25. kol 2012.

Riba

Ovog puta smo se pocastili Tunom.
Posto smo uvijek podjeljeni na crveni i bijeli umak,tako sam i ovog puta pravila pola-pola,no mjere cu napisati  za 4-5 osoba(sve zavisi koliko tko moze pojesti)
Ja uvijek kupujem 800gr-1kg ribe.
To je cista filirana riba i ima zaista dosta,ponekada ostane ,a vec nekoliko puta se pojede sve,samo zato sto ne jedu puno priloga,koji bas i nije potreban uz pecenu ribu dok umak ipak trazi malo "garnira".




Tuna u crvenom umaku

800gr-1kg Tune(Tunj)
1 konzerva paradajza,da bude isjeckan i bez kozice ili
4 -5 svjezih paradajza,ukloniti kozicu i sjemenke.
1 velika glavica luka
cesnjak-po zelji,3 cesnja,sasvim dovoljno
1 zlica kapara
1 zlica isjeckanih crnih maslina
maslinovo ulje-po potrebi
usitnjeni persin-po potrebi
soli i bibera,po vasem okusu

  Tunu narezite na prst debele snite/fete,posoliti i pobiberit,te zapeci s obje strane..ne do kraja,mora ostati crveni prsten po sredini fete.



Na istom ulju lagano dinstati luk,dodati cesnjak i persin.
Dodati paradajz,koji god da koristite..dinstati jos nekoliko minuta,ustvari dinstati  dok se ne postane gusti umak,sada vratite ribu u umak i dolijte oko 2dcl vode,sve zavisi koliko volite umak da bude gust..jos malo posoliti i kuhati na laganoj vatri uz povremeno protresanje tave.

Sluziti s kuhanim krompirom ili palentom.






Tuna u umaku od senfa

Kolicina tune je oko800gr-1kg
maslinovo ulje-po potrebi
1 jaje
2 zlice senfa
2 dcl ribljeg ili povrtnog temeljca
1 dcl bijelog vina
persin-po potrebi

  Tunu proprziti s obje strane,skloniti u stranu.

U zdjeli napraviti umak od temeljca,senfa,vina,jajeta i sve to sipati u tavu u kojoj smo pekli Tunu...vratiti na sporet i na sasvim tihoj vatri  kuhati da se stvori gusti umak i vino ishlapi.


Sluziti toplo s kuhanim krompirom ili palentom.

Recept je od gosp.Zlatka Gala iz njegove knjige "Kusaj i slusaj Dalmaciju 2 "

Broj komentara: 8:

  1. Odlična su oba umaka i Pinam ih jer nikada dovoljno dobrih priloga uz ribu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidjela sam da i ti uzivas u ribi,ti recepte slikovitije dokazes,ja sam nestrpljiva ,pa se to brze zavrsi !!

      Izbriši
  2. Ovo može biti samo fino :) Hvala na lijepoj ideji za ručak, zbilja fina i zdrava hrana :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ribu jako volim i obe varjante mi izgledaju prefino!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. dobre su iako se ja uvijek vracam crvenoj..bijelae sam se malo plasila radi jajeta ,no sve je ispalo kako treba,mozda se cak ne mora ni dodati,no ja bila doslijena receptu !! :)

      Izbriši
  4. Meni je odlično u obje varijante. Do tune ne znam kako bi došla ovdje ali, mislim da bi kod mojih muških prije prošla ova crvena varijanta!

    OdgovoriIzbriši
  5. Crvenu i ja vise volim !!
    ako se desi da malo ostane ribe i umaka,ja samo dodam kuhane paste/spagete i sin pojede u slast ponovo !! ;)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.