Evo jos jedan u nizu Slavonski kolaca..izdasni,ne tako skupi i jako,jako ukusni !!
Od iste vrste tijesta pravim cokolanu pitu i pitu sa sirom.
Za tijesto je potrebno:
300gr brasna
1/2 vrecice praska za pecivo
200gr maslaca
100gr secera
2 zumanjka
1-2 zlice kiselogvrhnja
(prvo staviti 1 zlicu,pa ako treba dodati jos jednu)
limunova korica-narendati
Zamijesiti prhko tijesto.
Ako imate kuhinjsko pomagalo bice lakse,ako ne onda ovako:
U zdjelu prosijati brasno s praskom za pecivo.
Dodati na listice izrezan maslac(ja ga narendam)pa umrviti maslac u brasno da se dobije nesto poput mrvica..zatim dodati:secer,zumanjke,naribanu limunovu koricu,zlicu vrhnja pa zamijesiti prhko tijesto.
Umotati dobiveno tijesto u plasticnu foliju i ostaviti u frizider da odmara.
Odmoreno tijesto podijeliti na dva dijela.
Jedan dio staviti na dno tepsije u kojoj se pece kolac,a drugi preko nadjeva.
Nadjev za cokoladnu pitu:
6 zumanjaka
12 (punih)zlica secera
6 bjelanjaka-ulupati u snijeg
230gr oraha,mljevenih
100gr cokolade-otopljene
Zumanjke izmixati sa secerom da posvjetle i postanu pjenasti,dodati otopljenu i prohladenu cokoladu,orahe i na kraju lagano rucno umijesati ulupani snijeg od bjelanjaka.
Znaci ,razvaljano prvo tijesto polozimo u tepsiju,zatim stavimo nadjev i preko pokrijemo sa razvaljanim drugim dijelom tijesta..izbockamo malo vilicom ili vrhom tankog noza i stavimo peci na 180C oko 50minuta.
Toplu pitu posuti secerom u prahu !
Nadjev za pitu od sira:
1kg svjezeg sira
200gr secera
4 bjelanjaka
2 zumanjka
2 zumanjka
2 zlice griza
2 vanilin secera
2 limuna,korica narendana+ malo soka
Bjelanjke ulupati u cvrst snijeg uz postepeno dodavanje secera.
Pazljivo mijesajuci dodati ocijeden i propasiran sir,rendanu koricu limuna,griz i vanilin-secer.
Ja sir ocijedim i izmutim u procesoru za hranu(multipraktik) jer je jako mekan i obavezno dodam griz da bi nadjev mogao da se ispece i ostane stabilan pri sjecenju gotove pite.
Ako imate sir koji je suh,tada ne treba dodavati griz!!
I kod ove pite tijesto se podijeli na dva dijela.
Razvije se prvi dio,stavi u tepsiju ,nadjev i pokrije drugim dijlom.
Pece se u predhodno zagrijanoj rerni na 180C oko 30minuta
Posuti secerom u prahu prije serviranja .
*Lim/tepsija za pecenje u kojoj sam pekla bila je 30x20cm.
Ajme meni, da se nađu ispred mene ne znam za kojom bih prije posegnula.
OdgovoriIzbrišiObe pite su krasne, ali ipak više volim fil sa čokoladom i orasima...
OdgovoriIzbrišiVolim i jednu i drugu, a ova pita od sira me jako podsjeća na maminu pa znam već napamet da je fino :)
OdgovoriIzbriši