31. kol 2012.

Slatke pite/kolaci




Evo jos jedan u nizu Slavonski kolaca..izdasni,ne tako skupi i jako,jako ukusni !!
Od iste vrste tijesta pravim cokolanu pitu i pitu sa sirom.

Za tijesto je potrebno:
 
300gr brasna
1/2 vrecice praska za pecivo
200gr maslaca
100gr secera
2 zumanjka
1-2 zlice kiselogvrhnja
(prvo staviti 1 zlicu,pa ako treba dodati jos jednu)
limunova korica-narendati

Zamijesiti prhko tijesto.

Ako imate kuhinjsko pomagalo bice lakse,ako ne onda ovako:

U zdjelu prosijati brasno  s praskom za pecivo.
Dodati na listice izrezan maslac(ja ga narendam)pa umrviti maslac u brasno da se dobije nesto poput mrvica..zatim dodati:secer,zumanjke,naribanu limunovu koricu,zlicu vrhnja pa zamijesiti prhko tijesto.
Umotati dobiveno tijesto u plasticnu foliju i ostaviti u frizider da odmara.
Odmoreno tijesto podijeliti na dva dijela.
Jedan dio staviti na dno tepsije u kojoj se pece kolac,a drugi preko nadjeva.



Nadjev za cokoladnu pitu:
 
6 zumanjaka
12 (punih)zlica secera
6 bjelanjaka-ulupati u snijeg
230gr oraha,mljevenih
100gr cokolade-otopljene

  Zumanjke izmixati sa secerom da posvjetle i postanu pjenasti,dodati otopljenu i prohladenu cokoladu,orahe i na kraju lagano rucno umijesati ulupani snijeg od bjelanjaka.

Znaci ,razvaljano prvo tijesto polozimo u tepsiju,zatim stavimo nadjev i preko pokrijemo sa razvaljanim drugim dijelom tijesta..izbockamo malo vilicom ili vrhom tankog noza i stavimo peci na 180C oko 50minuta.

Toplu pitu posuti secerom u prahu !






Nadjev za pitu od sira:
700gr svjezeg sira
200gr secera
4 bjelanjaka
2 zlice griza
2 vanilin secera
korica limuna-narendana

   Bjelanjke ulupati u cvrst snijeg uz postepeno dodavanje secera.
Pazljivo mijesajuci dodati ocijeden i propasiran sir,rendanu koricu limuna,griz i vanilin-secer.

Ja sir ocijedim i izmutim u procesoru za hranu(multipraktik) jer je jako mekan i obavezno dodam griz  da bi nadjev mogao da se ispece i ostane stabilan pri sjecenju gotove pite.

Ako imate sir koji je suh,tada ne treba dodavati griz!!
I kod ove pite  tijesto se podijeli na dva dijela.

Razvije se prvi dio,stavi u tepsiju ,nadjev i pokrije drugim dijlom.
Pece se u predhodno zagrijanoj rerni na 180c  50-60 miuta.



Posuti secerom u prahu prije serviranja .

*Lim/tepsija za pecenje u kojoj sam pekla bila je 30x20cm.

3 komentara:

  1. Ajme meni, da se nađu ispred mene ne znam za kojom bih prije posegnula.

    OdgovoriIzbriši
  2. Obe pite su krasne, ali ipak više volim fil sa čokoladom i orasima...

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim i jednu i drugu, a ova pita od sira me jako podsjeća na maminu pa znam već napamet da je fino :)

    OdgovoriIzbriši