Ovog puta smo se pocastili Tunom.
Posto smo uvijek podjeljeni na crveni i bijeli umak,tako sam i ovog puta pravila pola-pola,no mjere cu napisati za 4-5 osoba(sve zavisi koliko tko moze pojesti)
Ja uvijek kupujem 800gr-1kg ribe.
To je cista filirana riba i ima zaista dosta,ponekada ostane ,a vec nekoliko puta se pojede sve,samo zato sto ne jedu puno priloga,koji bas i nije potreban uz pecenu ribu dok umak ipak trazi malo "garnira".
Tuna u crvenom umaku
800gr-1kg Tune(Tunj)
1 konzerva paradajza,da bude isjeckan i bez kozice ili
4 -5 svjezih paradajza,ukloniti kozicu i sjemenke.
1 velika glavica luka
cesnjak-po zelji,3 cesnja,sasvim dovoljno
1 zlica kapara
1 zlica isjeckanih crnih maslina
maslinovo ulje-po potrebi
usitnjeni persin-po potrebi
soli i bibera,po vasem okusu
Tunu narezite na prst debele snite/fete,posoliti i pobiberit,te zapeci s obje strane..ne do kraja,mora ostati crveni prsten po sredini fete.
Na istom ulju lagano dinstati luk,dodati cesnjak i persin.
Dodati paradajz,koji god da koristite..dinstati jos nekoliko minuta,ustvari dinstati dok se ne postane gusti umak,sada vratite ribu u umak i dolijte oko 2dcl vode,sve zavisi koliko volite umak da bude gust..jos malo posoliti i kuhati na laganoj vatri uz povremeno protresanje tave.
Sluziti s kuhanim krompirom ili palentom.
Tuna u umaku od senfa
Kolicina tune je oko800gr-1kg
maslinovo ulje-po potrebi
1 jaje
2 zlice senfa
2 dcl ribljeg ili povrtnog temeljca
1 dcl bijelog vina
persin-po potrebi
Tunu proprziti s obje strane,skloniti u stranu.
U zdjeli napraviti umak od temeljca,senfa,vina,jajeta i sve to sipati u tavu u kojoj smo pekli Tunu...vratiti na sporet i na sasvim tihoj vatri kuhati da se stvori gusti umak i vino ishlapi.
Sluziti toplo s kuhanim krompirom ili palentom.
Recept je od gosp.Zlatka Gala iz njegove knjige "Kusaj i slusaj Dalmaciju 2 "
Odlična su oba umaka i Pinam ih jer nikada dovoljno dobrih priloga uz ribu!
OdgovoriIzbrišiVidjela sam da i ti uzivas u ribi,ti recepte slikovitije dokazes,ja sam nestrpljiva ,pa se to brze zavrsi !!
IzbrišiOvo može biti samo fino :) Hvala na lijepoj ideji za ručak, zbilja fina i zdrava hrana :)
OdgovoriIzbrišiZdravo i ukusno !!
IzbrišiRibu jako volim i obe varjante mi izgledaju prefino!
OdgovoriIzbrišidobre su iako se ja uvijek vracam crvenoj..bijelae sam se malo plasila radi jajeta ,no sve je ispalo kako treba,mozda se cak ne mora ni dodati,no ja bila doslijena receptu !! :)
IzbrišiMeni je odlično u obje varijante. Do tune ne znam kako bi došla ovdje ali, mislim da bi kod mojih muških prije prošla ova crvena varijanta!
OdgovoriIzbrišiCrvenu i ja vise volim !!
OdgovoriIzbrišiako se desi da malo ostane ribe i umaka,ja samo dodam kuhane paste/spagete i sin pojede u slast ponovo !! ;)