  14. Divan recept za ribu, mnogo mi se svidja! jako volim ribu ali je (nazalost) previse rijetko spremam... Sto se temperatura tice, zavidim Vam, meni ove austrijske zime nimalo ne odgovaraju i rado bi ih mijenjala za neke ljetne temperature... :(

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.