25. kol 2012.

Jagode...crumble and panna cotta





Jagode su najljepse pojesti svjeze,no sve vrvi od divnih predloga,recepata kako ih jos iskoristiti.
Nisam se bas puno mucila oko pripreme jer mi se jelo nesto slatko,a inace sam ovih dana dosta zauzeta poslom, pa niti ne stignem nesto konkretno da pecem.



Crumble od jagoda
 
500gr jagoda
secer-po ukusu(zavisi koliko su kisele jagode)
listici peperminta,isjeckati
(i to ako volite)
3 zlice kokosa
3 zlice badema,isjeckanih u stapice
 
60gr maslaca
3 zlice brasna
3 zlice badema ili ovsenih pahuljica
2 zlice smedeg secera
 
100ml slatkog vrhnja,za umutiti slag
1 vrecica burbon-vanilije
 
 
Jagode ocratiti,ocistiti od listica i isjeci na krupnije komade.
Poseceriti i ostaviti da se secer otopi.
 
U meduvremenu napraviti mrvice od kokosa,maslaca,smedeg secera,brasna i pahuljica ako ih koristite.
 
Voce sloziti u kalupice u kojima ce se peci,odozgo posuti mrvicama i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu ma 200C oko 15-est minuta,da mrvice dobiju zlatno-smedu boju.
Servirati sa vrhnjem kojeg ulupamo u slag i dodamo burbon vanila .
 
 
 
 
 
 
 
 
***
Ako zelite mozete voce ostaviti posecereno,a u tavi ponaosob proprziti kokos,pahuljice i na kraju otopiti maslac pa u njega dodati brasno i secewr..sve sjediniti i time posuti po vocu,preliti sa vrhnjem i servirati...znaci nema pecenja u rerni !!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Panna Cotta
 
3 case vrhnja
1 casa jogurta
7 gr zelatine
2 zlice meda
2 zlicice vanila esencije
 
250gr jagoda
100gr malina
3 zlice secera 
 
Vrhnje i jogurt zagrijati do vrenja,pa dodati namocenu zelatinu..sve izmijesati i procijediti kroz cjedilo(tako zgrudvana zelatina ostane u cjedilu,ako je bude)sipati  u pripremljene kalupice,case,zdjelice..sta tko voli.
Ostaviti da se stegne u frizider.
 
Napraviti umak od jagoda i malina.

 
U serpicu staviti zamrznute maline,pa k njima isjeckane jagode,sve to poseceriti i pustiti na laganoj vatri da se  secer otopi.
Ja umak ostavim tako jer volim voce u umaku i savrseno mi se uklopi sa panna cottom jer inace ne volim zelatinu ali ovako samu sebe prevarim :)!!
 
 
 
 
 
 
 

Broj komentara: 10:

  1. Mmmmm divno, a volim ,a ko ne!?..:))Jagode!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako su mi slike presavršene, ne mogu prestat gledat! Oba deserta volim, s jagodama se ne može pogriješiti :)
    I da, baš su mi zgodne ove posudice za crumble :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Crumble mora da je divan, treba samo pričekati sezonu jagoda. Ne mogu reči da volim panna cottu, ali umaci su divni, pa bih sigurno sve pojela s užitkom:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Slažem se za slike! Odlične su! ^_^ Ovo prelepo izgleda, a i preukusno je! :) Pošla mi je voda na usta. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Blog Girl,bila sam kod tebe na blogu ali mi nikako ne uspjeva pogoditi ona blesava slova ,pa ni komentar ne mogu da ostavim :(
      Hvala sto svratis do mene !!!!

      Izbriši
  5. Ovakvi deserti zapravo i jesu najbrži i najbolji i nikad ne ostanu za sutradan :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Mirjana ovo je predivno...Blago onomu tko tebe ima u kući! Lipi pozdravi iz Splita....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tereza,dok su djeca bila mlada,dovodili su prijatelje iz skole,...toj djeci je prvo bilo neobicno da nadu roditelja kuci,pretezno rade ili su negdje,pa tek hrana..uvijek su govorili mojoj djeci ,da su jako sretni jer oni takvo sto ni za blagdane nemaju ,nego ako roditelji kupe,to je,o pripremi i najjednostavnije hrane nisu bili upuceni...moji za sada cjene sve sto se skuha,no vrijeme ce pokazati koliko vole da kuhaju :)

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.